Οταν ακούστηκε αυτή η είδηση, όλος ο πλανήτης πήρε μια βαθιά ανάσα: «Υπάρχει εκεχειρία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας σχετικά με τους δασμούς». Προηγήθηκε ένα έντονο Σαββατοκύριακο συνομιλιών στην Ελβετία, όπου οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών ανακοίνωσαν μια συμφωνία η οποία διακόπτει για 90 ημέρες την εφαρμογή των νέων αμοιβαίων δασμών, που κλιμακώθηκαν μετά τις 2 Απριλίου.
Η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι η Ουάσιγκτον θα μειώσει τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα από 145% σε 30%, ενώ το Πεκίνο θα κάνει το ίδιο, κατεβάζοντας τους δασμούς από 125% σε 10%. Επιπλέον, η Κίνα δεσμεύτηκε να άρει κι άλλους περιορισμούς, όπως τα εμπόδια στην πώληση σπάνιων γαιών και ορυκτών, που είχαν προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή “νίκη” για την αμερικανική πλευρά, δηλώνοντας ότι θα τηλεφωνήσει προσωπικά στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ μετά την επιστροφή του από την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, ο Σι επέλεξε έναν πιο συγκρατημένο τόνο, τονίζοντας ότι “δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο” και προειδοποιώντας ότι ο προστατευτισμός “οδηγεί στην απομόνωση”. Και είναι δεδομένο πως ένα μέρος του πλανήτη, αμέσως μετά τη βαθιά ανάσα που πήρε, έγνεψε καταφατικά το κεφάλι.
Οι συνέπειες της εμπορικής σύγκρουσης
Παρά την προσωρινή ανακωχή, η πραγματικότητα είναι ότι η εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη δεν έχει τελειώσει, σύμφωνα με τον Economist. Οι δασμοί που επιβλήθηκαν από τον Τραμπ εξακολουθούν να επιβαρύνουν σοβαρά τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Οι εξαγωγές της Κίνας στις ΗΠΑ εξακολουθούν να υπόκεινται σε δασμούς 10%, ενώ πρόσθετες επιβαρύνσεις, όπως η χρέωση 20% για την παραγωγή φαιντανύλης, συνεχίζουν να ισχύουν. Επιπλέον, πακέτα χαμηλής αξίας που αποστέλλονται απευθείας από την Κίνα πλέον φορολογούνται με 54% ή 100 δολάρια ανά μονάδα, ενώ οι υψηλοί δασμοί σε χάλυβα, αλουμίνιο, αυτοκίνητα και εξαρτήματα παραμένουν.
Η αμερικανική στρατηγική φαίνεται να επικεντρώνεται στην αποδυνάμωση της εξάρτησης της Δύσης από την Κίνα σε κρίσιμους βιομηχανικούς τομείς, όπως η παραγωγή ημιαγωγών, ηλεκτρονικών συσκευών και μπαταριών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ενισχύονται οι επενδύσεις σε άλλες περιοχές, όπως η Νοτιοανατολική Ασία, η Ινδία και η Λατινική Αμερική, με σκοπό τη διαφοροποίηση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού. Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές απαιτούν χρόνο και σημαντικά κεφάλαια, καθιστώντας την ταχεία αποδέσμευση από την Κίνα δύσκολη και κοστοβόρα.
Μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο εμπορικός πόλεμος θα συνεχίσει να πλήττει την παγκόσμια οικονομία. Οι δασμοί που παραμένουν σε ισχύ είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότεροι από τα επίπεδα του Ιανουαρίου και τα υψηλότερα που έχουν επιβληθεί από τη δεκαετία του ’30. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένας συνδυαστικός δασμός ύψους 30% στις κινεζικές εξαγωγές είναι αρκετός για να μειώσει το συνολικό παγκόσμιο εμπόριο κατά τα δύο πέμπτα μακροπρόθεσμα, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Η αβεβαιότητα αυτή έχει ήδη οδηγήσει σε μείωση των επενδύσεων σε βασικούς τομείς, όπως η τεχνολογία, η αυτοκινητοβιομηχανία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος παραγωγής και καθυστερήσεις στην παράδοση πρώτων υλών. Παράλληλα, η μείωση του παγκόσμιου εμπορίου απειλεί να πλήξει τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, που βασίζονται σε εξαγωγές για την οικονομική τους σταθερότητα.
Το αβέβαιο μέλλον των εμπορικών σχέσεων
Η εκεχειρία μπορεί -όπως γράψαμε στην αρχή αυτού του κειμένου- να πρόσφερε μια προσωρινή ανάσα στις αγορές, αλλά δεν σημαίνει το τέλος της εμπορικής σύγκρουσης. Καθώς ο Τραμπ συνεχίζει να βλέπει τους δασμούς ως εργαλείο πολιτικής για την αναβιομηχάνιση των ΗΠΑ, και η Κίνα προετοιμάζεται για έναν πιο αυτάρκη οικονομικό ρόλο, οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού είναι πιθανό να παραμείνουν σε κατάσταση αναταραχής.
Σύμφωνα πάντα με τον Economist οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, επανεξετάζοντας τις στρατηγικές τους για την προστασία των εφοδιαστικών τους αλυσίδων και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς τους. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις θα χρειαστεί να προετοιμαστούν για έναν πιο κατακερματισμένο κόσμο εμπορίου, όπου οι περιφερειακές εμπορικές συμφωνίες και οι διμερείς συνεργασίες θα αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία. Αυτό θα απαιτήσει μια πιο ευέλικτη εξωτερική πολιτική και στρατηγικές συνεργασίες που θα προστατεύουν τα εθνικά οικονομικά συμφέροντα, ενισχύοντας παράλληλα την τεχνολογική και βιομηχανική ανεξαρτησία.
Σε κάθε περίπτωση, το διεθνές εμπόριο φαίνεται να κινείται ήδη προς μια νέα πραγματικότητα, όπου η οικονομική αβεβαιότητα και οι γεωπολιτικές εντάσεις θα αποτελούν πλέον τον κανόνα, και όχι την εξαίρεση. Και ο πλανήτης θα συνεχίσει να κρατά την αναπνοή του…
Διαβάστε ακόμη
Οι neobanks αλλάζουν το παιχνίδι στην τραπεζική αγορά (πίνακας)
Εθνική Ασφαλιστική: Ανακαλεί τις τροποποιήσεις στα ασφαλιστήρια συμβόλαια Υγείας (upd)
Scope Ratings: Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει με σταθερούς ρυθμούς
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.