Διεθνή

Επισιτιστική κρίση: Τα εμπάργκο στην εξαγωγή αγροτικών προϊόντων ανεβάζουν ξανά τις τιμές

  • newsroom


Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνει την κρίση στην αγορά τροφίμων - «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω» η τακτική πολλών χωρών που ανησυχούν για την εγχώρια επισιτιστική τους ασφάλεια και βάζουν φρένο στις εξαγωγές

Η Ινδία, όπως και πολλές άλλες χώρες έχουν απαγορεύσει την εξαγωγή σιτηρών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της τρέχουσας κρίσης. Σημειωτέον πως η Ουκρανία και η Ρωσία αποτελούν το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. H λίστα με τις  χώρες οι οποίες έχουν επιβάλει εμπάργκο στην εξαγωγή σιτηρών εκτός από την Ινδία συμπεριλαμβάνει την Αίγυπτο, το Καζακστάν, το Κόσοβο και τη Σερβία.

«Με τις τιμές των τροφίμων να έχουν καταγράψει σημαντική αύξηση λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί ο κορωνοϊός στην εφοδιαστική αλυσίδα, η ρωσική εισβολή επιδείνωσε τα δεδομένα», ανέφερε το Peterson Institute for International Economics (PIIE) σε πρόσφατη ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το PIIE, η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο εκ των πέντε μεγαλύτερων εξαγωγέων του κόσμου αγροτικών προϊόντων όπως ηλιέλαιο, ηλίανθους, κριθάρι και αραβόσιτο.

Εκτός των τροφίμων, κρίση έχει προκληθεί και στην αγορά λιπασμάτων, ενώ η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για καταστροφή καλλιεργειών και κλοπή εκατοντάδων τόνων σιτηρών τα οποία μεταπώλησε.

«Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα ελλείψεων τροφίμων, ιδιαίτερα σιτηρών και ελαίων. Πολλές χώρες θα οδηγηθούν σε παρόμοια απόφαση άσκησης εμπάργκο σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές τους», τόνισαν οι αναλυτές του ΡΙΙΕ, Joseph Glauber, David Laborde και Abdullah Mamun.

Στην επισιτιστική κρίση αναφέρθηκε και το γκρουπ των G7 το οποίο στην πρόσφατη συνάντησή του τόνισε πως η  κρίση θα επιδεινωθεί λόγω της ανικανότητας της Ουκρανίας για την εξαγωγή δεκάδων εκατομμυρίων τόνων σιτηρών αποκλεισμένων στα σιλό της.

Ιδού η αναλυτική λίστα του ΡΙΙΕ με τις χώρες οι οποίες έχουν απαγορεύσει τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων τους για να προστατεύσουν την εγχώρια επισιτιστική τους ασφάλεια:

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Επιπλέον πόρους 1,5 δισ. για την ενεργειακή μετάβαση θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Επιστρεπτέα προκαταβολή: 1η δόση τον Ιούλιο και τελευταία… το 2030

Προβλήματα στην Αττική από την κακοκαιρία, αγνοείται άνδρας στην Εύβοια