Τους τελευταίους 26 μήνες που ο Ελίας Έρικσον διαχειρίζεται το Ninety One International Franchise Fund (ZIFIX), κατάφερε να σημειώσει υπεραπόδοση σε διάφορες περιόδους της αγοράς.

Το fund του, το οποίο επικεντρώνεται σε μετοχές εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης του εξωτερικού, βρίσκεται ήδη στο κορυφαίο 7% της κατηγορίας του το 2023, με κέρδη 14,9% σε σχέση με το 7% του μέσου όρου του δείκτη, σύμφωνα με την Morningstar. Το fund είχε ξεπεράσει τον μέσο όρο του δείκτη κατά 3,5% πέρυσι, καταλαμβάνοντας θέση στο Top 12% της λίστας. 

Παρ’ όλες τις αλλαγές στις αγορές και την οικονομία από τον Αύγουστο του 2021, η πορεία του Έρικσον παραμένει σταθερή, όπως και η επενδυτική του στρατηγική.

«Όταν σκεφτόμαστε τα μακροοικονομικά, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη κάτι περισσότερο από την προσαρμοστικότητα και την σταθερότητα και να δημιουργήσουμε ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο θα είναι προσαρμόσιμο σε μία ποικιλία διαφορετικών οικονομικών και μακροοικονομικών περιβαλλόντων», ανέφερε ο Έρικσον σε συνέντευξή του στο Business Insider, προσθέτοντας πως «κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν αναπροσαρμόζουμε πολύ το χαρτοφυλάκιο κάθε χρόνο και δεν το εξισορροπούμε για διαφορετικές μακροοικονομικές προοπτικές»

Σε αντίθεση με πολλούς fund managers, ο Έρικσον επιτρέπει μόνο μερικές δεκάδες μετοχές στο fund του. Η διαδικασία επιλογής των μετοχών αυτών εξετάζει προσεκτικά κάθε πιθανό ενδεχόμενο, μελετώντας τη βιωσιμότητα και την ποιότητα κάθε επιχείρησης αλλά και την ικανότητά της για ανάπτυξη σε κάθε οικονομικό περιβάλλον.

«Ψάχνουμε για έναν συνδυασμό χαρακτηριστικών τα οποία υποστηρίζουν αυτά τα πλεονεκτήματα, και αυτό διαφοροποιεί το επενδυτικό προφίλ του ταμείου μας. Βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία, χρησιμοποιώντας την στατιστική και την μαθηματική μελέτη για την ποιότητα, περισσότερο από τους ανταγωνιστές μας», συμπλήρωσε ο Έρικσον.

Κατ’ αρχάς χρησιμοποιεί την κρίση του για την πρώτη επιλογή των μετοχών, ψάχνοντας για εταιρείες με μετρήσιμα και ανθεκτικά πλεονεκτήματα.

Όταν διαπιστώσει πως μία επιχείρηση ξεχωρίζει μεταξύ των ανταγωνιστών της, μελετά από κοντά το χρέος της και τα κεφάλαιά της για να υπολογίσει πως θα τα πάει κατά τη διάρκεια οικονομικής ύφεσης. Το καλύτερο μέτρο μίας υγιούς επιχείρησης, όπως αναφέρει, είναι οι καλές ταμειακές ροές. 

«Επικεντρωνόμαστε στο cash flow ανά μετοχή ως μέτρο υπολογισμού της αξίας της επιχείρησης και το πως η ροή αυτή εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Όλη η φιλοσοφία μας βασίζεται στην πραγματική αξία της επιχείρησης την οποία χαρακτηρίζουν οι ροές κεφαλαίων», σημείωσε.

Οι δευτερεύοντες παράγοντες τους οποίους λαμβάνει υπόψη ο Έρικσον είναι ο εσωτερικός συντελεστής απόδοσης (IRR) μιας εταιρείας και η αξία της προς ΕΒΙΤ ή EBITDA. Η δίκαιη και ορθολογική εκτίμηση μίας μετοχής βάσει της μελλοντικής κερδοφορίας της είναι σημαντική για τον Έρικσον, ο οποίος προσπαθεί να εκτιμήσει το εάν το ράλι έχει ήδη τελειώσει ή όχι.

«Το σημαντικό για εμάς είναι να ανακαλύψουμε ποιοτικές επιλογές και να μην πληρώσουμε υπερβολικά για τις μετοχές», ανέφερε.

Πολλοί επενδυτές στις ΗΠΑ αποφεύγουν τις μετοχές στο εξωτερικό, αφού το τρέχον αφήγημα μιλά για αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας του τομέα, δεδομένης της αυξημένης έκθεσής του στις γεωπολιτικές συγκρούσεις.

Επενδυτικές προτάσεις

Παρ’ όλα αυτά, ο Έρικσον υποστηρίζει πως αυτή η προσέγγιση είναι υπερβολικά γενικευμένη. Αν και οι ανάλογοι δείκτες υστερούν του S&P 500 τα τελευταία χρόνια, αναφέρει πως υπάρχουν πολλές, εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες οι οποίες κρύβονται στο εξωτερικό και μπορούν να βελτιώσουν τις αποδόσεις του ταμείου, διαφοροποιώντας παράλληλα το χαρτοφυλάκιο.

«Για όσους έχουν αυτή την προκατάληψη και προτιμούν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η ανταγωνιστική δομή της αμερικανικής οικονομίας την έχει κάνει να βρίθει από διεθνείς επιχειρήσεις. Εάν θέλετε να συμμετάσχετε στην αμερικανική οικονομία με την πλήρη έννοια, πρέπει να έχετε επενδύσει σε ξένες επιχειρήσεις», προσέθεσε.

Ο Έρικσον υπογράμμισε πως υπάρχουν ευκαιρίες σε τέσσερις τομείς αυτή τη στιγμή, όπως αυτοί των καταναλωτικών αγαθών, των βασικών αγαθών, της υγείας και της τεχνολογίας πληροφοριών. 

Ο επενδυτής δήλωσε πως οι τομείς αυτοί χαρακτηρίζονται από ποιότητα και δεν εξαρτώνται υπερβολικά από την εξωτερική χρηματοδότηση ή την οικονομία για τις αποδόσεις τους. Οι εταιρείες στους τομείς αυτούς, επίσης μπορούν να δημιουργήσουν την ίδια την αναπτυξιακή τους τάση και συνήθως απολαμβάνουν προβλέψιμα και επαναλαμβανόμενα έσοδα.

Μία από τις αγαπημένες μετοχές του Έρικσον είναι αυτή της Hermes (HESAY). Ο γαλλικός οίκος μόδας με ηλικία 186 ετών έχει μία κάθετη εφοδιαστική αλυσίδα και ελέγχει κάθε πτυχή της επιχείρησής του. Είναι, παράλληλα, λιγότερο ευάλωτος σε περιόδους ύφεσης σε σχέση με τους ανταγωνιστές του. 

«Έχουν πολύ μεγαλύτερες λίστες αναμονής για τις τσάντες τους και η πελατεία τους αποτελεί την αφρόκρεμα της κοινωνίας. Αυτό δημιουργεί μία ενδιαφέρουσα ασυμμετρία όσον αφορά το αναπτυξιακό τους προφίλ. Η εταιρεία είναι πιο αμυντική από τους ανταγωνιστές σε περιόδους ύφεσης αλλά συμμετέχει σε όλες τις αγορές και έχει, πολλές φορές, περισσότερο διευρυμένη ανάπτυξη. Κάνει πολύ καλή δουλειά στην εξισορρόπηση αυτών των παραδόξων της σπανιότητας των προϊόντων και της ανάπτυξης», υποστήριξε.

Τα αμυντικά τμήματα της αγοράς, όπως τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα και η υγειονομική περίθαλψη τείνουν επίσης να έχουν αρκετά αυξημένη αντοχή σε περιόδους ύφεσης καθώς η ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες αυτές δεν επηρεάζεται από τα σκαμπανεβάσματα της οικονομίας. Ο Έρικσον τόνισε πως ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα φαρμακευτικά προϊόντα, τις ιατρικές συσκευές και τις υπηρεσίες περίθαλψης. 

Η πρόσφατη κυριότερη επένδυση του Έρικσον είναι η γερμανική εταιρεία λογισμικού SAP η οποία προωθεί περισσότερο τις συνδρομές, με έναν πολυετή κύκλο αναβάθμισης για τα προϊόντα διαχείρισης επιχειρηματικών πόρων της (ERP). Ο επενδυτής είναι της άποψης πως η απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε σταθερές πωλήσεις για τη SAP τα επόμενα χρόνια.

Η Mastercard αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τοποθέτηση του Έρικσον, αφού παράγει τα 2/3 των εσόδων της εκτός των ΗΠΑ. Το δίκτυο πιστωτικών καρτών έχει σημαντικό μερίδιο αγοράς και προστασία του ποσοστού του, κάτι το οποίο το προστατεύει από τον ανταγωνισμό. Η εταιρεία θα βγει, επίσης, κερδισμένη από τη συνεχιζόμενη αύξηση των ψηφιακών πληρωμών.

Τέλος, ο κολοσσός των μικροτσίπ TSMC αποτελεί κύρια επιλογή του Έρικσον αφού κατασκευάζει πάνω από τα μισά μικροτσίπ στην αγορά, συμπεριλαμβανομένου και του 85% των ημιαγωγών υψηλών αποδόσεων. 

«Η TSMC έχει την ικανότητα να αναπληρώσει οποιαδήποτε ακυρωμένη παραγγελία με τη λίστα αναμονής την οποία έχει. Κατ αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στο εσωτερικό της παραγωγής της εταιρείας ακόμα κι αν αντιμετωπίζει προκλήσεις. Αυτό αναδεικνύει ορισμένα από τα χαρακτηριστικά ανθεκτικότητας τα οποία αναζητούμε», συμπλήρωσε ο Έρικσον.

Διαβάστε ακόμη

Μέγαρο Μαξίμου: Ισχυρές βάσεις στην οικονομία για σημαντικές αλλαγές και νέες επενδύσεις

Παπαθανάσης: Έρχεται νέο πρόγραμμα για νεοσύστατες επιχειρήσεις με επιδότηση 50% (vid)

Η εταιρεία που παρέχει μέχρι και δωρεάν σπίτι στους υπαλλήλους της (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ