Στον απόηχο του καταστροφικού σεισμού των 7,8 Ρίχτερ στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, αυξάνεται η πίεση στις Αρχές οι οποίες πρέπει να προετοιμαστούν για την «πιθανότητα μιας άλλης φυσικής καταστροφής αδιανόητων διαστάσεων», σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.

«Οι προοπτικές για την Κωνσταντινούπολη δεν είναι ευοίωνες», λέει ο καθηγητής Σελάλ Σενγκόρ ένας από τους σημαντικότερους γεωεπιστήμονες της Τουρκίας. «Θα εκπλαγούμε πολύ αν μέσα στα επόμενα 20 χρόνια δεν συμβεί ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη. Τόσο κοντά είναι. Είναι μόνο μια πιθανότητα, αλλά η πιθανότητα είναι μεγάλη» υπογράμμισε ο καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης.

Με δύο βασικές γραμμές ρήγματος στην περιοχή της -τη Βόρεια και την Ανατολική Ανατολία- η Τουρκία είναι μια από τις πιο ενεργές σεισμικά περιοχές στον κόσμο. Είναι μια γεωλογική πραγματικότητα που έχει εντείνει την ανησυχία για την σεισμική ετοιμότητα της Κωνσταντινούπολης.

Βρίσκεται επισφαλώς κοντά στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο διέρχεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την Κωνσταντινούπολη και μέσω της Θάλασσας του Μαρμαρά, σύμφωνα με τη Γεωλογική Εταιρεία του Λονδίνου. Το ρήγμα έχει «δώσει» αρκετούς καταστροφικούς σεισμούς, όπως αυτός των 7,6 Ρίχτερ που έπληξε την πόλη Ιζμίτ το 1999 σκοτώνοντας πάνω από 17.000 ανθρώπους και εκτοπίζοντας περίπου 500.000.

Ωστόσο αυτό που εκτιμούν οι ειδικοί είναι ότι ένας σεισμός στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας θα μπορούσε να φτάσει σε μέγεθος τα 7,2 – 7,8 Ρίχτερ, με καταστροφικές συνέπειες για τον εμπορικό και βιομηχανικό κόμβο της Τουρκίας. Η χρονική στιγμή ενός τέτοιου σεισμού, ωστόσο, είναι αδύνατο να προβλεφθεί.

«Μπορούμε να προβλέψουμε ότι ένας σεισμός αυτού του μεγέθους θα συμβεί σύντομα, αλλά αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. Δεν υπάρχει τρόπος να το προβλέψεις», λέει ο καθηγητής.

Μελέτη που διεξήχθη από το Παρατηρητήριο Kandilli και το Ινστιτούτο Σεισμικών Ερευνών εκτιμά ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να ξεπεράσει τους 14.000 εάν ένας σεισμός 7,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη συνέβαινε τη νύχτα. Ορισμένοι ειδικοί, ωστόσο, πιστεύουν ότι ο απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

«Η εκτίμησή μου είναι περίπου 100.000. Θα είναι όλεθρος. Δεν μπορείς να υπολογίσεις μόνο τον άμεσο αντίκτυπο του σεισμού, πρέπει επίσης να σκεφτείς τι θα ακολουθήσει μετά. Θα υπάρξουν λεηλασίες, φωτιές, επιδημίες. Θα είναι τρομερό», λέει ο καθηγητής.

Οι τρέχουσες προβλέψεις του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης δείχνουν ότι ένας σεισμός 7,5 Ρίχτερ κατά μήκος του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή περίπου 90.000 κτιρίων στην πόλη, ενώ άλλα 260.000 κτίρια ενδέχεται να υποστούν σημαντικές ζημιές. Είναι μια απογοητευτική πρόβλεψη που θα μπορούσε να αφήσει περίπου 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους άστεγους, σύμφωνα με αξιωματούχους της πόλης, δηλαδή περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης.

Στο πλαίσιο προετοιμασίας για έναν μεγάλο σεισμό, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου παρουσίασε τον λεγόμενο «οδικό χάρτη» για την ετοιμότητα σε καταστροφές, όπου περιλαμβάνει προβλέψεις για μεγαλύτερη κατανομή των πόρων της πόλης στο πρόγραμμα ετοιμότητας για καταστροφές, καθώς και λεπτομέρειες για νέα σημεία έκτακτης ανάγκης που θα δημιουργηθούν για να παρέχουν στους πολίτες κρίσιμες υπηρεσίες όπως στέγη, νερό και ενέργεια.

Όμως η κύρια μεταξύ των προτεραιοτήτων της πόλης είναι το σύστημα ταχείας σάρωσης για την αξιολόγηση της ασφάλειας των κτιρίων της Κωνσταντινούπολης.

Διαβάστε ακόμη:

Goldman Sachs: 25 μ.β η αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ τον Μάιο

Πολυνομοσχέδιο: Διαγραφή προστίμων από την Εφορία – Διευκολύνσεις και αλλαγές στις μεταβιβάσεις ακινήτων

ΑΣΕΠ: Νέες προσλήψεις στο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις