Η Ελιζαμπεθ Χολμς το αποκαλούμενο «χρυσό κορίτσι» πίστευε ότι θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο. Ωστόσο σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της 20ετους φυλάκισης και η τύχη της κρέμεται από την ετυμηγορία των ενόρκων (οκτώ άνδρες και τέσσερις γυναίκες).

Η Theranos ήταν μία start-up από τις πολλά υποσχόμενες και από τις πιο διάσημες της Σίλικον Βάλεϊ η οποία θα έφερνε την επανάσταση στον κλάδο της ιατρικής περίθαλψης. Η Χολμς έφτασε στο σημείο να αφήσει τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και ίδρυσε την εταιρεία διαγνωστικών εξετάσεων. Η Theranos θα μπορούσε να κάνει μία σειρά από εξετάσεις εύκολα και οικονομικά, με μία σταγόνα αίμα. Μάλιστα έμπνευση για το όνομα της εταιρείας ήταν οι λέξεις «διάγνωση» και «θεραπεία».

Τον Σεπτέμβριο του 2009 ο τότε φίλος της Χολμς, Ramesh “Sunny” Balwani, ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου και του προέδρου της εταιρείας. Το 2013 η Theranos ισχυρίστηκε ότι σχεδίασε ένα μικρό μηχάνημα το οποίο είχε την ονομασία «Edison». Το εν λόγω μηχάνημα θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ένα ευρύ φάσμα δοκιμών από μια μόνο σταγόνα αίματος. Μάλιστα την ίδια χρονιά ανακοίνωσε μια μακροχρόνια συνεργασία με τη δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα φαρμακείων στις ΗΠΑ, την Walgreens.

To 2014 το Forbes ανακήρυξε την Χολμς ως μία από τις πλουσιότερες Αμερικανίδες. Η περιουσία της ανερχόταν σε 4,5 δισ. δολάρια, ενώ η αξία της εταιρείας είχε ξεπεράσει τα 9 δισ. δολάρια. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίζεται ως «οραματίστρια» ενώ κάποιοι είδαν στο πρόσωπό της τον θυλυκό Steve Jobs.

H αρχή του τέλους ξεκίνησε το 2016 όταν η Walgreens αποφάσισε να βάλει τέλος στη συνεργασία των δύο πλευρών λέγοντας πως θα κλείσει και τα 40 κέντρα ευεξίας. Την ίδια χρονιά το Forbes αναθεώρησε όσα έλεγε τα προηγούμενα χρόνια για την οικονομική κατάσταση της Χολμς. Έτσι λοιπόν κατέγραψε ότι η περιουσία του «χρυσού κοριτσιού» πλέον ήταν μηδενική ενώ η αποτίμηση της εταιρείας έπεσε από τα 9 δισ. δολάρια στα 800 εκατ. δολάρια.

Την ίδια περίοδο τόσο η Medicare όσο και η Medicaid προχώρησαν στην ανάκληση της άδειας της Theranos και απαγόρευσαν στην Χολμς να διενεργεί εξετάσεις αίματος για δύο χρόνια. Επιπλέον οι εταιρείες Walgreens και Partner Fund Management προχώρησαν σε μηνύσεις εναντίον της Theranos.

Διαβάστε τη συνέχεια στο protothema.gr