Τη φετινή εορταστική περίοδο, η αγορά ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου αναμένεται να είναι … μια αρκετά δύσκολη υπόθεση για τους καταναλωτές.

Διπλό είναι το χτύπημα για τον κλάδο των χριστουγεννιάτικων ειδών και πιο συγκεκριμένα, για τους πωλητές χριστουγεννιάτικων δέντρων.

Εξαιτίας της εφοδιαστικής κρίσης αλλά και της κλιματικής αλλαγής, εκπρόσωποι του κλάδου εκτιμούν πως ενόψει της φετινής εορταστικής περιόδου, θα έχουν λιγότερα διαθέσιμα δέντρα προς πώληση. Η τεράστια διαφορά μεταξύ της προσφοράς και της προσδοκώμενης ζήτησης αναμένεται να επηρεάσει τόσο τον κλάδο των φυσικών όσο και των τεχνητών χριστουγεννιάτικων δέντρων. 

Ο Κρις Μπάτλερ, CΕΟ της National Tree Company, εξήγησε μάλιστα, πως η ζήτηση για χριστουγεννιάτικα είδη ενόψει των φετινών Χριστουγέννων, έχει εκτοξευτεί κυρίως, για δύο λόγους. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της νέας αυτής κατάστασης έχει διαδραματίσει αφενός, η κούραση των καταναλωτών έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας και αφετέρου, το περαιτέρω άνοιγμα των δραστηριοτήτων σε ολόκληρο τον κόσμο, χάρη στους εμβολιασμούς.

Στο μεταξύ, η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού – ένας συνδετικός ιστός για το εμπόριο – δέχεται πιέσεις από την αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση, τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού αλλά και τις καθυστερήσεις της παραγωγής στο εξωτερικό. Η εφοδιαστική κρίση έχει οδηγήσει σε υψηλότερα κόστη ναύλων, μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης καθώς και αύξηση του πληθωρισμού.

Ο Μπάτλερ τόνισε επίσης, πως οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμάζονται για αυξήσεις στις τιμές των χριστουγεννιάτικων ειδών ακόμη και της τάξεως του 25% εξαιτίας του μεγαλύτερου του κόστους μεταφοράς. Παράλληλα, ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο οι καταναλωτές θα δυσκολευτούν να βρουν αληθινά χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι και η κλιματική κρίση, σύμφωνα με το CNBC. Οι πλημμύρες, τα παρατεταμένα κύματα καύσωνα αλλά και οι πυρκαγιές έχουν επηρεάσει σημαντικά την καλλιέργεια αληθινών ελάτων τα οποία προορίζονται για χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Διαβάστε ακόμη

Τα ελληνικά και τα ιταλικά λιμάνια κορυφαία σε επιβατική κίνηση στην Ευρώπη

Patmos Marine: Η εταιρεία που έφτιαξε το πρώτο ελληνικό ηλεκτρικό πλοίο (pics)

Ο Akio Toyoda παραμένει επικεφαλής του JAMA