Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας κατά το τρίτο τρίμηνο ήταν ισχυρότερη του αναμενόμενου, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα επιτύχει ή και θα υπερβεί τον στόχο του Πεκίνου για περίπου 5% φέτος.

Η οικονομική δραστηριότητα δείχνει σημάδια σταθεροποίησης. Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή ξεπέρασαν επίσης τις μέσες προβλέψεις, με τις σωρευτικές επενδύσεις πάγιου ενεργητικού για τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους ελαφρώς χαμηλότερες από τις προσδοκίες.

Πιο συγκεκριμένα, η Κίνα σημείωσε ανάπτυξη 4,9% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου ήταν στο 4,6%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Η χώρα είχε πετύχει ανάπτυξη 6,3% για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου και 4,5% για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Σε τριμηνιαία βάση, η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 1,3% το τρίτο τρίμηνο, ισχυρότερη από τις προσδοκίες των οικονομολόγων για ανάπτυξη 0,9%. Η αύξηση του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο αναθεωρήθηκε σε 0,5%.

Δραστηριότητα Σεπτεμβρίου

Η Κίνα ανακοίνωσε επίσης αύξηση 4,5% στη βιομηχανική παραγωγή και αύξηση 5,5% στις λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβριο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα – και τα δύο νούμερα υπερβαίνουν ελαφρώς τις προσδοκίες της αγοράς.

Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν κατά 3,1% τους πρώτους εννέα μήνες του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, ελαφρώς χαμηλότερα από τη μέση πρόβλεψη για αύξηση 3,2%.

Πάντως, ο τομέας των ακινήτων της χώρας εξακολουθεί να αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομία, με τις επενδύσεις σε ακίνητα να υποχωρούν κατά 9,1% την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η ανεργία υποχώρησε στο 5% τον Σεπτέμβριο από 5,2% τον προηγούμενο μήνα.

«Συνολικά, η εθνική οικονομία συνέχισε να ανακάμπτει κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα και η ανάπτυξη προχώρησε σταθερά, θέτοντας στέρεα θεμέλια για την επίτευξη των ετήσιων αναπτυξιακών στόχων», ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας σε ανακοίνωσή της, σύμφωνα με το CNBC.

«Ωστόσο, πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι το εξωτερικό περιβάλλον γίνεται όλο και πιο περίπλοκο και σοβαρό, η εγχώρια ζήτηση εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής και τα θεμέλια για την οικονομική ανάκαμψη πρέπει να παγιωθούν περαιτέρω», σημειώνεται

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Κίνας χαρακτήρισαν, ωστόσο, ως δυσχερή την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία

Οι τιμές καταναλωτή της Κίνας παρέμειναν αμετάβλητες τον Σεπτέμβριο, στα όρια του αποπληθωρισμού, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε ετήσια μείωση της επιβράδυνσης για τρίτο μήνα. Οι εξαγωγές του Σεπτεμβρίου μειώθηκαν λιγότερο από ό,τι αναμενόταν, αν και οι εισαγωγές μειώθηκαν ελαφρώς χειρότερα από τις προβλέψεις.

Μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση στην αξία των νέων τραπεζικών δανείων αντισταθμίστηκε από την ισχυρή έκδοση κρατικών ομολόγων και την πιστωτική επέκταση του σκιώδους τραπεζικού τομέα.

Το καταναλωτικό κλίμα έχει πληγεί από την υποβόσκουσα κρίση χρέους στον τομέα των ακινήτων της χώρας. Η Country Garden βρίσκεται στα πρόθυρα αθέτησης των υποχρεώσεών της στο εξωτερικό, ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς δεν έχει ακόμη καταβάλει το κουπόνι που έπρεπε να καταβάλει σήμερα τετάρτη στους επενδυτές των ομολόγων της.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Προ των πυλών τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης – Ο σχεδιασμός για το «πράσινο» τέλος διαμονής

Δούκας: Παραιτείται από Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ – Φρεάτια και αντιπλημμυρική θωράκιση οι προτεραιότητες για την Αθήνα

Τα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου – Clumsies, Baba au rum και Line από την Αθήνα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ