Ο Κώστας Μπουτάρης και η εταιρεία του βρίσκονται όλα τα τελευταία χρόνια στο…στόχαστρο των πλειστηριασμών, καθώς η συμφωνία εξυγίανσης με τις τράπεζες δεν τηρήθηκε με συνέπεια την καταγγελία των δανείων.

Μέχρι στιγμής ο οινοποιός έχει πετύχει, επιστρατεύοντας όλα τα νομικά όπλα που είχε στη διάθεσή του, να αναστείλει τους περισσότερους από τους πλειστηριασμούς για τα οινοποιεία και τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο. Και τούτο γιατί εδώ και λίγο καιρό στη «δύσκολη εξίσωση» για την «Μπουτάρης» έχει εισέλθει ένας νέος παράγοντας, ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικός για τη λύση του…δράματος.

Η «σφήνα» της Premia Properties

Πρόκειται για το επιβεβαιωμένο ενδιαφέρον της Premia Properties και του βασικού μετόχου της, της Sterner Stenhus Greece, συμφερόντων του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη για την απόκτηση της ακίνητης περιουσίας της «Μπουτάρης», αλλά και τη συμμετοχή της, σε συνεργασία και με άλλους επενδυτές «στην δραστηριότητα οινοποιίας με στόχο την εξυγίανση και την μελλοντική ανάπτυξη μιας ιστορικής επιχείρησης», όπως ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωσή της, στις 11 Φεβρουαρίου.

Οι πληροφορίες μιλούν για ενδιαφέρον και από επενδυτικό σχήμα με ελληνοσουηδικά κεφάλαια, με το πλάνο να περιλαμβάνει την εισφορά κλάδου σε νέo φορέα που θα δημιουργηθεί γι’ αυτό τον σκοπό. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν προχωρήσει, χωρίς ωστόσο να απουσιάζουν τα σημαντικά εμπόδια. Όπως, άλλωστε, επίσης τονιζόταν στις επίσημες δηλώσεις «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει δεσμευτική συμφωνία με τους βασικούς πιστωτές της Μπουτάρης και σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα για την έκβαση των συζητήσεων».

Από την πλευρά της, η «Ι.Μπουτάρης &Υιός Holding Α.Ε.» σε δική της ανακοίνωση ανέφερε ότι «βρίσκεται σε συζητήσεις με την Premia Properties και την Sterner Stenhus Greece ΑΒ, για τη συμμετοχή τους ως επενδυτές στην δραστηριότητα της εταιρείας και τη χρηματοοικονομική της αναδιάρθρωση με στόχο την ανάπτυξη και την συνέχιση της ιστορικής της πορείας».

Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι η Μπουτάρης στη Γενική Συνέλευση της 27ης Οκτωβρίου 2021 έλαβε απόφαση για την παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο, με ισχύ μέχρι 5 έτη, ώστε να μπορεί να εκδώσει ομολογιακό δάνειο, «το οποίο δεν θα υπερβαίνει το τριπλάσιο του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου».

Δεδομένου ότι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 7,55 εκατ. ευρώ, το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο θα μπορεί να είναι μέχρι 22,65 εκατ. ευρώ, αλλά είναι άγνωστο πότε και υπό ποιους όρους θα επιδιωχθεί η έκδοσή του.

Τι περιλαμβάνεται στον πλειστηριασμό

Εν αναμονή των εξελίξεων, όμως, υπάρχει κινητικότητα και σε επίπεδο πλειστηριασμών. Έτσι, όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, στις 4 Μαΐου έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί το συγκρότημα της Κρήτης, που περιλαμβάνει 73 στρέμματα αμπελώνες, το πιο σύγχρονο οινοποιείο της Μπουτάρης, αλλά και ένα…boutique hotel. Η αναγκαστική κατάσχεση έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου 2021 υπέρ της «SUNRISE I NPL Finance DAC» για ποσό 355.000 ευρώ (μέρος συνολικής απαίτησης ύψους 4.495.288,85 ευρώ) και επισπεύδουσα είναι η Intrum.

Συγκεκριμένα, ο πρώτος από τους δύο «δίδυμους» πλειστηριασμούς αφορά έναν αμπελώνα συνολικής εκτάσεως 73.178,07 τ.μ. και τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, δηλαδή ένα παλαιό πετρόκτιστο κτίριο και τις μεταγενέστερες επεκτάσεις του, στην κτηματική περιοχή της πρώην Κοινότητας Σκαλανίου Πεδιάδας, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Πρόκειται για το νεότερο και πιο σύγχρονης αισθητικής οινοποιείο της «Μπουτάρης» που ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2004. Είναι χτισμένο έξω από το χωριό Σκαλάνι, στο κτήμα Φανταξομέτοχο. Σε απόσταση μόλις 8 χλμ. από το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου και 4 χλμ. από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, περιγράφεται ως «το στολίδι της αμπελουργικής ζώνης των Πεζών».

Το κτήμα Φανταξομέτοχο ή αλλιώς «Μετόχι των φαντασμάτων», χρωστάει το όνομα του στις προσπάθειες του πρώην ιδιοκτήτη του να το διασώσει από τις πειρατικές επιδρομές, διαδίδοντας ότι στο κτήμα κατοικούν φαντάσματα…

Η φύτευση του αμπελώνα είχε ξεκινήσει από την Οινοποιία Μπουτάρη το 1990. Πέρα από τα αμπέλια, η μονάδα έχει συνολική δομημένη επιφάνεια 1.391,29 τ.μ. και απαρτίζεται από:

-Ισόγειο συνολικού εμβαδού 1.170,67 τ.μ. συμπεριλαμβανομένων 29,52 τ.μ. ημιυπαίθριων χώρων, που περιλαμβάνει χώρο υποδοχής με την αίθουσα γευσιγνωσίας και τον εκθεσιακό χώρο, τουαλέτες, κουζίνα, διάδρομο, τρία γραφεία, χώρο αποθήκης, χημικό εργαστήριο και τον κύριο χώρο του οινοποιείου (σε χαμηλότερη στάθμη από τους υπόλοιπους).

-Υπόγειο συνολικού εμβαδού 458,13 τ.μ. που περιλαμβάνει την κάβα εμβαδού 213,11 τ.μ., την αίθουσα πολυθεάματος εμβαδού 208,21 τ.μ. και διάδρομους, κλιμακοστάσιο, ασανσέρ συνολικού εμβαδού 36,87 τ.μ.

Το ακίνητο έχει φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα, ενώ διαθέτει διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο με διακριτά επίπεδα, τμήματα γκαζόν και δρόμους. Επιπλέον, νοτιοανατολικά του κτιρίου έχει κατασκευαστεί πρόχειρη ελαφρά μεταλλική κατασκευή – υπόστεγο για τις δεξαμενές οίνου, καθ’ υπέρβαση της Οικοδομικής Άδειας.

Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 1.011.000 ευρώ.

Η «άγνωστη» Scalarea και η συμμαχία με Λογοθέτη

Ο δεύτερος πλειστηριασμός «αγγίζει» μια άγνωστη, στους πολλούς τουλάχιστον, ιστορία. Και τούτο καθώς εκεί, στα 73 στρέμματα αμπελοελαιώνα του Οινοποιείου Μπουτάρη, που ο όμιλος εξαγόρασε το 2004, βρίσκεται και το Scalani Hills, ένα συγκρότημα με τρία πολυτελή δωμάτια πλήρως ανακαινισμένα και με απόλυτο σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο. Το «όχημα» για αυτή την επένδυση ήταν η εταιρεία Scalarea ΙΚΕ, που συστάθηκε τον Ιούνιο του 2014. Λίγο αργότερα υπήρξε συμμαχία με την Aria Hotels, συμφερόντων της οικογένειας Λογοθέτη (Libra Group), τη γνωστή αλυσίδα boutique ξενοδοχείων και ανεξάρτητων κατοικιών σε πάνω από 10 ιδιαίτερους, νησιωτικούς και ηπειρωτικούς, προορισμούς στην Ελλάδα (Μύκονο, Σαντορίνη, Μήλο, Σέριφο, Ζαγοροχώρια, Μέτσοβο, Καλαμάτα, Μάνη, Κίμωλο κ.α.).

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας «την άνοιξη του 2015 η οινοποιία Μπουτάρη, προχωρώντας στη σύναψη συνεργασίας με την Aria Hotels, δημιούργησε το Scalani Hills Boutari Winery and Residences», που περιλαμβάνει τρεις πολυτελείς κατοικίες, με τις χαρακτηριστικές ονομασίες Κοτσιφάλι, Μαλβάζια και Λιάτικο, οι οποίες στεγάζονται στο πλήρως ανακαινισμένο παλιό Μετόχι.

Σήμερα, εταίροι της Scalarea είναι η κυπριακή Aria Hotels Holdings Limited με 22.800 εταιρικά μερίδια, αξίας 228.000 ευρώ και η Ι. Μπουτάρης & Υιος Οινοποιητική με επίσης 22.800 εταιρικά μερίδια, αξίας 228.000 ευρώ, ενώ όπως αναφέρεται οι δύο εταίροι συμμετέχουν κατ αναλογία 50%-50% στα κέρδη και τις ζημιές της εταιρείας. Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι διαχειριστές της είναι ο Κ. Μπουτάρης και ο Γ. Πανταζάτος, ενώ στις 31/12/2021 αποφασίστηκε (και έγινε) αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 216.000 ευρώ.

Ο δεύτερος πλειστηριασμός αφορά ακριβώς αυτό το κομμάτι του κτήματος και το μικρό boutique hotel.

Συγκεκριμένα, ένα αγροτεμάχιο –αμπέλι του είδους λογάδο («κρασάμπελο») «με όσα ευρισκόμενα σε αυτό ελαιόδεντρα και αμπέλια καθώς και τις ευρισκόμενες σε αυτό παλαιές αποθήκες, στη θέση «Τρουλινό ή Ταβέρνα ή Φανταξομέτοχο εκτάσεως 49.858,07 τ.μ.».

Με βάση την αυτοψία και την έκθεση εκτίμησης, επί του παραπάνω γηπέδου, έχει ανεγερθεί προ του έτους 1923 Ισόγειο Κτίσμα, το οποίο ανακαινίσθηκε και επεκτάθηκε με την υπ’ αριθμ. 489/1999 Οικοδομική Άδεια του Πολεοδομικού Γραφείου Ηρακλείου, που αφορούσε «εσωτερική διαρρύθμιση σε νομίμως υφιστάμενο κτίριο προ του 1923 και προσθήκη τμήματος Υπογείου και Ισογείου». Το κτίριο έχει συνολικό εμβαδόν 148,11 τ.μ. και αποτελείται από τέσσερα διαμερίσματα. Το πρώτο περιλαμβάνει ισόγειο 116,13 τ.μ. με κουζίνα, τζάκι, ξυλόφουρνο και σαλόνι – καθιστικό, καθώς και πατάρι εμβαδού 25,00 τ.μ., με ένα υπνοδωμάτιο και λουτρό.

Τα άλλα τρία είναι εμβαδού από 20,88 τ.μ. έως 26 τ.μ. και διαθέτουν υπνοδωμάτια με λουτρό. Η τιμή πρώτης προσφοράς στον δεύτερο πλειστηριασμό έχει οριστεί στις 261.000 ευρώ. Έτσι, η συνολική τιμή εκκίνησης για όλο το συγκρότημα του οινοποιείου διαμορφώνεται σε 1.272.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Νέος διαγωνισμός για το ξενοδοχείο της Μονής Πετράκη στο Κολωνάκι

«Έκρηξη» στις crypto- απάτες για την Ουκρανία

Κίνα: Ξεκίνησε mega project ΑΠΕ 450 GW στην έρημο Gobi