Να ανασταλεί για τρεις μήνες ένας ομοσπονδιακός φόρος στη βενζίνη, η τιμή της οποίας έχει αυξηθεί ραγδαία προκαλώντας την αντίδραση των πολιτών, θα ζητήσει σήμερα από το Κογκρέσο ο Τζο Μπάιντεν.

Συγκεκριμένα, όπως επεσήμαναν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, ο Λευκός Οίκος επιθυμεί να ανασταλεί ως τον Σεπτέμβριο ένας ομοσπονδιακός φόρος 18 σεντς το γαλόνι (3,78 λίτρα).

Μάλιστα, ζήτησε από τις Πολιτείες, που επίσης επιβάλουν φόρους στη βενζίνη, να πράξουν το ίδιο, προκειμένου να «ελαφρυνθούν άμεσα οι Αμερικανοί καταναλωτές που υποφέρουν από αυξήσεις των τιμών του Πούτιν».

Η μέση τιμή του γαλονιού της βενζίνης έφτασε το ρεκόρ των 5 δολαρίων στις ΗΠΑ, έναντι 3 πριν ένα χρόνο. Η άνοδος αυτή επηρεάζει την οικονομία της χώρας και προκαλεί πτώση στη δημοτικότητα του Μπάιντεν, η οποία έχει πέσει κάτω από το 40%.

«Ο Πρόεδρος έχει συνείδηση της σημαντικής πρόκλησης που αποτελούν οι υψηλές τιμές της βενζίνης για τις οικογένειες των εργαζόμενων», επεσήμαναν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Το κόστος της βενζίνης «αυξάνεται με δραματικό τρόπο σε όλο τον κόσμο, σχεδόν κατά 2 δολάρια το γαλόνι, από τότε που ο Πούτιν συγκέντρωσε τα στρατεύματά του στα σύνορα με την Ουκρανία», συμπλήρωσαν οι ίδιοι.

Η αναστολή αυτού του ομοσπονδιακού φόρου στη βενζίνη, καθώς και ενός φόρου 24 σεντς ανά γαλόνι στο ντίζελ στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, αναμένεται να κοστίσει περίπου 10 δισ. δολάρια, ποσό που θα πήγαινε για τις οδικές υποδομές. Η κυβέρνηση Μπάιντεν διαβεβαιώνει ότι το ποσό θα αντικατασταθεί από αλλού.

Παράλληλα ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τις πολιτείες να αναστείλουν προσωρινά τους φόρους που επιβάλουν στη βενζίνη. Κάποιες πολιτείες, όπως το Κονέκτικατ και η Νέα Υόρκη το έχουν ήδη πράξει. Κατά μέσο όρο οι αμερικανικές πολιτείες επιβάλλουν φόρο 30 σεντς το γαλόνι στη βενζίνη. Όμως, σύμφωνα με αναλυτές, περίπου 46 πολιτείες δεν έχουν αντιδράσει ακόμη, ανάμεσά τους η Καλιφόρνια, όπου η βενζίνη είναι πιο ακριβή και φτάνει τα 6 δολάρια το γαλόνι.

Στόχος: Ένα δολάριο λιγότερο στην αντλία

Σε αυτή την πρόταση, που πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο, προστίθενται και άλλα πιθανά μέτρα, τα οποία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, θα μπορέσουν να μειώσουν την τιμή της βενζίνης στην αντλία κατά ένα δολάριο το γαλόνι. Η υφυπουργός Ενέργειας, Τζένιφερ Γκράνχολμ, αναμένεται να συναντηθεί αύριο Πέμπτη (23.6.2022) με υπεύθυνους διυλιστηρίων, προκειμένου να τους πιέσει να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Μπροστά στην αύξηση των τιμών της βενζίνης η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί εδώ και μήνες να πιέσει για την αύξηση της παραγωγής. Μάλιστα, χρησιμοποιεί ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα, γεγονός μάλλον σπάνιο.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος έχει βάλει στο στόχαστρο τις επτά μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, ανάμεσά τους η ExxonMobil και η Chevron, καταγγέλλοντας «το πάνω από το κανονικό περιθώριο κέρδους» και ζητώντας τους να επιτελέσουν «το πατριωτικό τους καθήκον». «Η Exxon κέρδισε αυτό το τρίμηνο περισσότερα χρήματα από τον Θεό», σχολίασε δηκτικά ο Τζο Μπάιντεν. Εξάλλου, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφτασε τον Μάιο στο 8,6% σε ετήσια βάση, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και 40 χρόνια, ενώ το κόστος της ενέργειας αυξήθηκε κατά 34,6%.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Ζητά μείωση 50% στα φυτοφάρμακα μέχρι το 2030

Lambi Resort: Ανατροπή με ακύρωση του «ιερού σφυριού» για το 4άστερο ξενοδοχείο (pic)

Citigroup: Στο 50% η πιθανότητα ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία