Η μητέρα της Άνι Παρκ, Σάρα – πρώην ιδιοκτήτρια καταστήματος αλλαντικών – είχε βαρεθεί τη συνταξιοδότηση και είχε αποφασίσει να ανοίξει ένα κατάστημα παγωτού στην Βηθεσδά του Μέριλαντ. Χρειαζόταν όμως τη βοήθεια της Άνι για λίγους μήνες προκειμένου να ξεκινήσει το κατάστημα.

«Για να είμαι ειλικρινής, στην αρχή σκέφτηκα «παγωτατζίδικο;»» λέει η Άνι, η οποία είχε πρόσφατα αποφοιτήσει από το Χάρβαρντ με μεταπτυχιακό στην εκπαιδευτική πολιτική και διοίκηση. «Δεν με ενθουσίαζε ιδιαίτερα».

Αλλά «δεν ήταν ποτέ θέμα αν θα τη βοηθούσα ή όχι», λέει η Άνι. «Νομίζω ότι αυτό προέρχεται από το γεγονός ότι είμαι μοναχοκόρη μιας ανύπαντρης μητέρας σε οικογένεια μεταναστών».

 

 

Η ιδέα αυτή δεν ήταν εντελώς ξαφνική: Συχνά πειραματιζόταν με νέους συνδυασμούς γεύσεων, όπως βερίκοκα και φιστίκια ή φρέσκα κεράσια με ροδόνερο.

Σε αντίθεση με τα παγωτά του εμπορίου που βασίζονταν σε χρωστικές ουσίες τροφίμων και αρωματικά σιρόπια, η Σάρα χρησιμοποιούσε μόνο φυσικά συστατικά, όπως πραγματικές φράουλες αντί για αρωματικές φράουλες.

Μετά από μήνες προετοιμασίας, τα εγκαίνια του «Sarah’s Handmade Ice Cream» τον Μάρτιο του 2019 ήταν μια τεράστια επιτυχία, με μεγάλες ουρές πελατών που διαρκούσαν μέχρι το κλείσιμο του καταστήματος στις 9 μ.μ. «Ήταν κάτι που κανείς μας δεν περίμενε”», λέει η Άνι.

Η Άνι και η μητέρα της δεν είχαν πολύ χρόνο για να γιορτάσουν την ημέρα των εγκαινίων, καθώς ξενύχτησαν μέχρι τις 3 π.μ. φτιάχνοντας κι άλλο παγωτό πριν ανοίξει ξανά το κατάστημα το επόμενο πρωί.

Μέσα σε ένα χρόνο, το Sarah’s Handmade Ice Cream άνοιξε ένα δεύτερο κατάστημα στην περιοχή της Ουάσινγκτον και επί του παρόντος σχεδιάζει να ανοίξει ένα τρίτο κατάστημα στο Ποτόμακ του Μέριλαντ, τον Δεκέμβριο του 2023.

Αντί να βοηθάει για μερικούς μήνες, η Άνι έγινε συνέταιρος πλήρους απασχόλησης στην επιχείρηση, η οποία σήμερα έχει 35 υπαλλήλους και αποφέρει ετήσια έσοδα 1,86 εκατ. δολάρια. Το 2022, η Άνι κέρδισε λίγο πάνω από 230.000 δολάρια – μισθό ύψους 118.625 δολαρίων και, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη μητέρα της, τα κέρδη από το δεύτερο κατάστημα, τα οποία ανήλθαν σε 111.677 δολάρια.

Η νέα τους ζωή στις ΗΠΑ

Η Άνι γεννήθηκε στη Σεούλ της Νότιας Κορέας και μετανάστευσε στις ΗΠΑ με τη μητέρα της το 2000, όταν ήταν 9 ετών. «Η μετακόμιση στο Μέριλαντ παρείχε καλύτερες προοπτικές εργασίας για τη Σάρα και σήμαινε επίσης ότι θα μπορούσε να αποφύγει το στίγμα της εργαζόμενης μητέρας που εργάζεται μόνη της, το οποίο αντιμετωπίζεται υποτιμητικά στη νοτιοκορεατική κουλτούρα», λέει η Άνι.

Η Σάρα έκανε δύο με τρεις δουλειές ενώ μάθαινε μια νέα γλώσσα, ξοδεύοντας χρήματα μόνο για τα απαραίτητα. «Το νούμερο 1 μάθημά μου για την Άνι ήταν ότι τα υλικά αγαθά δεν σου φέρνουν την ευτυχία», λέει. «Πρέπει να βγάζεις χρήματα μέχρι ενός σημείου, αλλά όταν κυνηγάς τα χρήματα, αυτό δεν τελειώνει ποτέ».

Εν τω μεταξύ, η Άνι πήγε στο σχολείο και σπούδασε βιολί. Με τη μουσική, η γλώσσα δεν αποτελούσε εμπόδιο για την Άνι και ήταν περήφανη που κέρδιζε υποτροφίες και βραβεία. «Αυτό με ώθησε να δουλέψω πιο σκληρά», λέει.

Μετά το λύκειο, η Άνι φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και αποφοίτησε με πτυχίο στη μουσική και την επικοινωνία το 2013.

Από εκεί, δέχτηκε μια θέση στο «Teach for America», όπου δίδασκε αγγλικά ως δεύτερη γλώσσα με πλήρη απασχόληση στο κέντρο της Βαλτιμόρης. Το πρόγραμμα της επέτρεψε επίσης να αποκτήσει δωρεάν μεταπτυχιακό στην εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

«Είδα τον εαυτό μου σε πολλούς από τους μαθητές μου», λέει η Άνι. «Πολλοί από αυτούς ήταν μετανάστες ή είχαν γονείς που δεν μιλούσαν αγγλικά».

Το 2015, εγγράφηκε σε ένα μονοετές πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ για να αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην πολιτική και τη διαχείριση. Και παρά το υπόβαθρό της στην εκπαίδευση, βρέθηκε να έλκεται από επιχειρηματικά σχέδια στην πανεπιστημιούπολη.

Η Άνι αποφοίτησε από το Χάρβαρντ το 2016, αλλά τα επόμενα χρόνια συνειδητοποίησε ότι «δεν της άρεσε καθόλου η εργασία στον τομέα της πολιτικής».

Τότε ήταν που τηλεφώνησε η μητέρα της.

Λειτουργία του καταστήματος παγωτού

Παρά τα επιτυχημένα εγκαίνια του Sarah’s Handmade Ice Cream, χρειάστηκαν πάνω από έξι μήνες ώστε η επιχείρηση να «πάρει τα πάνω της», λέει η Άνι.

Τώρα, η αρχική τοποθεσία στην Βηθεσδά αποφέρει σχεδόν 1,1 εκατομμύριο δολάρια σε ετήσια έσοδα, ενώ το νεότερο κατάστημα στη βόρεια Βηθεσδά έχει ετήσια έσοδα κοντά στα 767.000 δολάρια.

Ενώ η Σάρα περιγράφει την κόρη της ως «σύντροφο της ζωής της», στις πρώτες ημέρες της επιχείρησης υπήρχαν συγκρούσεις. Δεν είχαν ξαναδουλέψει μαζί και έπρεπε να μάθουν πώς να επιλύουν τις διαφορές απόψεων.

«Τώρα συνειδητοποιούμε ποιος έχει τη δύναμη να κάνει τι», λέει η Σάρα, περιγράφοντας πώς εξελίχθηκαν οι ρόλοι τους. Η Άνι χειρίζεται τις καθημερινές λειτουργίες, όπως η στελέχωση με προσωπικό, ενώ η μητέρα της επικεντρώνεται στις νέες γεύσεις και τον ποιοτικό έλεγχο.

Το ζευγάρι έχει κάνει επίσης μερικές ασυνήθιστες κινήσεις που τους βοηθούν να ξεχωρίζουν. Για αρχή, το κατάστημα δεν είχε ποτέ προϋπολογισμό μάρκετινγκ. Αντ’ αυτού, η Άνι και η μητέρα της δωρίζουν παγωτά σε τοπικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και κοινοτικές οργανώσεις, γεγονός που έχει προσελκύσει πιστούς πελάτες στην Βηθεσδά.

Η Άνι δημιούργησε επίσης ένα πρόγραμμα ηγεσίας για τους υπαλλήλους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μαθητές λυκείου. Το πρόγραμμα ενθαρρύνει την επαγγελματική εξέλιξη για όλα τα επίπεδα δεξιοτήτων και επιβραβεύει την αφοσίωση. «Δεν προσλαμβάνουμε προϊσταμένους βάρδιας από το εξωτερικό», λέει. Αντίθετα, η πολιτική της είναι να προωθείται μέσα από τις τάξεις του προσωπικού της.

Μέσα σε λίγους μήνες από το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος, η Άνι συνειδητοποίησε ότι η επιχείρηση δεν χρειάζεται να περιορίζεται μόνο σε «ένα μαγαζί με μαμά και κόρη».

«Θα μπορούσε να είναι μια σειρά από παγωτατζίδικα», λέει. «Κοιτάζω τα Jeni’s, κοιτάζω τα Ben and Jerry’s. Ξεκίνησαν από κάπου».

Πώς ξοδεύει τα χρήματά της

Έτσι ξόδεψε τα χρήματά της η Άνι τον Μάρτιο του 2023:

  • Εξοικονόμηση: 9.306 δολάρια για μια τρίτη θέση καταστήματος
  • Στέγαση και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας: 2.190 δολάρια για το μισό της ενοίκιο- λογαριασμοί νερού και θέρμανσης
  • Διακριτικά έξοδα: 1.495 δολάρια για ταξίδια, ψυχαγωγία, υπηρεσίες καθαρισμού σπιτιού και οικιακά είδη
  • Τρόφιμα: 432 δολάρια για παντοπωλεία και εστιατόρια
  • Ασφάλιση: 286 δολάρια για αυτοκίνητο και ενοίκιο
  • Μεταφορές: 148 δολάρια για μετακινήσεις και βενζίνη
  • Συνδρομές: 18 δολάρια για το Netflix και την αποθήκευση στο cloud

Αντί να ξοδέψει ή να επενδύσει τα κέρδη του δεύτερου καταστήματος, η Άνι βάζει τα μετρητά σε αποταμιεύσεις, προβλέποντας κάποια από αυτά να πάνε για το άνοιγμα μιας τρίτης εγκατάστασης. Τον Μάρτιο του 2023, κατάφερε να βάλει στην άκρη 9.306 δολάρια και έχει περίπου 290.000 δολάρια σε συνολικές αποταμιεύσεις που έχει δημιουργήσει από το γυμνάσιο.

Η Άνι έχει επίσης λίγο πάνω από 157.000 δολάρια σε επενδύσεις. Δεν έκανε καμία εισφορά τον Μάρτιο, επιλέγοντας να επικεντρωθεί στην αποταμίευση για το τρίτο κατάστημα.

Το μεγαλύτερο μηνιαίο έξοδο της Άνι, εκτός από τις αποταμιεύσεις, είναι τα 2.190 δολάρια που ξοδεύει για το διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων στην Ουάσινγκτον, το οποίο μοιράζεται με τον φίλο της.

Τα ταξίδια είναι ένα άλλο μεγάλο έξοδο, καθώς η Άνι πηγαίνει συνήθως διακοπές μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου, όταν οι δουλειές στα παγωτατζίδικα είναι πιο αργές. Η Άνι και η μητέρα της πήγαν στην Κόστα Ρίκα τον Μάρτιο, γεγονός που αντιπροσωπεύει 1.184 δολάρια από τα διακριτικά έξοδα της Άνι για τον μήνα.

Η Άνι έχει 38.000 δολάρια σε φοιτητικό χρέος, αλλά με το πάγωμα των πληρωμών, επιλέγει προς το παρόν να βάλει χρήματα στο τρίτο κατάστημα και στις επενδύσεις της.

«Είμαι επίσης κάπως αισιόδοξη ότι η διαγραφή των δανείων μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή», λέει. Ως δικαιούχος του Pell Grant, θα μπορούσε να δικαιούται έως και 20.000 δολάρια για την ελάφρυνση του φοιτητικού χρέους, αν και η κατάσταση της διαγραφής των φοιτητικών δανείων παραμένει σε εκκρεμότητα.

Κοιτάζοντας μπροστά

Στο μέλλον, η Άνι ελπίζει να ανοίξει κι άλλα παγωτατζίδικα με τη μητέρα της, να αγοράσει ένα σπίτι και, μια μέρα, να κάνει οικογένεια.

«Δεν είμαι σίγουρη αν αυτό ακούγεται κλισέ, αλλά θέλω να είμαι σε θέση να τα κάνω όλα», λέει.

Παρόλο που δεν σχεδίαζε ποτέ να διευθύνει ένα κατάστημα παγωτού, όλες οι προηγούμενες εμπειρίες της είχαν «συνεργική επίδραση» στο σημείο που βρίσκεται τώρα, από τη διδασκαλία νέων ανθρώπων μέχρι την εργασία σε επιχειρηματικά προγράμματα, ακόμη και τη δουλειά της στο λύκειο ως μπαρίστα στα Starbucks.

«Νομίζω ότι ένα από τα πράγματα που πραγματικά διαμόρφωσαν τη σημερινή μου θέση είναι ότι νόμιζα ότι όλες αυτές οι διαφορετικές εμπειρίες ζωής ήταν τυχαίες και νόμιζα ότι ήμουν χαμένη», λέει.

«Είναι ένα περίεργο συναίσθημα να κοιτάζω πίσω και να λέω ότι καμία από αυτές τις εμπειρίες δεν ήταν χάσιμο χρόνου, μπόρεσα να τις συνδυάσω μαζί και τώρα τροφοδοτούν τη δουλειά μου στο ”Sarah’s Handmade”».

Διαβάστε ακόμη

Η Ελλάδα στις κορυφαίες επιλογές της Morgan Stanley για τις αναδυόμενες ευρωπαϊκές αγορές (γραφήματα)

Moody’s: Στην Ελλάδα μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως

Εξοχικά: Πιο φθηνά και από τα σχέδια αγοράζουν τώρα οι ξένοι στην Ελλάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ