Διεθνή

Εκπομπές αερίων θερμοκηπίου: Έρχεται νέο τέλος σε έξι προϊόντα από τρίτες χώρες

  • newsroom


Η επιβολή του νέου τέλους προβλέπεται στην πρόταση της Κομισιόν για την εισαγωγή του CBAM, δηλαδή του Μηχανισμού Προσαρμογής των Συνόρων Άνθρακα

Νέο τέλος για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα έχουν επιβληθεί από την ΕΕ μέχρι το 2026 σε έξι προϊόντα που προέρχονται από τρίτες χώρες, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πάσινης Συμφωνίας με στόχο την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.

Τα προϊόντα αυτά είναι ο σίδηρος, ο χάλυβας, το τσιμέντο, τα λιπάσματα, το αργίλιο και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η επιβολή του νέου τέλους προβλέπεται στην πρόταση της Κομισιόν για την εισαγωγή του CBAM, δηλαδή του Μηχανισμού Προσαρμογής των Συνόρων Άνθρακα, που αποσκοπεί στον καθορισμό ενός φόρου άνθρακα στα προϊόντα που εισάγονται, προκειμένου να προστατευθούν οι εταιρείες της ΕΕ που πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030.

Μέρος των εσόδων από τον CBAM θα χρηματοδοτεί τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα διατίθεται στα κρατικά ταμεία για τη στήριξη των δράσεων προς την πράσινη μετάβαση.

Επίσης, με την εφαρμογή του CBAM θα προστατεύονται τα ομοειδή προϊόντα της ΕΕ από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προέρχεται από χώρες που, σε αντίθεση με την ΕΕ, δεν έχουν στα προγράμματά τους την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για τον CBAM, ωστόσο φαίνεται ότι θα υπάρξουν δυσκολίες, καθώς τα κράτη – μέλη της ΕΕ έχουν διαφορετικούς στόχους.

Αντίστοιχοι μηχανισμοί συνοριακής προσαρμογής άνθρακα εφαρμόζονται ήδη σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως για παράδειγμα στην Καλιφόρνια, όπου εφαρμόζεται προσαρμογή σε ορισμένες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν στα προγράμματά τους αρκετές χώρες, όπως ο Καναδάς και η Ιαπωνία.

Διαβάστε ακόμη

Εφιαλτική η έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα: Ο πλανήτης στο χείλος της καταστροφής

Eπιδότηση παγίων δαπανών: Τελευταία ευκαιρία για επιχειρήσεις και υποκαταστήματα

Εύβοια: Drone πάνω από τις καμένες εκτάσεις – Όλη η καταστροφή σε ένα βίντεο