Το τέταρτο γεωπολιτικό σημείο καμπής της ιστορίας τους από τις αρχές του 20ού αιώνα αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Εάν λάβουν λανθασμένες αποφάσεις, όπως υποστηρίζει ο CEO του think tank Atlantic Council, Φρέντερικ Κέμπε, η δεκαετία η οποία διανύουμε ενδέχεται να παρομοιαστεί ως η νέα δεκαετία του 1930 η οποία οδήγησε εν τέλει στον Β’ ΠΠ.

Ο φόβος αυτός, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, είναι και το κύριο μέλημα των περισσότερων CEOs μεγάλων πολυεθνικών αυτή τη στιγμή. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο CEO της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον, «διανύουμε την πιο επικίνδυνη εποχή εδώ και δεκαετίες».

«Κάθε διευθύνων σύμβουλος, όλες οι τράπεζες με τις οποίες συνομιλώ, όλοι έχουν αναγκαστεί να λάβουν υπόψη την γεωπολιτική με έναν τρόπο τον οποίο δεν είχαν καν φανταστεί πριν από μία πενταετία», σημείωσε ο Κέμπε κατά τη διάρκεια της εικονικής συνόδου CNBC Global Evolve Summit την περασμένη Πέμπτη.

Η αλλαγή αυτή δεν συνέβη απότομα λόγω των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή αλλά δημιουργείται και «σιγοβράζει», σύμφωνα με τον Κέμπε, τα τελευταία πέντε χρόνια αφού μία σειρά εξωγενών σοκ έχει φέρει τα πάνω-κάτω στο στάτους κβο των αγορών και της γεωπολιτικής.

«Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία αποτέλεσε άγουρο ξύπνημα για όλους» υπογράμμισε ο Κέμπε, υποστηρίζοντας πως όλο και περισσότερα μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους και αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στη γεωπολιτική, προσπαθώντας να περιορίσουν τους κινδύνους.

«Κανείς δεν πιστεύει πως η γεωπολιτική δεν πρόκειται να επηρεάσει τις επιχειρήσεις. Έχει εισέλθει για τα καλά στην καθημερινότητα», προσέθεσε, λέγοντας πως «η πιθανή απαισιοδοξία του κάθε CEO δικαιολογείται. Τα πρώτα τέσσερα χρόνια της τρέχουσας δεκαετίας χαρακτηρίστηκαν από εξωγενή σόκ όπως η πανδημία, η ανοργάνωτη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, η έφοδος στην Ουκρανία και ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το επόμενο σοκ, αλλά εάν έχουν ήδη λάβει χώρα 4 σοκ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, γιατί να μην λάβουν χώρα κι άλλα τα υπόλοιπα έξι;».

Σημειωτέον πως οι τρεις άλλες περιόδους καμπής για τις ΗΠΑ τον τελευταίο αιώνα ήταν ο Α’ ΠΠ, ο Β’ ΠΠ και ο Ψυχρός Πόλεμος. Τώρα πια, το παγκόσμιο «θερμόμετρο» έχει φτάσει σε νέο υψηλό και το καζάνι κοντεύει να ξεχειλίσει.

Ο Κέμπε μίλησε για τις επιλογές των ΗΠΑ μετά από τον Α’ ΠΠ οι οποίες οδήγησαν στον προστατευτισμό της χώρας και την απομάκρυνσή της από το παγκόσμιο στερέωμα, το Ολοκαύτωμα και τα εκατομμύρια θανάτους, κάτι το οποίο της έγινε μάθημα και οδήγησε στη δημιουργία του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ μετά τον Β’ ΠΠ.

Η σύμπλευση χωρών όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, όμως, έχουν πια αλλάξει το αφήγημα της παγκόσμιας ειρήνης, με τον δείκτη επικινδυνότητας να έχει χτυπήσει κόκκινο, δεδομένου και του ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει τις πάλαι ποτέ άριστες σχέσεις με τους συμμάχους τους.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, σύμφωνα με τον Κέμπε, είναι η πιθανή εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν, η οποία θα έχει καταστροφική επίδραση στις παγκόσμιες αγορές. Ο ίδιος, όμως, υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να κρατήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία στο επίκεντρο της προσοχής τους, αφού εάν δεν υπάρχει αρκετή στήριξη της χώρας από τη Δύση, η Κίνα μπορεί να το θεωρήσει ως έναυσμα για να κάνει ό,τι θέλει όσον αφορά την Ταϊβάν. 

Ο ίδιος συμπληρώνει πως οι εταιρείες πρέπει «να περιορίσουν την εξάρτησή τους στην Κίνα, να προετοιμαστούν για σοκ και να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις τους».

Διαβάστε ακόμη

Πλώρη για έσοδα 20 δισ. φέτος από τον τουρισμό – Ρεκόρ όλων των εποχών για την Αθήνα (pic)

myData: Μπλόκο στο «ταμείο» και τα POS επαγγελματιών και επιχειρήσεων

Η Eurobank αγόρασε με €52 εκατ. από τους Άραβες το «Αθήναιον Μέλαθρον» (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ