«Χωρίς ανάσα» θα πληρώνουν πλέον τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Σε 100 μέρες θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ αφού, μόλις θα τελειώσουν τον ερχόμενο Φεβρουάριο οι πληρωμές φόρου ακινήτων για το 2021, αμέσως μετά θα ξεκινά από Μάρτιο η πληρωμή του φόρου για το 2022. Oπως αποκαλύπτει η Κομισιόν στην 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε στην ΕΕ το σχέδιό της για το νέο μοντέλο πληρωμών φόρου ακινήτων.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση «οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν τη δέσμευση τους για διεύρυνση της βάσης του ΕΝΦΙΑ με τις πληρωμές να ξεκινούν από το Μάρτιο».

Και αυτό σημαίνει τρία πράγματα:

·  θα ενταχθούν στο σύστημα Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων και θα πληρώσουν για πρώτη φορά «κανονικό ΕΝΦΙΑ» χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές φιλέτα όπως Μύκονο, Κέρκυρα, Χαλκιδική, Κρήτη, Σαντορίνη κλπ

· από την αποκάλυψη των νέων μεγαλοϊδιοκτητών, θα προκύψει προσαύξηση εισπράξεων εσόδων από τον φόρο ακινήτων. Ταυτόχρονα όμως η Αθήνα ενημέρωσε όμως ότι για το 2022 με τον νέο Προϋπολογισμό θα μειώσει τον στόχο είσπραξης κατά 60 εκατ. ευρώ ή 2,3% εν σχέσει με φέτος. Ο συνδυασμός των δύο στοιχείων, ως μέρος της ευρύτερης στρατηγικής  αναθεώρησης του ΕΝΦΙΑ που θα ανακοινωθεί, οδηγεί σε συνολικές και ευρύτερες ελαφρύνσεις μεγάλης μερίδος ιδιοκτητών ΕΝΦΙΑ το 2022.

· τα νέα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν Φεβρουάριο για να μπορέσουν να πληρωθούν από το τέλος του ερχόμενου μηνός, δηλαδή τέλος Μαρτίου όπως η Κομισιόν αποκαλύπτει ότι σχεδιάζει η κυβέρνηση. Και αυτό δημαίνει πληρωμή σε έως 10 ή και 11-12 δόσεις, δηλαδή μέχρι Δεκεμβρίου 2022 ή ενδεχομένως και 1-2 «έξτρα» δόσεις αν απαιτηθεί.

Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει, πολύ πιο μικρά εκκαθαριστικά φόρου εν σχέσει με τις 6 ή 8 δόσεις που ως τώρα επιβάλλονταν, αλλά και πληρωμές αδιαλείπτως κάθε μήνα έως τέλος του 2022 ή και  Γενάρη / Φλεβάρη του 2023.

Πρακτικά κάθε χρόνο οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν ολόκληρο τον χρόνο ΕΝΦΙΑ. Και αυτό για να μην πέφτουν «βουνό» όλες μαζί στο β΄εξάμηνο κάθε έτους οι υποχρεώσεις πληρωμές φόρων εισοδήματος και ακινήτων (ή και των τελών κυκλοφορίας κλπ).  Έτσι εκτιμάται ότι θα μπορούσε να βελτιωθεί η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ και των άλλων φόρων, αν η είσπραξή τους επέστρεφε σε μικρότερα ποσά καταβολής κάθε μήνα.

Διαβάστε ακόμη:

Άλλαξαν χέρια ακίνητα «φιλέτα» στο Γκάζι σε πλειστηριασμό-θρίλερ

Τα χοντρά πορτοφόλια στο Greek Sale του Βοnhams στο Παρίσι, τα παζάρια Εllington και ΑΝΕΚ, οι «τραβηχτικές» του Αστέρα και το καρδιοχτύπι του Σάκη

Ρέτσος: Στα 10 με 10,2 δισ. ευρώ τα έσοδα του τουρισμού φέτος – Ρεαλιστικός ο στόχος των 15 δισ. το 2022