Η τραπεζική ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας (FINMA) θέλει να συζητήσει τη δυνατότητα επιστροφής των μπόνους που έλαβαν τραπεζικά στελέχη, καθώς επιδιώκει να αποκτήσει ισχυρότερες εξουσίες μετά την κατάρρευση της Credit Suisse και την πώλησή της στην UBS, όπως αναφέρει το Reuters.

«Το ερώτημα είναι στο τραπέζι και πρέπει να συζητηθεί τώρα», δήλωσε η πρόεδρος της FINMA, Μαρλέν Άμσταντ, στην εφημερίδα Schweiz am Wochenende, για το δικαίωμα να ζητήσει κανείς την επιστροφή των μπόνους.

«Η υπόθεση Credit Suisse δείχνει ότι για δεκαετίες η τράπεζα κατέγραφε ζημίες και ταυτόχρονα πλήρωνε υψηλά μπόνους» τόνισε σε συνέντευξη το Σάββατο. «Χρειαζόμαστε λοιπόν μια καλύτερη νομική βάση ώστε η FINMA να μπορεί να παρεμβαίνει νωρίτερα και πιο συστηματικά» ανέφερε.

Η FINMA έχει ήδη ζητήσει ισχυρότερες εξουσίες για την επίβλεψη των τραπεζών στο μέλλον, αφού δέχθηκε πυρά για τη χλιαρή απόκρισή της στα αυξανόμενα προβλήματα στην Credit Suisse πριν από το κραχ του Μαρτίου.

Η ρυθμιστική αρχή έχει δηλώσει προηγουμένως ότι επιθυμεί να αποκτήσει τη δυνατότητα να εκδίδει πρόστιμα και να ενισχύσει τη λογοδοσία, θεσπίζοντας ένα σύνολο κανόνων που προσδιορίζουν συγκεκριμένες ευθύνες για ανώτερα στελέχη.

Η FINMA δεν μπορεί επί του παρόντος να ασκήσει αυτές τις εξουσίες, με την απόφαση για το αν θα τις αποκτήσει στο μέλλον να αποτελεί θέμα του ελβετικού κοινοβουλίου, δήλωσε η Άμσταντ, ο οποίος ηγείται της εποπτικής αρχής από το 2021.

«Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τα χρήματα παίζουν ρόλο, γι’ αυτό χρειαζόμαστε πρόστιμα και για αυτό χρειαζόμαστε τα κατάλληλα κίνητρα όσον αφορά τις αποδοχές των στελεχών», ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Το 2024 «ξεκλειδώνει» εξελίξεις για μέρισμα και αποεπένδυση του Δημοσίου

Έξι καθηγητές ετοιμάζουν κυτταρικό κρέας και στην Ελλάδα (pics)

Έρχεται άλμα στην ανάπτυξη το 2024 με επενδύσεις 26 δισ. ευρώ (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ