Ενέργεια & Περιβάλλον

ΕΤΕπ: Σήμερα οι υπογραφές για την χρηματοδότηση με €325 εκατ. των λιγνιτικών περιοχών

  • newsroom


Πέφτουν οι υπογραφές για τη δανειακή σύμβαση ύψους 325 εκ. ευρώ μεταξύ του ΥΠΕΝ και της ΕΤΕπ για την ενεργειακή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών σε Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη

Στην υπογραφή δανειακής σύμβασης ύψους 325 εκ. ευρώ μεταξύ του ΥΠΕΝ και της ΕΤΕπ  για την ενεργειακή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών σε Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη πρόκειται να προχωρήσουν σήμερα οι δύο πλευρές, δίνοντας το σήμα της έναρξης του γιγαντιαίου πρότζεκτ της απολιγνιτοποίησης.

Πρόκειται για κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν μέρος της ανάπτυξης των δημόσιων υποδομών στα πρώην λιγνιτικά κέντρα που αναμένεται να μεταμορφωθούν τα επόμενα χρόνια με τις επενδύσεις που θα κινητοποιήσουν από τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο του προγράμματος της Δίκαιης Μετάβασης.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα στηρίξει το σχέδιο απανθρακοποίησης της χώρας με ένα νέο μνημόνιο ορόσημο – το πρώτο στην Ευρώπη – το οποίο θα οριοθετεί την πολιτική ενεργειακού δανεισμού στο πλαίσιο της υποστήριξης της χώρας.

Ως τράπεζα της ΕΕ για το κλίμα, η ΕΤΕπ δεσμεύεται να υποστηρίξει την ενεργειακή μετάβαση και να αυξήσει την παραγωγή καθαρής ενέργειας στην χώρα μας και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Χθες η ΕΤΕπ  υπέγραψε και δεύτερη σύμβαση με την ΔΕΗ ύψους 100 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του εικοσαετούς δανείου ύψους 330 εκατ. ευρώ, το οποίο θα στηρίξει επενδύσεις εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης του ελληνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά.

Πρόκειται για πόρους που στοχεύουν στην αναβάθμιση χιλιάδων χιλιομέτρων γραμμών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και αύξηση της χρήσης έξυπνων μετρητών που είναι απαραίτητοι για τη μελλοντική επέκταση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα.