Τις αμφιβολίες του εκφράζει ο Έλληνας διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά, για το εν κάποιος μπορεί να μεταδώσει τον νέο κορωνοϊό αφότου κάνει το εμβόλιο.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «The Hill», οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού διατυπώθηκαν στην εκπομπή «Dateline» του αμερικανικού δικτύου «NBC News», με οικοδεσπότη τον Λέστερ Χολτ.

«Η φαρμακευτική εταιρεία «δεν είναι σίγουρη» εάν το εμβόλιο εμποδίζει τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού», υποστήριξε ο Μπουρλά επισημαίνοντας ότι:

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί».

Στη χθεσινή πρεμιέρα της εκπομπής, υπό τον τίτλο: «Αγώνας για ένα εμβόλιο», ο Αμερικανός δημοσιογράφος Λέστερ Χολτ απηύθυνε ερωτήσεις στον Αλβέρτο Μπουρλά αλλά και σε άλλους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανάπτυξη και διανομή του εμβολίου.

Τον Νοέμβριο, ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer ανακοίνωσε ότι το υποψήφιο εμβόλιο είχε αποδειχθεί περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου COVID-19 και υπέβαλε αίτηση για άδεια έκτακτης ανάγκης από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer με τον πρώτο γύρο των εμβολιασμών να ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα.

Στη λίστα με τις ερωτήσεις του Χολτ προς τον Μπουρλά έκανε αίσθηση η ακόλουθη, όπως αναφέρει ο ιστότοπος «The Hill»:

«Παρόλο που θα έχω εμβολιαστεί, μπορώ να μεταφέρω τον ιό σε άλλους ανθρώπους;»

«Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί. Δεν είμαστε σίγουροι γι’ αυτό με βάση αυτά που ξέρουμε», απάντησε ο CEO της Pfizer.

Αν και το εμβόλιο της Pfizer έχει εμφανίσει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, φαίνεται ότι υπάρχουν δυσκολίες σε ό,τι αφορά τη διανομή και τη χορήγηση του. Το εμβόλιο πρέπει να αποθηκεύεται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, γεγονός που έχει αυξήσει τη ζήτηση για ξηρό πάγο.

Μόλις το εμβόλιο μεταφερθεί σε κανονικές θερμοκρασίες ψύξης, πρέπει να χρησιμοποιηθεί εντός τεσσάρων ή πέντε ημερών ή να απορριφθεί. Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις με την πρώτη δόση να απέχει μερικές εβδομάδες από την άλλη.

Σύμφωνα με ειδικούς, εάν εγκριθεί το εμβόλιο, ο πρώτος γύρος εμβολιασμών θα μπορούσε να γίνει στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τα άτομα υψηλού κινδύνου πριν από το τέλος του έτους.

Διαβάστε ακόμη: 

Διάγγελμα για το άνοιγμα της αγοράς μόνο με καθαρό σχέδιο και ορίζοντα

Μισέλ: Έτοιμη για κυρώσεις στην Τουρκία η ΕΕ

Ποιες ψηφιακές παρεμβάσεις προγραμματίζονται το πρώτο εξάμηνο του 2021