Με όλο και περισσότερους Ευρωπαίους να εργάζονται μέσω τηλεργασίας, ήρθε η ώρα για έναν πανευρωπαϊκό κανόνα του “δικαιώματος στην αποσύνδεση”. 

Ολα αυτά σύμφωνα με το CNBC και τον Mαλτέζο ρυθμιστή Αλεξ Αγκιους Σαλίμπα του Ευρωκοινοβουλίου ο οποίος ηγείται των προσπαθειών αυτών.

Το δικαίωμα στην αποσύνδεση αναφέρεται στους κανόνες που επιτρέπουν στους εργαζόμενους να μην χρειάζεται να απαντούν σε εργασιακά email ή τηλεφωνήματα ή να έχουν άλλη επικοινωνία με τα αφεντικά τους εκτός των εργασιακών ωραρίων τους.

Τον Ιανουάριο, η πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτικών υποστήριξαν μια νομοθετική πρωτοβουλία προς την Κομισιόν για την θέσπιση πανευρωπαϊκών κανόνων. 

«Η πρόταση έγκειται στο γεγονός πως η πανδημία έχει θολώσει τις γραμμές μεταξύ της προσωπικής και της επαγγελματικής ζωής λόγω της αύξησης των ελαστικών ωραρίων», ανέφερε ο Αγκιους Σαλίμπα στο CNBC.

H κίνηση αυτή προσπαθεί να καταπολεμήσει την νέα πραγματικότητα της εργασίας που δε σταματά ποτέ, λόγω της χρήσης των smartphones και της πρόσβασης στο διαδίκτυο, με πολλούς εργοδότες να απασχολούν τους εργαζόμενους εκτός των επιτρεπόμενων ωραρίων, κάτι που προκαλεί αυτή τη “θόλωση” των ορίων μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Πολλές επιχειρήσεις και χώρες έχουν προσπαθήσει να μετριάσουν αυτό το φαινόμενο εδώ και χρόνια.

Το 2012, η Volkswagen είχε απαγορεύσει σε ορισμένους εργαζόμενους την πρόσβαση στα εταιρικά email μέχρι την επόμενη ημέρα εργασίας. Το 2017 η Γαλλία θέσπισε κανόνες που έθεταν όρια όσον αφορά τα ωράρια των τηλεργαζομένων. 

Μέσα στο 2021 η Ιρλανδία παρουσίασε έναν ρυθμιστικό κανόνα για το δικαίωμα στην αποσύνδεση όλων των εργαζομένων, με τυχόν παράπονα να μπορούν να καταγγέλλονται στις αρμόδιες αρχές. Το παράδειγμα της Ιρλανδίας καλείται να ακολουθήσει και η Μεγάλη Βρετανία, μέσω του Trades Union Congress. 

Τα εμπόδια

Είτε πρόκειται για κανονισμούς, είτε για νόμους, υπάρχουν δύσκολα ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσουν οι εργοδότες όσον αφορά την εφαρμογή του δικαιώματος στην αποσύνδεση. Σύμφωνα με την Μπι Κάλερ Πίλγκριμ, ιδρυτή της Futureheads, οι τεχνικές απαγορεύσεις όπως η άρση πρόσβασης σε email δε θα είναι αρκετή. 

Η θέσπιση μιας εργασιακής κουλτούρας που θα εξισορροπεί την εργασιακή με την προσωπική ζωή θα είναι πολύ πιο δύσκολη. Στην επιχείρησή της, ζητείται από τους εργαζόμενους να στέλνουν ή να προγραμματίζουν email κατά τη διάρκεια εργασιακών ωρών και ημερών. Παρόλα αυτά, κάποια τέτοια αλλαγή στην κουλτούρα θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε επιχειρήσεις με παγκόσμια ή πολυεθνική παρουσία που συμπεριλαμβάνει πολλαπλές ζώνες ωρών.

Οι κανόνες

Η Εμα Ράσελ, καθηγήτρια εργασιακής και οργανωσιακής ψυχολογίας στο University of Sussex ανέφερε πως οι αυστηρότεροι κανόνες μπορεί να προκαλέσουν κι αυτοί προβλήματα. «Πολλές από τις προσπάθειες στο παρελθόν ήταν πολύ σκληρές αφού δεν επέτρεπαν την πρόσβαση στα email εκτός εργασιακών ωρών. Αν και προφανώς θεσμοθετήθηκαν για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους, υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με έναν τέτοιο ολικό και οριζόντιο κανονισμό», ανέφερε και προσέθεσε πως οποιοιδήποτε κανονισμοί και νόμοι θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη για ελαστικότητα πολλών επαγγελματιών.

Ο Αγκιους Σαλίμπα ανέφερε πως η πανευρωπαϊκή νομοθετική πρόταση θα θέσει μία βάση μίνιμου κανονισμών και ελαστικότητας αναλόγως με τις ανάγκες των διαφόρων τομέων. 

Ο ίδιος ανέφερε πως το πρόβλημα της επαγγελματικής “υπερφόρτωσης” και της κουλτούρας της 24ωρης σύνδεσης με την εργασία υπήρχε και πριν την πανδημία, αλλά θα επιταχυνθεί με το πέρας αυτής. Ο ίδιος υποστηρίζει πως η τηλεργασία θα αυξηθεί στο εγγύς μέλλον, αλλά επισημαίνει πως το δικαίωμα στην αποσύνδεση είναι κάτι που ανεξαρτήτως όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν.

Διαβάστε ακόμα:

Ισχυρές «συμμαχίες» στον διαγωνισμό για την ψηφιοποίηση στα Yποθηκοφυλακεία (pics)

Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2021: Αυτά είναι τα 3 νέα προγράμματα τους επόμενους μήνες – Τι αλλάζει

Έχετε οφειλές και οικογενειακό εισόδημα έως 21.000 ευρώ; Έτσι θα σώσετε το σπίτι σας από πλειστηριασμό