Η Ντανιέλα Πασούκ έγινε ψηφιακή νομάδα πριν από πέντε χρόνια, πολύ πριν από την πανδημία, όταν ήταν μόλις 19 ετών.

«Μπήκα σε ένα διαδικτυακό πανεπιστήμιο και άρχισα να ταξιδεύω με πλήρη απασχόληση και να εργάζομαι ταυτόχρονα», δήλωσε στο CNBC Make It.

«Μπορώ να βρίσκομαι όπου θέλω και να κάνω ό,τι θέλω σε διάφορες χώρες. Και αυτό κατά κάποιο τρόπο άλλαξε την πορεία της ζωής μου».

Η 24χρονη σήμερα Πασούκ έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 20 χώρες μέσα σε πέντε χρόνια. Ενώ αυτό μπορεί να ακούγεται σαν την ιδανική δουλειά για πολλούς, η ίδια διαφωνεί: «Δεν είναι για όλους».

Η Πασούκ εργάζεται ως ανεξάρτητη συγγραφέας – πράγμα που σημαίνει ότι το εισόδημά της μπορεί να ποικίλλει από μήνα σε μήνα.

«Βγάζω από 2.500 έως 3.500 δολάρια το μήνα … ορισμένους μήνες ταξιδεύω ως house-sitter, οπότε δεν πληρώνω τίποτα για τη διαμονή», δήλωσε.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον προγραμματισμό των οικονομικών της, αν και με την ελευθερία που συνεπάγεται το να ταξιδεύει και να εργάζεται όποτε θέλει.

«Πρέπει να είσαι εντάξει με μικρές απρόβλεπτες καταστάσεις… Δεν είναι όλοι οι μήνες ίδιοι, επειδή συχνά μπορεί να βρεθείς σε διαφορετικές περιοχές, με διαφορετικά νομίσματα και υπάρχουν διαφορετικά έξοδα, οπότε ο προϋπολογισμός είναι μια μεγάλη πρόκληση», είπε.

«Σίγουρα υπήρξαν φορές που ξόδεψα εντελώς διαφορετικά ακραία ποσά από τον ένα μήνα στον άλλο, ξέρετε, από 600 ευρώ έως 3.000 ευρώ ανάλογα με το πού βρίσκομαι».

«Το να κρατά κανείς τα οικονομικά του σε τάξη ως ψηφιακός νομάδας είναι πραγματικά σημαντικό», δήλωσε η Πασούκ, «επειδή πρέπει να χρηματοδοτήσει τον τρόπο ζωής που πραγματικά θέλει».

Μοιράζεται με το CNBC Make It τέσσερις συμβουλές που τη βοήθησαν να διαχειρίζεται τα χρήματά της ενώ εργάζεται από οπουδήποτε:

1. Αποφασίστε τι είδους νομάδας θέλετε να είστε

«Το είδος του ψηφιακού νομάδα που θέλει να είναι κανείς παίζει καθοριστικό ρόλο για την κατάστασή του», μοιράστηκε η Πασούκ, η οποία είναι από τον Καναδά.

Ο πρώτος τύπος, σύμφωνα με την ίδια, είναι εκείνοι που αλλάζουν συχνά τοποθεσίες και βρίσκονται σε ένα νέο μέρος κάθε μία με δύο εβδομάδες.

«Το έκανα αυτό για σχεδόν δύο χρόνια και μετά σταμάτησα, επειδή διαπίστωσα ότι ήταν πολύ αγχωτικό για μένα», εξήγησε.

«Αυτό μπορεί να κοστίσει πολύ γρήγορα, επειδή υπάρχει τεράστια πιθανότητα να πάνε στραβά πράγματα κάθε φορά που μετακομίζεις: πτήσεις, να ακυρωθούν τρένα και επιπλέον έξοδα».

Αντ’ αυτού, είναι τώρα αυτό που αποκαλεί «αργή ψηφιακή νομάδα», όπου μένει σε ένα μέρος για τουλάχιστον ένα μήνα ή για όσο της επιτρέπει η βίζα της.

«Αυτό βοηθάει πολύ με τον προϋπολογισμό, επειδή … για δύο μήνες, έχει κανείς έναν καθορισμένο προϋπολογισμό, επειδή βρίσκεται σε μια τοποθεσία και εξακολουθεί να ξοδεύει τα ίδια πράγματα», δήλωσε η Πασούκ.

Επιπλέον, η το να έχει ένα σταθερό σπίτι ως «βάση» ήταν πραγματικά χρήσιμο και μπορεί να προσφέρει αίσθηση σταθερότητας σε κάθε περίπτωση.

«Αυτή τη στιγμή έχω την έδρα μου στο Μαυροβούνιο και εξακολουθώ να ταξιδεύω κάθε μήνα – αλλά έχω ένα μέρος στο οποίο μπορώ να επιστρέφω», πρόσθεσε.

2. Χρήση της σωστής χρεωστικής κάρτας

Το να έχει μια σταθερή και αξιόπιστη ροή μετρητών ήταν μια τεράστια πρόκληση για την Πασούκ όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά ως ψηφιακός νομάδας.

«Συνεχίζω να αποκλείομαι από τον καναδικό  μου λογαριασμό στην τράπεζα επειδή αλλάζω συνεχώς τοποθεσίες και μου λένε ότι αυτό είναι λίγο ύποπτο», μοιράστηκε.

«Βαρέθηκα να πρέπει να τηλεφωνώ στην τράπεζά μου όλη την ώρα».

Στη συνέχεια, υπήρχαν και τα «αρκετά μεγάλα» τέλη συναλλαγών στο εξωτερικό, τα οποία υπέστη όταν προσπαθούσε να κάνει ανάληψη από τοπικά ΑΤΜ με καναδικές κάρτες.

«Ξέρω ήδη ότι υπάρχει τουλάχιστον εκείνο το συγκεκριμένο ποσό που πρέπει να πληρώνω κάθε μήνα, και στη συνέχεια σαν ένα μικρό κομμάτι του ενοικίου που πληρώνω εδώ, αλλά δεν κάνει πραγματικά ένα τεράστιο βαθούλωμα».

«Μερικές φορές έχανα πάνω από 30 έως 40 δολάρια κάθε φορά που έπαιρνα μετρητά, και αν πρέπει να το κάνει κανείς αυτό πολλές φορές, είναι πολλά τα χρήματα που χάνει».

Πριν από δύο χρόνια πέρασε σε χρεωστική κάρτα πολλαπλών νομισμάτων, η οποία της επέτρεπε να προσθέτει χρήματα και να κάνει ανάληψη μετρητών στο νόμισμα που ήθελε.

«Καταθέτω τα έσοδά μου από την ανεξάρτητη εργασία σε αυτήν αντί για τον καναδικό μου τραπεζικό λογαριασμό … Έχω ταξιδέψει σε πάνω από 20 χώρες με αυτή την κάρτα και δεν είχα πραγματικά κανένα πρόβλημα με αυτήν», είπε.

3. Κάντε την έρευνά σας

«Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό στη διαδικασία αλλαγής τοποθεσίας ως ψηφιακός νομάδας είναι να κάνω από πριν επαρκή έρευνα», δήλωσε η Πασούκ.

«Ανακαλύψτε τι κοστίζουν κατά μέσο όρο τα πράγματα εκεί και αν ταιριάζουν στον προϋπολογισμό σας – ψάξτε για μέσες τιμές ενός διαμερίσματος σε Airbnb, φαγητό και άλλα απαραίτητα», είπε.

«Φτιάχνω πάντα ένα μικρό πίνακα με αυτά τα πράγματα πριν πάω κάπου, με όλα τα πράγματα που χρειάζομαι. Ποτέ δεν θα ξέρεις τι άγνωστα πράγματα μπορεί ενδεχομένως να σε τρυπώσουν και να σου κλέψουν τα χρήματα».

Για παράδειγμα, αν και φαίνεται προφανές, η Πασούκ δήλωσε ότι οι άνθρωποι μπορεί να εκπλαγούν από το πόσο μπορεί να κοστίζουν οι δημόσιες συγκοινωνίες σε ορισμένες χώρες.

«Δεν είναι κάτι που εύκολα θα σκεφτεί κανείς, μιας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι πάντα φθηνά, αλλά πήγα στο Λονδίνο και ξόδεψα πολύ περισσότερα για τις μεταφορές από ό,τι περίμενα», μοιράστηκε.

«Πήγαιναν μέχρι και 20 δολάρια την ημέρα».

4. Παρακολουθήστε τις φορολογικές απαιτήσεις

Ένα άλλο έγγραφο που ενημερώνει τακτικά είναι ένας κατάλογος με τις φορολογικές απαιτήσεις για διάφορες χώρες – για να διασφαλίσει ότι δεν θα μείνει σε μια χώρα αρκετό καιρό «για να θεωρηθεί φορολογικός κάτοικος».

«Απλώς δεν θέλω να ασχοληθώ με αυτό, οι καναδικοί φόροι είναι αρκετοί για μένα», είπε γελώντας.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί είχα στιγμές που παραλίγο να περάσω αυτό το όριο».

Αν σκέφτεστε να γίνετε «αργός ψηφιακός νομάδας», η Πασούκ συνέστησε να εξετάσετε τις βίζες ψηφιακού νομάδα, καθώς συχνά προσφέρουν φορολογικές ελαφρύνσεις – ορισμένες είναι ακόμη και αφορολόγητες.

Αν και όλα αυτά μπορεί να φαίνονται συντριπτικά, είπε ότι όσο περισσότερο ταξιδεύετε, τόσο ακριβέστερα θα μπορείτε να προβλέψετε πόσα θα ξοδεύετε.

«Θα πρέπει να είστε κάπως έξυπνοι εκεί που μπορείτε να μειώσετε τα έξοδα. Και το να είναι κανείς οικονομικά έξυπνος είναι σίγουρα ένα καλό πράγμα που θα βοηθήσει σε βάθος χρόνου».

Διαβάστε ακόμη

Επιτυχής η επανέκδοση των δύο ομολόγων – Στα 2,18 δισ. ευρώ οι προσφορές

Aύξηση τζίρου 10% αναμένουν φέτος οι Έλληνες ξενοδόχοι, υψηλότερες οι επιδόσεις στα resorts (πίνακες)

Η ΕΚΤ αναζητά τον «νέο Ενρία» – Τα φαβορί για τη διαδοχή του

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ