Πρόστιμο 361 εκατ. δολαρίων (367,56 εκατ. ευρώ) επιβλήθηκε στη βρετανική τράπεζα Barclays Plc και μία θυγατρική της, στο πλαίσιο διακανονισμού με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), αναφορικά με κατηγορίες για τη μη δηλωμένη προσφορά και πώληση «απροσδιόριστου αριθμού» χρεογράφων, παραβιάζοντας τη νομοθεσία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ευρήματα της εντολής που εξέδωσε η SEC, τα οποία η Barclays δεν παραδέχεται, αλλά ούτε διαψεύδει, μία θυγατρική της βρετανικής τράπεζας πρόσφερε και πώλησε χρεόγραφα οικονομικής αξίας περίπου 17,7 δισ. δολαρίων (18,2 δισ. ευρώ) μέσω μεταβιβάσεων που δεν είχαν δηλωθεί, μετά την απώλεια του στάτους που κατείχε ως «ευρέως γνωστή τράπεζα που προχωρούσε στην έκδοση χρεογράφων» το 2017.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τη SEC η Barclays απέτυχε να πραγματοποιήσει οποιουσδήποτε εσωτερικούς ελέγχους και να ιχνηλατήσει τις μεταβιβάσεις σε πραγματικό χρόνο.

«Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες της Barclays να εντοπίσει, να δημοσιοποιήσει και να επανορθώσει τη διαχείριση των παραπάνω συναλλαγών, ο έλεγχος της ανεπάρκειας, αλλά και το εύρος των συναλλαγών, ήταν απλά συγκλονιστικά», δήλωσε ο Γκέρμπιρ Γκρεβάλ, διευθυντής της αρμόδιας διεύθυνσης της SEC για την επιβολή του νόμου.

Η Barclays και η θυγατρική της Barclays Bank PLC (BBPLC) συμφώνησαν στην καταβολή αστικού προστίμου 200 εκατ. δολαρίων (203,63 εκατ. ευρώ), ενώ η BBPLC συμφώνησε να καταβάλει επιπρόσθετα επιτόκιο αποζημίωσης για ποσό μεγαλύτερο των 161 εκατ. δολαρίων (163,92 εκατομμυρίων ευρώ), το οποίο ικανοποιήθηκε μέσω μιας προσφοράς επιστροφής χρημάτων που έκανε η τράπεζα προς τους επενδυτές με ποσά που δεν έχουν καταγραφεί.

Η Barclays ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι τα κέρδη της για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου μειώθηκαν κατά 2,11 δισ. δολάρια (2,15 δισ. ευρώ) σχετικά με παρατυπίες στην τήρηση των κανονισμών, συμπεριλαμβανομένης και της επαναγοράς κινητών αξιών δισεκατομμυρίων δολαρίων που πωλήθηκαν κατά λάθος από την τράπεζα και επισκίασαν μια σταθερή οικονομική απόδοση της Barclays.

Διαβάστε ακόμη

Εμάνουελ Γκριμάλντι: «Περιμένετε να δούμε για την αγορά της ΑΝΕΚ από την Attica»

Ισπανία: To πλαφόν στο φυσικό αέριο έφερε μείωση 24,4% στους λογαριασμούς

Ζελένσκι: Η Ουκρανία υπέβαλε επίσημο αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ (tweet)