Διεθνή

Έρευνα UCL: Ακόμα και μία δόση με Pfizer και AstraZeneca προστατεύει κατά 60% τους 65 και άνω

  • newsroom


Μόνο η μια δόση δεν είναι ικανή να εξαλείψει τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού, επισημαίνει η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Infectious Diseases

Ακόμα και μία δόση των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και της AstraZeneca προστατεύει κατά 60% τα άτομα 65 ετών και άνω από τη νόσο Covid-19, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Infectious Diseases. Ωστόσο όπως επισημαίνεται η μια δόση δεν είναι ικανή να εξαλείψει τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού.

Η έρευνα που πρόκειται να παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μολυσματικών Νόσων (9-12 Ιουλίου) έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Πληροφορικής της Υγείας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL). Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη ολοκληρώθηκε πριν από την εμφάνιση του στελέχους Δέλτα του SARS-CoV-2 που κυριαρχεί τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα, οι Δρ. Μαντουμίτα Σρότρι και Λάουρα Σάλκρος αξιολόγησαν δεδομένα που αφορούσαν άτομα 65 ετών και άνω που διέμεναν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων (ΜΦΗ). Πρόκειται για μια ομάδα πληθυσμού που επλήγη ιδιαίτερα από την επιδημία σε όλες τις χώρες. Για τον λόγο αυτό από την αρχή της εμβολιαστικής εκστρατείας οι ηλικιωμένοι ένοικοι των ΜΦΗ απέκτησαν πρώτοι πρόσβαση στα εμβόλια για τη λοίμωξη Covid-19.

Για να μελετήσουν πραγματικά δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Covid-19 (Pfizer και AstraZeneca) σε ΜΦΗ, οι συγγραφείς της μελέτης χρησιμοποίησαν στοιχεία από τη μελέτη VIVALDI, μια συνεχιζόμενη μελέτη από τον Ιούνιο του 2020 για τη διερεύνηση της μετάδοσης του SARS-CoV-2, των αποτελεσμάτων της μόλυνσης και της ανοσίας, σε ενοίκους και προσωπικό δομών μακροχρόνιας περίθαλψης στην Αγγλία που παρέχουν κατ’ οίκον ή νοσηλευτική φροντίδα σε ενήλικες 65 ετών και άνω.

Στο δείγμα συμπεριλήφθηκαν ένοικοι ΜΦΗ που υποβάλλονται σε τεστ ρουτίνας για τον SARS-CoV-2 μεταξύ 8 Δεκεμβρίου 2020 (ημερομηνία χορήγησης του πρώτου εμβολίου στην ομάδα μελέτης) και 15 Μαρτίου 2021. Αυτή η μελέτη ολοκληρώθηκε πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής Delta του SARS-CoV-2 που κυριαρχεί τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τον μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης (θετικό PCR test) σε 0-6 ημέρες, 7-13 ημέρες, 14-20 ημέρες, 21-27 ημέρες, 28-34 ημέρες, 35-48 ημέρες και 49 ημέρες και μετά από τον εμβολιασμό, σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους, συνεκτιμώντας την ηλικία, το φύλο, την προηγούμενη λοίμωξη, τη συχνότητα του SARS-CoV-2 και τις κλίνες στις ΜΦΗ.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

ΕΤΕπ: Σήμερα οι υπογραφές για την χρηματοδότηση με €325 εκατ. των λιγνιτικών περιοχών

Βασίλης Αγαπητός: Γιατί επένδυσε η Alpha Lines στον Αργοσαρωνικό

Χωρίς μάσκα από σήμερα σε εξωτερικούς χώρους – Αίρεται ο περιορισμός της νυχτερινής κυκλοφορίας από Δευτέρα