Όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατοχύρωσε το δικαίωμα στην άμβλωση το 1973 η Κάτι Σμιτς ήταν έφηβη. «Ήξερα ότι σε όλη της περίοδο γονιμότητας είχα επιλογές» λέει η 65χρονη πάστορας στην τραπεζαρία του σπιτιού της στο Ορλάντο της Φλόριντα. Όταν το δικαστήριο ανέτρεψε αυτό το δικαίωμα πριν από δύο χρόνια, στις 24 Ιουνίου, ένιωσε την όλη κατάσταση κάπως σουρεαλιστική. Δεν είχε ποτέ θεωρήσει αυτό το δικαίωμα αυτονόητο, αλλά είχε πιστέψει ότι ζούσε σε μια κοινωνία της προόδου.

Λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, το θέμα των αμβλώσεων βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων στη χώρα. Από τη μία πλευρά, δημιουργεί ελπίδες στους Δημοκρατικούς του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, από την άλλη, τροφοδοτεί φόβους μεταξύ εκατομμυρίων γυναικών στη χώρα. Όλα τα βλέμματα είναι ιδιαίτερα στραμμένα στην ηλιόλουστη πολιτεία της Φλόριντα.

Με την ιστορική του απόφαση, το αμερικανικό δικαστήριο, το οποίο είχε στραφεί προς τα δεξιά υπό τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ,,προκάλεσε πολιτικό σεισμό πριν από δύο χρόνια. Σύμφωνα με την απόφαση τα κοινοβούλια των Πολιτειών μπορούν να αποφασίζουν αν επιτρέπονται οι αμβλώσεις. Οι αμβλώσεις απαγορεύονται πλέον σε αρκετές πολιτείες. Οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν προσπαθούν να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους με αυτό το θέμα και κάνουν εκστρατεία για να κατοχυρώσουν νόμο για ολόκληρη τη χώρα. Προς το παρόν δεν διαθέτουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο για κάτι τέτοιο. Ο Τραμπ, ο οποίος, όπως και ο Μπάιντεν, θέλει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο μετά τις εκλογές, αποφεύγει το θέμα ή σκοντάφτει σε αντιφατικές δηλώσεις.

Φλόριντα: Συνταγματική τροπολογία στο ψηφοδέλτιο

Στη Φλόριντα από τον περασμένο Μάιο επιτρέπονται οι αμβλώσεις μόνο μέχρι την έκτη εβδομάδα της κύησης. Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν καν ότι είναι έγκυες σε αυτό το στάδιο, οι εξαιρέσεις είναι πολύ συγκεκριμένες. Ωστόσο, οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων στις αμβλώσεις στη Φλόριντα προσβλέπουν με ελπίδα στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Διότι τότε δεν θα ψηφίσουν μόνο για το ανώτατο αξίωμα της χώρας αλλά και για άλλα πολιτικά ζητήματα. Πρωτοβουλία πολιτών κατέστησε δυνατή την εγγραφή στο ψηφοδέλτιο μιας συνταγματικής τροπολογίας για την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση.

Σκοπός της να κατοχυρώσει το δικαίωμα στην άμβλωση στη χώρα. Ωστόσο το όριο για κάτι τέτοιο είναι υψηλό. Η συνταγματική τροπολογία θα πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη του 60% στο συντηρητικό ομοσπονδιακό κρατίδιο. Δημοσκόπηση τον Απρίλιο έδειξε ότι ανέρχεται στο 57%. Μετά το τέλος του δικαιώματος στην άμβλωση στις ΗΠΑ, έχουν διεξαχθεί τέτοια δημοψηφίσματα σε πολλές πολιτείες – μέχρι στιγμής όλα ήταν επιτυχή, ακόμη και σε συντηρητικές πολιτείες όπως το Κάνσας.

Ωστόσο το όριο εκεί ήταν μόνο 5%. Η Κάτι Σμιτς είναι πεπεισμένη ότι το δημοψήφισμα στη Φλόριντα θα κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους να πάνε να ψηφίσουν. «Νομίζω ότι θα προσελκύσει ορισμένους από τους νεότερους ψηφοφόρους» λέει η συμπρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ψηφοφόρων στο Ορλάντο, μιας επίσημα μη κομματικής οργάνωσης που έχει ως στόχο να δώσει στις γυναίκες περισσότερη φωνή. Η οργάνωση υποστηρίζει το δημοψήφισμα.

Οι Δημοκράτες θέλουν να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους

Η Φλόριντα δεν είναι η μόνη πολιτεία στην οποία το δικαίωμα στην άμβλωση θα συμπεριλαμβάνεται στο ψηφοδέλτιο του Νοεμβρίου. Άλλες πολιτείες είναι το Μέριλαντ και το Κολοράντο. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν είναι πιθανό να επικεντρώσουν τις δυνάμεις τους κυρίως στη Φλόριντα. Κατάφεραν να κινητοποιήσουν το κόσμο με το θέμα στις εκλογές για το Κογκρέσο τέλη του 2022, αλλά φοβούνται ότι η δυναμική θα χαθεί μέχρι τις προεδρικές εκλογές πάνω από δύο χρόνια μετά.

Με το δημοψήφισμα ορισμένοι Δημοκρατικοί τρέφουν μαζί και ελπίδες να κερδίσουν τη Φλόριντα στις εκλογές. Η Φλόριντα ήταν κάποτε μια λεγόμενη swing state, που δεν μπορούσε να κατηγοριοποιηθεί σταθερά στους Δημοκρατικούς ή στους Ρεπουμπλικάνους. Αυτό όμως έχει αλλάξει στα χρόνια του Τραμπ. Στις προεδρικές εκλογές του 2016 και του 2020 την κέρδισε και τώρα εξακολουθεί να προηγείται στη δημοσκοπήσεις με διαφορά.

Διαβάστε περισσότερα στη Deutsche Welle