Πλησιάζει η Black Friday, η οποία είναι την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, με τις επιχειρήσεις και τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων να έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και μέρες τις προσφορές και τις εκπτώσεις.
Πρόκειται για έναν θεσμό που δίνει στους καταναλωτές ευκαιρίες προσφορών και στους καταστηματάρχες μια καλή ευκαιρία αύξησης του τζίρου τους.

Πώς και από που όμως ξεκίνησε η παράδοση της Black Friday;

Black Friday (Μαύρη Παρασκευή) είναι το ανεπίσημο όνομα της ημέρας που ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, δηλαδή η τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου (μεταξύ 24-30 Νοεμβρίου), ημέρα η οποία έχει θεωρηθεί ως η αρχή της περιόδου των Χριστουγεννιάτικων αγορών στη χώρα από το 1952. Η Black Friday είναι η ημέρα με τον μεγαλύτερο τζίρο πωλήσεων του έτους στις ΗΠΑ από το 2005.

Πώς «γεννήθηκε» η Black Friday

Η πρώτη χρήση της «Μαύρης Παρασκευής» αναφέρεται 60 και πλέον χρόνια πριν, στο περιοδικό Factory Management & Maintenance, το οποίο σημείωνε την πρακτική εργαζομένων να αρρωσταίνουν την επόμενη ημέρα από την Ημέρα Ευχαριστιών για να έχουν ένα πλήρες τετραήμερο αποχής από τη δουλειά τους.

Δέκα χρόνια αργότερα, το 1961, ο όρος “Black Friday” χρησιμοποιήθηκε από την αστυνομία στην Φιλαδέλφεια και το Ρότσεστερ θέλοντας να περιγράψει την μεγάλη και ενοχλητική για τους πεζούς κυκλοφορία οχημάτων, που σημειωνόταν την ημέρα μετά την ημέρα των Ευχαριστιών.

Περισσότερα από είκοσι χρόνια αργότερα, καθώς η φράση έγινε πιο διαδεδομένη, έγινε δημοφιλής η εξήγηση ότι αυτή η μέρα ήταν το σημείο του έτους κατά το οποίο το λιανεμπόριο αρχίζει να γυρίζει σε κέρδος, δηλαδή στην αμερικάνικη αργκό από “το κόκκινο” (in the red) περνάει “στο μαύρο” (in the black).

Από τις αρχές του 21ου αιώνα έγιναν προσπάθειες από τους λιανοπωλητές με προέλευση τις Ηνωμένες Πολιτείες να εισαγάγουν την Black Friday σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα η πρακτική εισήχθη για πρώτη φορά το 2015 και κάθε χρονιά την εφαρμόζουν ολοένα και περισσότερες εταιρείες.

Διαβάστε ακόμη

Βασίλης Ψάλτης: «Παράθυρο στον κόσμο η συμφωνία Αlpha Bank – UniCredit για εμάς και τους πελάτες μας»

Airbnb: Υπό την κρίση του ΣτΕ η νομιμότητα των μισθώσεων

Google: Διέρρευσε το ποσό που πληρώνει στην Apple για να είναι η μηχανή αναζήτησης του iPhone

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ