Η διαμάχη ΙσραήλΙράν όπως φαίνεται καλά κρατεί… με τη διεθνή ανησυχία γύρω από τις επόμενες κινήσεις και των δύο να είναι στο «κόκκινο». Αν και το φερόμενο χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν τα ξημερώματα της Παρασκευής, προκάλεσε διεθνή ανησυχία, παραταύτα, οι Ιρανοί υποβαθμίζουν τη σημασία όσων φημολογούνται ότι συνέβησαν στην πόλη Ισφαχάν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μάλιστα όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι δεν υπήρξε καμία επίθεση και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει φωτογραφίες από μικροσκοπικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι υπήρξε χτύπημα και αυτό θέτει διάφορα ερωτήματα. Συγκεκριμένα, θα θελήσουν οι σκληροπυρηνικοί στον ιρανικό στρατό να αντιδράσουν; Και έχει το Ισραήλ σχέδια για περισσότερες επιθέσεις; διερωτούνται σύμφωνα με ανάλυση του BBC.

Αυτό θα μπορούσε να είναι μια κίνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου να απαντήσει στην πρωτοφανή επίθεση του Ιράν με πυραύλους και drones το περασμένο Σαββατοκύριακο, χωρίς να αποξενώσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν περισσότερο από ό,τι έχει ήδη κάνει.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Μπάιντεν είχε ζητήσει από το Ισραήλ να μην απαντήσει στην αεροπορική επίθεση του Ιράν. Η Βρετανία και άλλοι διεθνείς σύμμαχοι του Ισραήλ ζήτησαν επίσης δημόσια και μέσω της διπλωματικής οδού «αυτοσυγκράτηση».

Εάν αυτό το χτύπημα στο Ιράν είναι η απάντηση του Ισραήλ, υπάρχει ένα ερώτημα σχετικά με το εάν θα είναι αρκετό για τους πρώην στρατηγούς στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του κ. Νετανιάχου, οι οποίοι πιστεύεται ότι πίεσαν για μια ισχυρή απάντηση.

Κατά την άποψή τους, χρειαζόταν μια μεγάλη απάντηση προκειμένου να αποκατασταθεί η ικανότητα του Ισραήλ να αποτρέψει τους εχθρούς του. Οι υπερεθνικιστές σύμμαχοι του Νετανιάχου ζήτησαν επίσης σφοδρά αντίποινα από το Ισραήλ. Ωστόσο, η καλύτερη επιλογή για την περιοχή, κατά τη γνώμη των δυτικών κυβερνήσεων, είναι τόσο το Ιράν όσο και το Ισραήλ να τραβήξουν μια γραμμή στο έπος.

Αυτή η αναζωπύρωση των εχθροπραξιών ξεκίνησε με την επίθεση του Ισραήλ στην ιρανική διπλωματική εγκατάσταση στη Δαμασκό, από την οποία σκοτώθηκαν ανώτερα στρατιωτικά στελέχη. Ωστόσο, ακόμη και αν αυτό είναι το τέλος αυτού του σταδίου της κρίσης, έχουν δημιουργηθεί… προηγούμενα.

Το Ιράν χτύπησε το Ισραήλ με άμεση επίθεση και το Ισραήλ απάντησε με τη δική του άμεση επίθεση. Αυτό αποτελεί μια αλλαγή σε αυτό που συχνά αναφέρεται ως «κανόνες του παιχνιδιού» που διέπουν τη μακρά σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ. Μένει τώρα να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια μεταξύ τους…

Διαβάστε ακόμη

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Πυραυλική επίθεση του Ισραήλ σε στρατιωτική εγκατάσταση στο Ιράν

Τι φοβίζει τον Απόστολο Βακάκη και η μεταβλητή για τη μερισματική πολιτική της Jumbo

Ρεύμα: Αύξηση 40 ευρώ μέσα σε 6 ημέρες για την τιμή στη χονδρική (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ