Με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία αυξήθηκαν την περσινή χρονιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι αμοιβές των CEO, ανοίγοντας ακόμα περισσότερο την «ψαλίδα» των μισθών μεταξύ στελεχών και «απλών» εργαζομένων.

Οι μισθοί των δ/ντων συμβούλων αυξήθηκαν κατά 15,9% το 2020, έναντι αύξησης μόλις 1,9% για τους μισθούς των υπαλλήλων το ίδιο διάστημα. Αυτό διέγνωσε έρευνα που πραγματοποίησε σε 281 μεγάλες εταιρείες το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το yahoo.finance.

Η μέση αμοιβή των CEO που συμπεριλαμβάνει μισθούς, μπόνους, μακροπρόθεσμες πληρωμές κινήτρων, stock options και κατοχυρωμένες αμοιβές από μετοχές, αυξήθηκαν κατά 2,9 εκατ. δολ, φθάνοντας πέρυσι τα 21,4 εκατ. δολ.

Το χάσμα μεταξύ των δύο κατηγοριών εργαζομένων διευρύνθηκε έντονα, με την αναλογία αμοιβής CEO – υπαλλήλου να αγγίζει το επίπεδο του 307 προς 1 το 2020, από 276 προς 1 το 2019 και 21 προς 1 το 1965.

Αυτό που αναμένεται να επιδεινώσει το χάσμα είναι η προσαρμογή των δεδομένων στις συνέπειες της απώλειας θέσεων εργασίας κατά την πανδημία, καθώς εκατομμύρια χαμηλόμισθοι έχασαν τη δουλειά τους το 2020, ενώ οι υψηλότερα αμειβόμενοι συνέχισαν να εργάζονται από το σπίτι με υψηλότερο μέσο μισθό.

Πάντως, στην πραγματικότητα, ο μέσος μισθός των στελεχών μειώθηκε κατά 5,2% το 2020, η αμοιβή τους όμως έκανε άλμα 15,9% καθώς το 70% με 75% των αμοιβών τους συνδέονται και προέρχονται από μετοχές.

Διαβάστε ακόμη:

Rolls-Royce Boat Tail: Αυτό είναι το ακριβότερο αυτοκίνητο στον κόσμο (pics+vid)

e-ΕΦΚΑ: 10 ηλεκτρονικές υπηρεσίες που διευκολύνουν τη ζωή των μη μισθωτών

Έρχονται κίνητρα για συγχωνεύσεις ή εξαγορές επιχειρήσεων