Διεθνή

Εμβόλια – διεθνής δημοσκόπηση: Δυσπιστία από τους πολίτες για Κίνα και Ρωσία

  • newsroom


Λιγότερη εμπιστοσύνη στα εμβόλια που παρασκευάζουν η Κίνα και η Ρωσία φαίνεται ότι δείχνουν οι περισσότεροι πολίτες ανά τον κόσμο, σύμφωνα με διεθνή δημοσκόπηση που διενήργησε η YouGov. Η δημοσκόπηση, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, βασίστηκε στις απαντήσεις σχεδόν 19.000 ανθρώπων και δόθηκε κατ’ αποκλειστικότητα στο πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, οι περισσότεροι […]

Λιγότερη εμπιστοσύνη στα εμβόλια που παρασκευάζουν η Κίνα και η Ρωσία φαίνεται ότι δείχνουν οι περισσότεροι πολίτες ανά τον κόσμο, σύμφωνα με διεθνή δημοσκόπηση που διενήργησε η YouGov.

Η δημοσκόπηση, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, βασίστηκε στις απαντήσεις σχεδόν 19.000 ανθρώπων και δόθηκε κατ’ αποκλειστικότητα στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, οι περισσότεροι προτιμούν τα εμβόλια που παρασκευάζουν οι ΗΠΑ και η Γερμανία, ενώ οι Βρετανοί και οι Δανοί είναι οι πιο πρόθυμοι να εμβολιαστούν όταν θα είναι διαθέσιμο σε εκείνους το εμβόλιο, ενώ οι πιο διστακτικοί είναι οι Γάλλοι και οι Πολωνοί.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η προθυμία για εμβολιασμό βελτιώνεται τις τελευταίες εβδομάδες σε πολλές χώρες, καθώς τα εμβόλια που έχουν παρασκευάσει εταιρείες στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γερμανία και στη Βρετανία αρχίζουν να διανέμονται και να χορηγούνται σε πολίτες χωρών της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας.

Στη Βρετανία το 73% των πολιτών απάντησε ότι θα εμβολιαστεί, ενώ στη Δανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 70%. Ωστόσο, στις ΗΠΑ οι ερωτηθέντες είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν σε ποσοστό μικρότερο του 50%, το οποίο διατηρείται σχεδόν σταθερό από τον Ιούλιο.

Στην Πολωνία και τη Γαλλία οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση απάντησαν ότι θα αρνούνταν να εμβολιαστούν σε ποσοστό 37% και 48% αντίστοιχα.

«Ας περιμένουμε να δούμε»

Η εμπιστοσύνη των πολιτών σχετικά με τα εμβόλια θα αποτελέσει βασικό παράγοντα στις κυβερνητικές προσπάθειες να μειώσουν το ποσοστό των μολύνσεων στη διάρκεια της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, ο οποίος σε έναν χρόνο έχει μολύνει πάνω από 92 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει προκαλέσει τουλάχιστον 1,98 εκατ. θανάτους.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο από επιστήμονες που υποστηρίζουν τους εμβολιασμούς, έδειξε ότι οι θεωρίες συνωμοσίας και η παραπληροφόρηση πυροδοτούν την καχυποψία, με αποτέλεσμα τα ποσοστά χορήγησης των εμβολίων να κινδυνεύουν να πέσουν σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που απαιτούνται για την προστασία των πληθυσμών.

Η δημοσκόπηση της YouGov έδειξε ακόμη ότι καθόλου αμελητέες μειονότητες σε πολλές χώρες απάντησαν ότι δεν θα εμβολιαστούν άνεσα. Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους πολίτες αυτούς εξηγούν ότι προτιμούν να περιμένουν για να δουν αν είναι ασφαλή τα εμβόλια, ενώ λίγοι είναι οι ορμώμενοι από παγιωμένες «αντιεμβολιαστικές» απόψεις.

Για παράδειγμα, στη Γαλλία το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει ότι δεν θέλει να εμβολιαστεί επειδή «αντιτίθεται στα εμβόλια εν γένει» ήταν το υψηλότερο (9%), αλλά πολύ μικρότερο από το ποσοστό εκείνων που απορρίπτουν ένα εμβόλιο συγκεκριμέναγια τον κορωνοϊό.

Οι απόψεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Με την παραγωγή και τις προμήθειες του εμβολίου να αυξάνονται, η δημοσκόπηση της YouGov διερεύνησε και τις απόψεις των ερωτηθέντων ως προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, μια πολιτική που τελεί υπό συζήτηση από κάποιες κυβερνήσεις για την ανοσοποίηση όσο περισσότερων ανθρώπων γίνεται.

Μια τέτοια κίνηση εμφανίστηκε περισσότερο δημοφιλής στην Ινδία ( 77%), την Ινδονησία (71%) και το Μεξικό (65%).

Οι Βρετανοί εμφανίζονται διχασμένοι, με το 40% να τάσσεται υπέρ και το 42% κατά, ενώ οι Αμερικανοί αντιτίθενται κατά 46%, με μόλις το 29% να υποστηρίζει τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Διαβάστε ακόμη

Folli-Follie: Τα «μυστικά» των Κουτσολιούτσων – Το παράρτημα-φωτιά της έκθεσης της PwC

Ανοίγει όλο το λιανεμπόριο από Δευτέρα πλην των κόκκινων περιοχών

Σε ρότα ανάπτυξης ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου με κέρδη αυξημένα κατά 31,6%