Νέα προβλήματα, καινούριες νομικές περιπέτειες και ενδεχομένως μεγάλα πρόστιμα αναμένεται να προκαλέσει η Credit Suisse στους νέους ιδιοκτήτες της, δηλαδή την UBS.

Κι αυτό, διότι η ελβετική τράπεζα, η οποία αντιμετώπιζε σειρά προβλημάτων τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι αποτελούσε ασφαλές «καταφύγιο» για πλούσιους Αμερικανούς, οι οποίοι προσπαθούσαν να αποκρύψουν τον πλούτο τους από τις φορολογικές αρχές.

Μάλιστα, δύο πρώην τραπεζίτες της Credit Suisse ήδη συνεργάζονται με την αμερικανική κυβέρνηση ως πληροφοριοδότες, προκειμένου να «πέσει» άπλετο φως στην υπόθεση.

Το 2014, η ελβετική τράπεζα είχε βρεθεί ένοχη για τις ίδιες παραβιάσεις, δηλώνοντας ότι «με γνώση και πρόθεση βοήθησε χιλιάδες Αμερικανούς πελάτες να αποκρύψουν χρήματα και εισοδήματα από off-shore εταιρείες».

Τότε, η Credit Suisse είχε συμφωνήσει να υλοποιήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες παραβιάσεις στο μέλλον. Ωστόσο, τα στελέχη της τράπεζας φαίνεται ότι δεν… έβαλαν μυαλό, με αποτέλεσμα σήμερα να ερευνώνται για νέες υποθέσεις φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο το ακριβές εύρος της φοροδιαφυγής, παρότι ένας εκ των δικηγόρων των πληροφοριοδοτών δηλώνει στο CNBC ότι η τράπεζα θα μπορούσε να πληρώσει σε πρόστιμα έως και 1,3 δισ. δολαρίων.

«Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και μέσα στις τελευταίες δύο ημέρες διαπιστώσαμε ότι πολλά περισσότερα χρήματα είχαν αποκρυφθεί από τις αρχές» τονίζει ο Ρον Γουίντεν, επικεφαλής της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών της αμερικανικής Γερουσίας. «Είναι ώρα οι Εισαγγελείς να διασφαλίσουν ότι τα πρόστιμα θα στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα».

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ευρήματα, οι εργαζόμενοι της Credit Suisse ενεπλάκησαν σ’ ένα εκτεταμένο σχήμα φορο-αποφυγής, βοηθώντας τουλάχιστον 25 οικογένειες Αμερικανών να αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία 700 εκατ. ευρώ από το 2014 και μετέπειτα.

Σε επίσημη δήλωσή της στο CNBC, η εκπρόσωπος της Credit Suisse ξεκαθάρισε ότι η τράπεζα δείχνει μηδενική ανοχή σε περιπτώσεις φοροαποφυγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω αποκαλύψεις έρχονται λίγες ημέρες μετά τη «διάσωση» της ιστορικής τράπεζας από την UBS, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί μια άτακτη χρεοκοπία, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει πολλαπλά σοκ στον τραπεζικό τομέα.

Η Credit Suisse, η οποία εξαγοράστηκε έναντι μόλις 3 δισ. δολαρίων, έχει ένα «σκοτεινό» παρελθόν, καθώς εδώ και χρόνια εμπλέκεται σε σειρά σκανδάλων και παράνομων υποθέσεων, οι οποίες έχουν οδηγήσει στην επιβολή πολλαπλών προστίμων.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η νέα ηγεσία της τράπεζας προσπάθησε να αντιστρέψει την καθοδική πορεία, ανακοινώνοντας ένα ευρύ σχέδιο αναδιάρθρωσης. Ωστόσο, η προ εβδομάδων δήλωση του βασικού μετόχου, δηλαδή της Εθνικής Τράπεζας της Σ. Αραβίας, ότι δεν πρόκειται να «ρίξει» νέα χρήματα, πυροδότησε ένα ευρύ κύμα εκροών και σηματοδότησε την… αρχή του τέλος.

Διαβάστε ακόμα

Οι εκλογές, οι γιορτές και ο Δένδιας, η ΔΕΗ και οι οπτικές ίνες και η αποχώρηση του Νταβιντιάν από τον ΟΛΘ

Οι καραμπόλες σε παραχωρήσεις, ΣΔΙΤ και δημόσια έργα από το ντιλ Ιντρακάτ-Άκτωρ

Το πικρό story της Sprider – 1,5 χρόνο στα αζήτητα η μονάδα της Ξάνθης (pics)