Η εμπορική εκεχειρία που επιτεύχθηκε μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έφτασε ακριβώς τη στιγμή που οι δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έκαναν μεγάλη ζημιά στη μεταποίηση της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας, με μια απότομη υποχώρηση της αγοραστικής δραστηριότητας τον Απρίλιο, μετά τη βιασύνη να συσσωρεύσουν προμήθειες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Μεταβλητότητας της Εφοδιαστικής Αλυσίδας GEP.
«Η διακοπή των δασμών αποτελεί σημαντική ανακούφιση για τους κατασκευαστές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα», δήλωσε ο Τζον Πιατέκ, αντιπρόεδρος συμβουλευτικών υπηρεσιών της GEP, όπως μεταδίδει το CNBC. «Ο Δείκτης μεταβλητότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας μας δείχνει ότι η ζήτηση για μεταποίηση στην Κίνα μειώνεται απότομα και οι κατασκευαστές στις ΗΠΑ αποθηκεύουν επιθετικά βασικά εφόδια για να προφυλαχθούν από τους δασμούς».
Αλλά σύμφωνα με τον Πιατέκ, η εμπορική συμφωνία δεν θα καταλαγιάσει γρήγορα την ανησυχία των Αμερικανών κατασκευαστών για το πώς θα μειώσουν μακροπρόθεσμα τους κινδύνους που σχετίζονται με την Κίνα. «Καθώς ελίσσονται για να μειώσουν το ρίσκο και να περιορίσουν την έκθεση στην Κίνα, το ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο και η αβεβαιότητα θολώνουν τις προοπτικές των κατασκευαστών και μειώνουν τις επενδύσεις κεφαλαίου και την αλυσίδα εφοδιασμού τους», δήλωσε.
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Μεταβλητότητας της Εφοδιαστικής Αλυσίδας της GEP παρακολουθεί τις συνθήκες ζήτησης, τις ελλείψεις, το κόστος μεταφοράς, τα αποθέματα και τα ανεκτέλεστα με βάση μηνιαία έρευνα σε 27.000 επιχειρήσεις.
«Τα πρώτα χτυπήματα του δασμολογικού πολέμου έχουν γίνει αισθητά στους παγκόσμιους κατασκευαστές», δήλωσε ο Πιατέκ. Τα στοιχεία για τη μεταβλητότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως προειδοποίηση για το τι θα ακολουθήσει, εάν η προσωρινή παύση των δασμών από τις ΗΠΑ και την Κίνα δεν παραταθεί μόνιμα μετά την παύση των 90 ημερών και ο εμπορικός πόλεμος κλιμακωθεί εκ νέου.
Σύμφωνα με τον Πιατέκ, τα στοιχεία έδειξαν μια κατακόρυφη άνοδο τον Απρίλιο, με τις βορειοαμερικανικές εταιρείες να συσσωρεύουν επιθετικά αποθέματα με ρυθμό που χαρακτήρισε «ανησυχητικό». Ταυτόχρονα, «εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια ότι οι κατασκευαστές αναμένουν βραδύτερη ζήτηση και ελλείψεις στην προσφορά», είπε.
Η αγοραστική δραστηριότητα των κατασκευαστών στην Ασία ήταν η ασθενέστερη από τον Δεκέμβριο του 2023.
Ένα φωτεινό σημείο που αντισταθμίζει την υποχώρηση στη μεταποίηση είναι η Ευρώπη, όπου μια βιομηχανική ύφεση πλησιάζει στο τέλος της. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το πρώτο έθνος που υπέγραψε προκαταρκτική εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, κατέγραψε σημαντική αδυναμία στη μεταποίηση, με τη δραστηριότητα των προμηθευτών να μειώνεται σε ποσοστό κοντά σε χαμηλό ρεκόρ με βάση τα στοιχεία των τελευταίων δύο δεκαετιών. Ωστόσο, η δυναμικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας στη Γερμανία και τη Γαλλία, η οποία υπολειτουργούσε κατά το προηγούμενο έτος, αντανακλά την ανάπτυξη. Ο Πιατέκ προειδοποίησε ότι αυτό θα μπορούσε να αντιστραφεί εάν οι συνθήκες του παγκόσμιου εμπορίου επιδεινωθούν.
Τα στοιχεία του GEP δείχνουν επίσης αύξηση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας σε όλες τις ασιατικές αλυσίδες εφοδιασμού τον Απρίλιο, με αιχμή την Κίνα, την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα.
Ο Στίβεν Εντουαρντς, διευθύνων σύμβουλος του λιμανιού της Βιρτζίνια, δήλωσε στο CNBC σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα ότι αν το μέλλον της αλυσίδας εφοδιασμού είναι λιγότερο Κίνα και περισσότερο Νοτιοανατολική Ασία, Νότια Ασία και Ευρώπη, το λιμάνι των ΗΠΑ είναι σε θέση για αυτή την ανάπτυξη.
«Η ταχύτερη ανάπτυξή μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν η ινδική υποήπειρος, στη συνέχεια το Βιετνάμ και στη συνέχεια η Ευρώπη», δήλωσε ο Ενουαρντς.
Το εμπόριο από την Κίνα παρέμεινε στάσιμο τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο λιμάνι της Βιρτζίνια.
«Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό μας μπλοκ μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως, εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο μπλοκ», δήλωσε. «Αλλά αν αυτό πρόκειται να μετακινηθεί με την πάροδο του χρόνου, όποιο και αν είναι το νέο εμπορικό περιβάλλον, υπάρχει μια ευκαιρία. Δεν έχουμε δει ακόμη τις εμπορικές συμφωνίες, αλλά πιστεύουμε ότι θα είναι λιγότερο η Κίνα και περισσότερο η Νοτιοανατολική Ασία και η Ευρώπη. Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο», δήλωσε ο Eντουαρντς.
Διαβάστε ακόμη
Τζέιμι Ντίμον (JPMorgan): Ο κίνδυνος για ύφεση στις ΗΠΑ παραμένει
Πλουσιότεροι (στους αριθμούς) οι Ελληνες πολίτες
Ποια ηχηρά επιχειρηματικά ονόματα διεκδικούν την «Ακτή Βουλιαγμένης»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα