Διεθνή

Δισεκατομμυριούχος βγαίνει 2 φορές κερδισμένος από το ίδιο «στοίχημα» – Γιατί εύχεται να χάσει

  • newsroom


Ο Άκμαν, επικεφαλής της Pershing Square ασφάλισε το αντισταθμιστικό του κεφάλαιο (hedge fund) έναντι ενός κύματος εταιρικών αθετήσεων

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν κατάφερε να κερδίσει από ένα αρχικό κεφάλαιο ύψους 27 εκατ. δολαρίων, 2,6 δισ. δολάρια εκμεταλλευόμενος τα θετικά νέα για το εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19.

Ο Άκμαν, επικεφαλής της Pershing Square ασφάλισε το αντισταθμιστικό του κεφάλαιο (hedge fund) έναντι ενός κύματος εταιρικών αθετήσεων.

Στην ουσία επικεφαλής της Pershing Square πόνταρε τη Δευτέρα σ’ ένα παρόμοιο «στοίχημα» – που φτάνει περίπου το 30% της αξίας του αρχικού στοιχήματος- μετά την είδηση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer / BioNTech.

Πιάνοντας το τζάκποτ

Η ιδιαίτερα κερδοφόρα ιδέα του Άκμαν τον Φεβρουάριο ήταν η εξής: να αγοράσει συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (credit-default swaps) – τα οποία ασφαλίζουν τον αγοραστή έναντι πιθανής χρεοκοπίας του εκδότη – για ομόλογα υψηλών αποδόσεων.

Η Pershing Square δαπάνησε μόλις 27 εκατομμύρια δολάρια σε ασφάλιστρα για τα αντισταθμιστικά δικαιώματα, των οποίων η αξία αυξήθηκε σε 2,6 δισ. δολάρια, καθώς η πανδημία «εκτόξευσε» τις πιθανότητες των εταιρικών αθετήσεων.

Ο Άκμαν και η ομάδα του εξαργύρωσαν τα κέρδη και αποφάσισαν να επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές των μετοχών, κερδίζοντας χωρίς να το περιμένουν περισσότερα από 2 δισ. δολάρια έως τις 18 Μαρτίου.

Το fund ενίσχυσε το μερίδιό του στη Berkshire Hathaway του Ουόρεν Μπάφετ – μια κίνηση που έγινε γνωστή μερικούς μήνες αργότερα. Επιπλέον, διαθέτει μερίδιο σε μεγάλες αλυσίδες εστίασης όπως τα Starbuks.

To σωστό timing της συναλλαγής είχε ως αποτέλεσμα να επωφεληθεί σημαντικά από το ράλι των αγορών.

Η αξία του κεφαλαίου ενισχύθηκε κατά 44% από τις 31 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Γιατί εύχεται να «πέσει έξω» την επόμενη φορά

Σύμφωνα με τους FT, o Άκμαν φέρεται να δήλωσε: «ελπίζω στο επόμενο στοίχημα να χάσουμε χρήματα».

Εκφράζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την ελπίδα του για τερματισμό της πανδημικής κρίσης.

Αυτό που είναι εντυπωσιακό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι «η ίδια συναλλαγή που κάναμε πριν από οκτώ μήνες είναι διαθέσιμη με τους ίδιους όρους σαν να μην υπήρχε ποτέ πρόβλημα και με την πιθανότητα ότι ο κόσμος θα είναι μια χαρά», πρόσθεσε.

Ο Άκμαν χαρακτήρισε «αρνητικές» τις ειδήσεις για το εμβόλιο κατά την ομιλία του, ανέφεραν οι Financial Times. Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερο απρόθυμοι ως προς την εφαρμογή μέτρων, όπως η χρήση μάσκας και να εφησυχάσουν.

«Οι επενδυτές υποτιμούν τη συνεχιζόμενη απειλή του κορωνοϊού», πρόσθεσε ο Άκμαν, προβλέποντας ότι οι επόμενοι μήνες μέχρι την ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι δύσκολοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του hedge-fund είχε προειδοποιήσει για την πανδημία ήδη από τον Μάρτιο.