Τη φετινή Black Friday και με σύνθημα #MakeAmazonPay, επέλεξαν για να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις  εκατoντάδες εργαζόμενοι στην Amazon, αντιδρώντας στους χαμηλούς μισθούς τους και τις ακατάλληλες συνθήκες εργασίας, ενώ τα αφεντικά «πλουτίζουν», όπως υποστηρίζουν.

Το «Make Amazon Pay», μια παγκόσμια εκστρατεία που συντονίζει η UNI Global Union, ανακοίνωσε ότι οι απεργίες και διαμαρτυρίες θα πραγματοποιηθούν σε περισσότερες από 30 χώρες από σήμερα έως και τη Δευτέρα.

Αρχικά γνωστή για τα πλήθη κόσμου που σχημάτιζαν ουρές στα μεγάλα καταστήματα στις ΗΠΑ, η Black Friday έχει μεταφερθεί όλο και περισσότερο στο διαδίκτυο και έχει γίνει παγκόσμια, τροφοδοτούμενη εν μέρει από την Amazon, η οποία διαφημίζει δέκα ημέρες εορταστικών εκπτώσεων φέτος από τις 17 έως τις 27 Νοεμβρίου.

Στη Γερμανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Amazon σε πωλήσεις πέρυσι, οι εργαζόμενοι σε πέντε κέντρα διαλογής εμπορευμάτων ξεκίνησαν 24ωρη απεργία τα μεσάνυχτα της Πέμπτης διεκδικώντας συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δήλωσε το συνδικάτο Verdi.

Εκπρόσωπος της Amazon στη Γερμανία δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι αμείβονται με δίκαιους μισθούς, με αρχικό μισθό άνω των 14 ευρώ (15,27 δολάρια) την ώρα, και έχουν πρόσθετες παροχές. Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι παραδόσεις των παραγγελιών της «Black Fridy» θα είναι έγκαιρες.

Περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι απεργούν στην αποθήκη της Amazon στο Κόβεντρι της Αγγλίας στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας διαμάχης για τους μισθούς.

Ο Νικ Χέντερσον, εργαζόμενος στην αποθήκη του Κόβεντρι, η οποία λειτουργεί ως κόμβος logistics για την Amazon για την επεξεργασία προϊόντων που αποστέλλονται σε άλλες αποθήκες, δήλωσε ότι απεργεί ζητώντας υψηλότερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Οι απεργοί εργαζόμενοι ζητούν αύξηση του μισθού τους στις 15 λίρες (18,69 δολάρια) την ώρα.

Εκπρόσωπος της Amazon UK δήλωσε ότι ο κατώτατος αρχικός μισθός είναι μεταξύ 11,80 και 13 λιρών την ώρα, ανάλογα με την τοποθεσία, και θα αυξηθεί σε 12,30 έως 13 λίρες την ώρα από τον Απρίλιο του 2024. Η Amazon ανακοίνωσε ότι η απεργία δεν θα προκαλέσει αναστάτωση.

Διαβάστε ακόμη

Société Générale: Βγείτε long στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα – Η Fitch θα δώσει επενδυτική βαθμίδα

Αργεντινή: Πώς η εκλογή Μιλέι εκτόξευσε τις τιμές των τροφίμων

Λαγκάρντ: Η μάχη για τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει – Δεν κηρύσσουμε νίκη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ