Οι Νήσοι Κουκ, η Λετονία και η Τσεχία αποτελούν το τρίπτυχο των χωρών με τους πιο δυνατούς «πότες» στον κόσμο. Στον κατάλογο που έχει δημοσιεύσει η CIA, η Ανατολική Ευρώπη φαίνεται να έχει τα πρωτεία στην κατανάλωση αλκοόλ, ενώ σε χαμηλή θέση βρίσκεται η Ελλάδα.

Τα στοιχεία για την κατανάλωση αλκοόλ συγκέντρωσε η CIA το 2019, με την κατάταξη για 189 χώρες να γίνεται με βάση τα λίτρα καθαρού αλκοόλ που πίνει ένα άτομο μέσα σε ένα χρόνο.

Τον… χορό σέρνουν τα νησιά Κουκ, με κάθε άτομο στο νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα του Ειρηνικού να καταναλώνει περίπου 13 λίτρα καθαρού αλκοόλ κάθε χρόνο, που μεταφράζεται σε πάνω από 100 ποτήρια κρασί. Πάνω από τους μισούς ενήλικες στα νησιά αυτά, που απέχουν πάνω από 2.500 χλμ. από τη Νέα Ζηλανδία και αριθμούν μόλις 17.500 κατοίκους, πίνουν αλκοόλ.

Ροπή προς την τακτική κατανάλωση αλκοόλ διαφαίνεται και στην ανατολική Ευρώπη, με τη Λετονία, την Τσεχία και τη Λιθουανία να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στην κατάταξη της CIA. Ενδεικτικό είναι πως τόσο στη Λετονία όσο και στη Λιθουανία πάνω από ένας στους 10 άνδρες είναι εξαρτημένοι από το ποτό, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Πιο κάτω στην κατάταξη βρίσκονται η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ, στην 24η και την 35η θέση αντίστοιχα, ενώ η Ελλάδα πιο χαμηλά, καταλαμβάνει την 66η θέση.

Η Ευρώπη έχει τα πρωτεία στην κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ήπειρο στον πλανήτη, αναφέρουν τα στοιχεία του ΠΟΥ.

«Ουραγοί» στην κατάταξη με τους πιο «γερούς πότες» είναι χώρες όπως το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία, αλλά και η Μαυριτανία και η Σομαλία, όπου το αλκοόλ απαγορεύεται για θρησκευτικούς λόγους.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την έκθεση

Διαβάστε ακόμη:

Εταιρεία του 1 δισ. ευρώ η Aegean Airlines – «Έπιασε» τα 11 ευρώ η μετοχή

Natixis για Ελλάδα: Φως στην άκρη του τούνελ – Έρχεται η επενδυτική βαθμίδα (γραφήματα)

Και η Ρωσία ανακοίνωσε μείωση στις εξαγωγές πετρελαίου τον Αύγουστο 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ