Διεθνή

Credit Suisse: Πρόβλεψη για παγκόσμια ανάπτυξη 5,9% το 2021 με «πάρτι» στις αγορές

  • newsroom


Πως αιτιολογεί τις προβλέψεις της η επενδυτική τράπεζα - Οι εκτιμήσεις της για Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία

Η ελβετική επενδυτική τράπεζα Credit Suisseαναμένει πως θα υπάρξει παγκόσμια ανάπτυξη τους επόμενους μήνες λόγω της επιστροφής πολλών χωρών στην κανονικότητα που με τη σειρά της θα οδηγήσει σε επαναπροσλήψεις και αύξηση των εσόδων, σύμφωνα με το CNBC. 

Στην επενδυτική της πρόβλεψη για το δεύτερο εξάμηνο του 2021, η Credit Suisse προέβλεψε πως η παγκόσμια οικονομία θα αυξηθεί κατά 5,9% φέτος και 4% το 2022. Η ανάπτυξη αυτή θα οδηγηθεί από τα εμβόλια, τα οικονομικά κίνητρα και την ανάκαμψη της ζήτησης για υπηρεσίες.

Επίσης υπογράμμισε πως αναμένει ανάπτυξη της τάξεως του 6,9% της οικονομίας των ΗΠΑ φέτος, ενώ η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί κατά 4,2% και η Ασία εκτός της Ιαπωνίας κατά 7,5%. 

Η οικονομική ανάπτυξη αυτή θα οδηγήσει σε μια σημαντική και απότομη ανάκαμψη των παγκοσμίων εσόδων που θα τροφοδοτήσει τις χρηματαγορές, σύμφωνα με τον Ρέι Φάρις, CIO του τομέα Νότιας Ασίας της Credit Suisse. 

Στις κεφαλαιαγορές η Credit Suisse ανέφερε πως προτιμά έκθεση σε κυκλικούς τομείς όπως τα χρηματοοικονομικά και οι πρώτες ύλες. Οι “κυκλικές” μετοχές είναι αυτές των οποίων οι επιχειρήσεις συνήθως ακολουθούν τον “κύκλο” της οικονομικής ανάπτυξης και συρρίκνωσης.

Η τράπεζα επίσης προτιμά τις κυκλικές αυτές αγορές στην Ευρώπη, δη στη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ισπανία. Ο Φάρις ανέφερε πως η Ευρώπη ως χρηματαγορά θα έχει την ίδια κερδοφόρα ανάπτυξη με αυτή των ΗΠΑ το 2021 αλλά από πολύ χειρότερο σημείο κάτι που σημαίνει πως οι επενδύσεις είναι πολύ φθηνότερες σε μακροοικονομικό επίπεδο.

Στην Ασία, οι τοποθετήσεις της τράπεζας βρίσκονται στις αγορές της Ταϊλάνδης και της Κορέας οι οποίες πιθανώς θα βγουν κερδισμένες από την ανάκαμψη από το πρόβλημα της έλλειψης μικροτσίπ που πλήττει την παγκόσμια οικονομία. Η αγορά της Ταϊλάνδης αναμένεται να βγει κερδισμένη και από το πετρελαϊκό ράλι. 

Η Credit Suisse έχει ουδέτερες τοποθετήσεις όσον αφορά την κινεζική αγορά, λόγω της επιβράδυνσης του μομέντουμ της ανάπτυξης μετά από την επιστροφή στην κανονικότητα και τα ρίσκα των κινήσεων των ρυθμιστικών αρχών που απειλούν την αγορά.

Ο Φάρις ανέφερε επίσης πως οι αγορές και τιμές των περιουσιακών στοιχείων υποστηρίζονται από τις νομισματικές πολιτικές στις ΗΠΑ, την Ευρώπη την Ιαπωνία και άλλες χώρες. Η πληθωριστική πίεση και τα πληθωριστικά ρίσκα έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την τράπεζα η οποία αναμένει αύξηση του πληθωρισμού πέραν εκ των στόχων των κεντρικών τραπεζών.

Οι τιμολογικές πιέσεις θα οδηγήσουν την Fed σε απόσυρση των οικονομικών κινήτρων νωρίτερα, σύμφωνα με την τράπεζα αλλά η απόφαση δεν πρόκειται να ανακοινωθεί μέχρι -το νωρίτερο- το τρίτο τρίμηνο του 2021 ενώ ο Φάρις αναμένει πως θα λάβει χώρα το 2022 και τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα μέχρι το 2023.

Διαβάστε ακόμα:

Ποιοι είναι οι Έλληνες εφοπλιστές με τα μεγάλα κέρδη από τα φορτηγά πλοία

Νέος ιδιοκτήτης για τη βίλα του Παζαρόπουλου στη Μύκονο

Apple: Το νέο, εντυπωσιακό κατάστημα-ναυαρχίδα σε θέατρο της δεκαετίας του ’20 (pics)