Την πρόθεση να παροτρύνει τη Ρωσία να αποστέλλει προϊόντα μέσω του διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος έχει δημιουργηθεί με τη στήριξη του ΟΗΕ, έχει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν την επόμενη εβδομάδα, όπως μετέδωσε σήμερα το δίκτυο Haberturk.

Ο διάδρομος για τις εξαγωγές έχει στόχο να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, παρέχοντας εγγυήσεις για την ασφαλή διέλευση πλοίων προς και από τα ουκρανικά λιμάνια, γεγονός που τους επιτρέπει να μεταφέρουν δεκάδες εκατομμύρια τόνους σιτηρών που είχαν εγκλωβιστεί λόγω της ρωσικής εισβολής.

Την Τετάρτη ο Βλαντίμιρ Πούτιν διατύπωσε την ιδέα να τεθούν περιορισμοί στη διευθέτηση αυτή, δεδομένου ότι με τη συμφωνία αποστέλλονται σιτηρά, άλλα τρόφιμα και λιπάσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, και όχι σε φτωχές χώρες.

Η συμφωνία, που υπεγράφη από την Ουκρανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη, διευκολύνει επίσης τις ρωσικές εξαγωγές. Ωστόσο, η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι χώρες της Δύσης δεν κάνουν αρκετά για να διευκολύνουν τις επιμελητειακές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ρωσικά πλοία λόγω των κυρώσεών τους.

«Όπως δήλωσε ο κ. Πούτιν, εκείνα τα πλοία (που χρησιμοποιούν τον διάδρομο) πηγαίνουν είτε σε ανεπτυγμένες, είτε σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ίσως γι’ αυτό τον λόγο ο κ. Πούτιν δεν αποστέλλει ρωσικά προϊόντα. Φυσικά, στη συνάντησή μας στη Σαμαρκάνδη, θα του ζητήσουμε να στείλει ρωσικά προϊόντα μέσω του διαδρόμου με πλοία», φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν.

«Εάν αρχίσουν να φτάνουν ρωσικά σιτηρά, θα αποστέλλουμε αυτά τα σιτηρά, άλλα προϊόντα, στο σύνολό τους, έως ότου φτάσουν σε αυτές τις φτωχές αφρικανικές χώρες», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters.

Πούτιν και Ερντογάν αναμένεται να έχουν συνομιλίες στο περιθώριο συνόδου των ηγετών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, στο Ουζμπεκιστάν στις 15-16 Σεπτεμβρίου. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει δηλώσει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν ορθώς παραπονείται ότι τα σιτηρά πηγαίνουν σε πλούσιες χώρες.

«Υπάρχουν πολλές χώρες σε δύσκολη κατάσταση, ιδίως στην Αφρική, τις οποίες χρειάζεται να αγκαλιάσουμε και να στείλουμε αυτά τα προϊόντα το συντομότερο δυνατόν», φέρεται να δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs-Morgan Stanley: Η ΕΚΤ «άνοιξε τον ασκό του Αιόλου» για μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια

Στο 11,4% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Όμιλος Quest: Πώς κατανέμονται οι επενδύσεις €60 εκατ. του 2022 – Ανεκτέλεστο €460 εκατ. στην πληροφορική