Διεθνή

Ινδία: Ο πιο θερμός Μάρτιος από το 1901 – Πολύωρα μπλακ άουτ – Ανησυχία για την οικονομία

  • newsroom


Η πρωτεύουσα της χώρας, Νέο Δελχί, σημείωσε θερμοκρασία 42,4 βαθμούς Κελσίου στις 9 Απριλίου

Μπροστά σε νέα ενεργειακή κρίση βρίσκεται η Ινδία, η οποία αντιμετωπίζει ένα έντονο καλοκαίρι και σημαντικές ελλείψεις στις ενεργειακές προμήθειες.

Η αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια ανάγκασε τις πολιτείες, όπως το Παντζάμπ και το Ούταρ Πραντές στο βορρά και η Άντρα Πραντές στο νότο, να διακόψουν την παροχή. Τα μπλακ άουτ, που διαρκούν έως και οκτώ ώρες σε ορισμένα μέρη, αναγκάζουν τους Ινδούς είτε να υπομένουν τη ζέστη είτε να αναζητήσουν ακριβότερες εναλλακτικές επιλογές.

Αυτή δεν είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για την Ινδία, η οποία είναι συνηθισμένη στις συχνές διακοπές ρεύματος, ωστόσο, η κατάσταση φέτος δείχνει να πηγαίνει προς μια ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της All India Power Engineers Federation, Shailendra Dubey.

Τα μπλακ-άουτ που οφείλονται στις ελλείψεις σε άνθρακα (το ορυκτό καύσιμο που αντιπροσωπεύει το 70% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ινδίας) απειλούν να βλάψουν την ινδική οικονομία των 2,7 τρισ. Δολαρίων.

Η Ινδία επιδιώκει να επιστρέψει σε πλήρη ανάπτυξη αφού το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε κατά 6,6% το έτος έως τον Μάρτιο του 2021, λόγω της πανδημίας. Όμως ο βασικός πληθωρισμός αυξήθηκε σε υψηλό 17 μηνών τον Μάρτιο, πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας του 6%, δημιουργώντας αντίθετους ανέμους.

Τα μπλακ-άουτ ενισχύουν επίσης τον πληθωρισμό σε μια εποχή που οι αξιωματούχοι αγωνίζονται να χαλιναγωγήσουν τις τιμές της ενέργειας που τροφοδοτούνται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τόσο οι μικρές όσο και οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα για την ενέργεια σε μια «στενή» εγχώρια και παγκόσμια αγορά. Η επίμονη έλλειψη άνθρακα θα μπορούσε να επιβαρύνει τη βιομηχανική παραγωγή της χώρας και να γίνει άλλο ένα «στασιμοπληθωριστικό σοκ», σύμφωνα με την Nomura.

Ενώ η ανάκαμψη της οικονομίας και η ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής προκαλούν την άνοδο της ζήτησης, το κύμα καύσωνα ενισχύει επίσης την άνοδο.

Οι θερμοκρασίες συνέχισαν να φτάνουν στα ύψη σε πολλές περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα το τμήμα μετεωρολογίας να εκδώσει προειδοποιήσεις για καύσωνα. Η πρωτεύουσα της χώρας, Νέο Δελχί, σημείωσε θερμοκρασία 42,4 βαθμούς Κελσίου στις 9 Απριλίου. Πρόκειται για την πιο ζεστή ημέρα της τελευταίας πενταετίας, σύμφωνα με το ινδικό Μετεωρολογικό Τμήμα.

Ο εθνικός μέσος όρος τον Μάρτιο (περίπου 33,3 βαθμοί Κελσίου) ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από τότε που οι Αρχές άρχισαν να συλλέγουν δεδομένα το 1901.

Διαβάστε επίσης:

NYT: Προχωρημένες οι συζητήσεις με Έλον Μασκ για την πώληση του Twitter

Ρεκόρ όλων των εποχών για τις στρατιωτικές δαπάνες – Ξεπέρασαν τα $2 τρισ.

Επανεκλογή Μακρόν: Θρίαμβος ή μια πύρρειος νίκη;