Αποτελεί μία από τις πιο κρίσιμες αναμετρήσεις των τελευταίων ετών στην Τουρκία. Αφού άνοιξαν οι κάλπες το πρωί της Κυριακής, η εξίσωση αποκτά νέους συντελεστές όπως είναι ο ρόλος της Μόσχας στη διαδικασία αλλά και η αντίδραση του κυβερνώντος AKP σε περίπτωση ήττας του.

Διαπιστώνεται ότι για πρώτη φορά ο Τούρκος πρόεδρος αντιμετωπίζει τόσο υψηλό κύμα αστάθειας, με τον ξένο Τύπο να γράφει – τις τελευταίες εβδομάδες – για το άνοιγμα ενός νέου πολιτικού κεφαλαίου. Αναλύσεις όπως εκείνη του Economist, που εξόργισε την τουρκική προεδρία και αναφερόταν στο τέλος εποχής του «σουλτάνου», είναι ενδεικτικές της πεποίθησης που επικρατεί στη διεθνή κοινότητα για την επόμενη μέρα.

Για το τέλος μιας «αυταρχικής διακυβέρνησης», την αισιοδοξία της αντιπολίτευσης, αλλά και την αβεβαιότητα στην οποία έχει βυθιστεί το κυβερνών ΑΚΡ, αναφέρεται ειδικότερα ο διεθνής Τύπος, που εδώ και λίγο καιρό επιχειρεί να διαβάσει πίσω από τα δημοσκοπικά ευρήματα.

Λαμβάνοντας τα ΜΜΕ υπόψη τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν τον Κιλιτσντάρογλου μπροστά από τον Ερντογάν, και μετά την απόσυρση του Μουχαρέμ Ιντζέ από την κούρσα, λόγω του σκανδάλου με το ροζ βίντεο, οι πιθανότητες, όπως γράφουν, η συσπειρωμένη – αποτελούμενη από έξι κόμματα – τουρκική αντιπολίτευση να αναλάβει τα ηνία είναι εξαιρετικά πιθανή.

Ορισμένα από τα πιο σημαντικά δίκτυα στον κόσμο εξηγούν γιατί η εκλογή Ερντογάν στην προεδρία δεν είναι πλέον πιθανή, υπογραμμίζοντας ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσε να συνδεθεί με μια ιστορική αλλαγή στην Τουρκία.

«Η αντιπολίτευση μπορεί να ελπίζει σε μια ήττα Ερντογάν» γράφει το BBC που αναφέρεται σε μια πρωτοφανή – για τα τουρκικά δεδομένα – συμμαχία κατά του Τούρκου προέδρου από την αντιπολίτευση. Το βρετανικό μέσο δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις δεσμεύσεις του Κιλιτσντάρογλου περί εδραίωσης της ειρήνης και της Δημοκρατίας. Υπογραμμίζει, δε, και τα αγκάθια που «τρύπησαν» τις φιλοδοξίες του Ερντογάν, δηλαδή τον πληθωρισμό και τον φονικό σεισμό.

«Μοιράζει δώρα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να επανεκλεγεί» γράφει ο βρετανικός Guardian για τη μάχη του Ερντογάν. «Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, ενώ μοιράζει διαρκώς νέες υποσχέσεις γα το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο» προστίθεται στο δημοσίευμα. Εστιάζει στην αλλαγή τακτικής του Ερντογάν ο οποίος παρά το γεγονός ότι άρχισε σε πιο ήρεμο τόνο την προεκλογική του εκστρατεία, αποφάσισε να ανεβάσει ρυθμούς όταν έβλεπε τις δημοσκοπήσεις να τον φέρνουν πίσω από τον κύριο αντίπαλό του.

Σημειώνεται, δε, ότι μια πιθανή αλλαγή ηγεσίας θα μεταφραστεί ως αντίδραση σε μια ηγεμονία 20 ετών.

«Οι εκλογές στην Τουρκία θα μπορούσαν να σημάνουν την ανατροπή Ερντογάν» γράφει το αμερικανικό CNN που σημειώνει τις πρωτοφανείς προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Ερντογάν και που θα μπορούσαν να βάλουν τέλος στην 20ετή διακυβέρνησή του. Το δημοσίευμα εστιάζει τόσο στο χτύπημα του Εγκέλαδου που στοίχισε πάνω από 50.000 ζωές όσο και στην οικονομική κρίση που πλήττει την Τουρκία.

«Ήρθε το τέλος μιας ηγεμονίας; Για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει απειλή. Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος διεκδικεί τρίτη θητεία, θα αντιμετωπίσει στις 14 Μαΐου μια αντιπολίτευση ενωμένη πίσω από έναν μόνο υποψήφιο» γράφει η γαλλόφωνη Les Echos. «Στα 74 του χρόνια, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσε να αλλάξει το πρόσωπο της Τουρκίας» σημειώνει δε.

«Οι Τούρκοι προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, ενώ διαφαίνεται μάχη στήθος με στήθος. Οι αναλυτές φοβούνται ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να προσπαθήσει να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα» γράφει, με τη σειρά της, η γερμανική Frankfurter Allgemeine που υπογραμμίζει τον φόβο των επεισοδίων την επομένη μιας ενδεχόμενης ήττας του Ερντογάν.

Σε μια πιθανή βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναφέρθηκε, δε, το Al Jazeera, εστιάζοντας στη διπλωματία των σεισμών που αναπτύχθηκε πριν από λίγους μήνες.

Πολλά περισσότερα από τα προφανή κρίνονται στις διπλές εκλογές στη γειτονική Τουρκία, καθώς 64,1 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες θα προσέρχονταν στις 200.000 κάλπες που είχαν στηθεί από τις 8 το πρωί της Κυριακής, προκειμένου να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο και το Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, προδιαγράφοντας ρεκόρ συμμετοχής.

Εννοείται ότι παρακολουθείται λεπτό προς λεπτό και με κομμένη την ανάσα από τα κέντρα λήψης αποφάσεων διεθνώς η κάθε κίνηση, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές εξελίξεις – σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, οι οποίοι δεν εμφανίζονται εξαιρετικά σίγουροι για τις προβλέψεις τους, λόγω της ρευστότητας η οποία εγκυμονείται και μόνο λόγω του πολιτικού χαρακτήρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το μόνο βέβαιο είναι πως λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Κυριακής, οπότε και αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα, θα κριθεί τελικά αν η γειτονική χώρα θα αλλάξει άρδην προσανατολισμό στο διεθνές σύστημα. Υπάρχει και το άλλο, το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο: η γειτονική να βυθιστεί ακόμη περισσότερο στο status μιας «κοινοβουλευτικής απολυταρχίας», καθώς αμφότερα εξαρτώνται από το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν, με όλες τις πιθανές και τις απίθανες συνέπειες…

Διαβάστε ακόμη 

Αισιοδοξία για την οικονομία στην Ελλάδα – Τα στοιχήματα για την επόμενη ημέρα 

Φυσικό αέριο: Προς νέο γύρο ανατιμήσεων τους επόμενους μήνες   

Πόσο κινδυνεύετε να χάσετε τη δουλειά σας από την επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ