Στο στόχαστρο των γαλλικών αρχών έχουν τεθεί πολλαπλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Η λίστα με τις πέντε τράπεζες αυτές αποτελείται από τις BNP Paribas SA και τη θυγατρική της Exane, την Societe Generale SA, την Natixis SA και την HSBC Continental Europe, ενώ συμπεριλαμβάνει κατηγορίες για φορολογική απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. 

Σύμφωνα με ανάλυση της DBRS Morningstar, όμως, αν και η κατάσταση αυτή αποτελεί άλλο ένα καίριο πλήγμα για τη φήμη του τραπεζικού τομέα μετά από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και τη διάσωση της Credit Suisse, η έρευνα των εισαγγελικών αρχών της Γαλλίας βρίσκεται, ακόμα, στα αρχικά της στάδια, ενώ η εταιρεία υποστηρίζει πως οι πιθανές επιπτώσεις δεν πρόκειται να πλήξουν σημαντικά την εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών αυτών.

Η έρευνα σχετίζεται με τις συναλλαγές αρμπιτράζ μερισμάτων γνωστές και ως «cum-cum». Σημειωτέον πως αν και οι πρακτικές αυτές δεν είναι παράνομες, χρησιμοποιούν «παραθυράκια» στη νομοθεσία αφού όταν μία γαλλική τράπεζα εξαγοράζει το μερίδιο μετοχών ενός ξένου επενδυτή σε μια τρίτη εταιρεία λίγο πριν την πληρωμή των μερισμάτων της επιτρέπεται να λάβει μια ειδική φορολογική έκπτωση στα εισπραχθέντα μερίσματα, την οποία δεν θα δικαιούταν ο ξένος επενδυτής.

Επιπροσθέτως, η DBRS Morningstar υποστηρίζει πως οι πρακτικές αυτές δε λαμβάνουν χώρα μόνο στη Γαλλία αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ έγιναν παγκοσμίως γνωστές όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο φοροδιαφυγής «cum-ex» μέσω του οποίου οι τράπεζες και οι χρηματιστές αντάλλαζαν μετοχές με ή χωρίς δικαιώματα μερισμάτων έτσι ώστε να υπάρξει επιστροφή φόρου σε πολλαπλούς δικαιούχους τη στιγμή που αυτή θα έπρεπε να γίνει μόνο σε έναν.

Το σκάνδαλο αυτό είχε κοστίσει στις ευρωπαϊκές χώρες περίπου 55 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ του 2001 και του 2016, όταν η Γερμανία αποφάσισε, τελικά, να απαγορεύσει την πρακτική αυτή. Το συνολικό κόστος επικαιροποιήθηκε για την περίοδο 2001-2021 στα 140 δισεκατομμύρια ευρώ. Παρόμοιες υποθέσεις έλαβαν χώρα στη Βρετανία και τη Δανία, ενώ η πρόσφατη έφοδος στις γαλλικές τράπεζες θεωρείται αποκύημα της προσπάθειας για την αντιμετώπιση του όλου προβλήματος, η οποία ξεκίνησε το 2017.

Σύμφωνα, πάντα, με την DBRS Morningstar, οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές κατέθεσαν μήνυση εναντίον πέντε γαλλικών τραπεζών το 2021, η οποία γρήγορα μετατράπηκε σε εγκληματική έρευνα έτσι ώστε να διερευνηθεί η πιθανότητα φοροδιαφυγής.

Οι αναλυτές της DBRS Morningstar εκτιμούν πως η υπόθεση αυτή θα διαρκέσει πολλά χρόνια, δεδομένου και του όγκου των πληροφοριών τον οποίο θα πρέπει να «χτενίσουν» οι αρχές.

Παράλληλα, οι αρχές ενδέχεται είτε να προχωρήσουν σε άρση των κατηγοριών, ή σε δικαστική διαμάχη, ενώ πιθανός θεωρείται και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των γαλλικών αρχών οι οποίες φαίνονται διατεθειμένες να επιβάλλουν πρόστιμα ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στις τράπεζες αυτές.

Η αξιολόγηση των 5 γαλλικών τραπεζών από την DBRS Morningstar

Αν και η υπόθεση αυτή κλυδωνίζει, εν μέρει, την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος δεδομένης της πρόσφατης κρίσης, η DBRS Morningstar υπογραμμίζει και πάλι πως οι επιπτώσεις δε θα είναι σοβαρές.

Διαβάστε ακόμη

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο – Στα 15,9 δισ. ευρώ οι προσφορές, στο 3,92% το επιτόκιο

Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου αγόρασε έναντι 18,1 εκατ. ευρώ το μυθικό κτήμα του Κοντομηνά στην Αργολίδα

Νέος «πονοκέφαλος» για την Credit Suisse: Κατηγορείται ότι βοηθούσε πλούσιους Αμερικανούς να φοροδιαφεύγουν