Το εμβόλιο της Pfizer κατά της covid-19 για τα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών, συνιστά να εγκριθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Μετά τη σύσταση του EMA τα ευρωπαϊκά κράτη συνήθως προχωρούν στην έγκριση της χορήγησής του.

Σύμφωνα με το Reuters, η δόση θα είναι μικρότερη από αυτή που χρησιμοποιείται στα παιδιά άνω των 12 ετών (10 μικρογραμμάρια αντί για 30 μικρογραμμάρια). Όπως και στις μεγαλύτερες ηλικίες θα χορηγείται σε δυο δόσεις στο χέρι με διαφορά τριών εβδομάδων.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων, ειδικά για τις περιπτώσεις παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο σοβαρής νόσησης Covid-19.

Ο ΕΜΑ θα στείλει τις προτάσεις του στην Κομισιόν ώστε να εκδοθεί η τελική απόφαση.

Όπως και στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, το εμβόλιο θα γίνεται στα παιδιά σε δύο δόσεις με απόσταση τριών εβδομάδων μεταξύ τους.

Στο 90,7% η αποτελεσματικότητα

Η κύρια μελέτη έδειξε ότι στα παιδιά 5 έως 11 η ανοσολογική ανταπόκριση στη μικρότερη δόση του εμβολίου είναι αντίστοιχη με την μεγαλύτερη δόση στις ηλικίες 16 έως 25 ετών βάσει της μέτρησης του επιπέδου των αντισωμάτων που αναπτύχθηκαν.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ελέγχθηκε σε δείγμα 2.000 παιδιών ηλικιών 5 έως 11 που δεν είχαν μολυνθεί από κορωνοϊό στο παρελθόν. Στα παιδιά χορηγήθηκε είτε το εμβόλιο, είτε ψευδοφάρμακο (placebo).

Από τα 1.305 παιδιά που έκαναν το εμβόλιο, τρία κόλλησαν κορωνοϊό και από τα 663 που έλαβαν placebo κόλλησαν 16.

Με βάση αυτά τα στοιχεία η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ορίζεται στο 90,7% (ωστόσο η πραγματική αποτελεσματικότητα μπορεί να είναι μεταξύ του 67,7% και του 98,3%).

Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες

Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες στα παιδιά 5 έως 11 ετών είναι παρόμοιες με εκείνες των ατόμων 12 και άνω. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο του εμβολιασμού, κόπωση, πονοκέφαλο, κοκκινίλα και πρήξιμο στο σημείο του εμβολιασμού, μυϊκός πόνος και ρίγη.

Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια ή μέτρια και εξασθενούν μέσα σε λίγες ημέρες.

Με βάση αυτά τα στοιχεία ο ΕΜΑ αποφάσισε ότι τα οφέλη από τη χρήση του εμβολίου της Pfizer στα παιδιά είναι περισσότερα από τους κινδύνους, ιδιαίτερα στις τρέχουσες συνθήκες αυξημένου κινδύνου σοβαρής νόσησης με κορωνοϊό.

Ο ΕΜΑ διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τόσο στα παιδιά όσο και στους ενηλίκους.

Διαβάστε ακόμα

ΕΝΦΙΑ: Με εκπτώσεις και με δόσεις το 2022

Άλλαξαν χέρια ακίνητα «φιλέτα» στο Γκάζι σε πλειστηριασμό-θρίλερ

Τα χοντρά πορτοφόλια στο Greek Sale του Βοnhams στο Παρίσι, τα παζάρια Εllington και ΑΝΕΚ, οι «τραβηχτικές» του Αστέρα και το καρδιοχτύπι του Σάκη