Ο λύκος, λένε, στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Και η αναμπουμπούλα του πολέμου, με τη μαζικότητα των δωρεών κρυπτονομισμάτων από ιδρυτές startup και πολίτες στον ουκρανικό λαό, αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για απάτες. Τις τελευταίες ημέρες και καθώς περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα κατευθύνονται προς την Ουκρανία, ολοένα και περισσότερα scams με αυτό το αντικείμενο εμφανίζονται στο Διαδίκτυο.

«Βοηθήστε την Ουκρανία». Με αυτό τον τίτλο και βαρύγδουπα, συγκινητικά μηνύματα, οι απατεώνες επιχειρούν να εκμεταλλευθούν αυτούς που θα στείλουν βοήθεια μέσω cryptos στον ουκρανικό λαό. Μόνο που αυτοί που θέλουν να κάνουν το καλό, κινδυνεύουν να πέσουν θύματα phising, ή να πέσουν σε παγίδες που στήνονται μέσα από fake websites, forum posts και χιλιάδες emails που φτάνουν σε ανυποψίαστα θύματα.

Οι απατεώνες ζητούν δωρεές σε bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα ως βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά παρέχουν διευθύνσεις διαφορετικές από αυτές που δίνει η κυβέρνηση του Κιέβου και οι ουκρανικές ΜΚΟ. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν, για παράδειγμα, phising emails τα οποία φαίνονται να στέλνονται από τα Ηνωμένα Έθνη ή domains ανθρωπιστικών οργανώσεων, ενώ οι ίδιες διευθύνσεις ποστάρονται και σε συζητήσεις χρηστών στα κοινωνικά δίκτυα.

Ήδη, σύμφωνα με έρευνα του Bleeping Computers, ερευνητές κυβερνοασφάλειας και ransomware όπως οι Malware Hunter Team και Jake Jcybersec -έχουν διαπιστώσει ότι κατοχυρώνονται μαζικά από scammers ολοένα και περισσότεροι ιστότοποι με κατάληξη .org και .com με προθέματα όπως «Ukraine-donate», «Ukraineglobalaid» και «Ukrainewar.support».

Διαβάστε ακόμα:

Πώς ο πόλεμος των 13 ημερών ξαναγράφει τον ενεργειακό χάρτη της χώρας

ΥΠΕΝ: Πρόσκληση για χρηματοδότηση περιβαλλοντικών έργων, ύψους €228 εκατ.

«Μπουτάρης»: Το νέο σφυρί για το συγκρότημα στην Κρήτη και το «σουηδικό σωσίβιο»