Με μια τρομακτική αύξηση 263,1% στο φυσικό αέριο και με μικρότερες αλλά σημαντικότερες αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης 65,1% και στον ηλεκτρισμό 38,5% ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,4% τον περασμένο Αύγουστο καταγράφοντας μικρή απόκλιση σε σχέση με το 11,6% τον Ιούλιο.

Ο δε δείκτης των τροφίμων αυξήθηκε κατά 13,2% ! Αίσθηση προκαλούν και οι ετήσιες αυξήσεις – φωτιά και σε αρκετά τρόφιμα όπως για παράδειγμα στα κρεατικά 17,1%, στα λαχανικά 7,9% και στο λάδι 25,5%!

Πιο ακριβά κατά 18,5 % αγόρασαν οι καταναλωτές το ψωμί, κατά 18% τα γαλακτοκομικά και τα αυγά και κατά 12,5% τον καφέ. Γενικά, ο μέσος δείκτης άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού αυξήθηκε κατά 23,6%.

Όμως και στις υπηρεσίες, οι ανατιμήσεις… ζαλίζουν: καταγράφεται ετήσια αύξηση 25,4% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, 71,4% στα αεροπορικά εισιτήρια και 16,4% στις τιμές των ξενοδοχείων. Γενικά η τιμή του πακέτου διακοπών αυξήθηκε κατά 12,6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021.

Η ένδυση και η υπόδηση σημείωσαν αύξηση 2,7%. Οι τιμές στα καινούργια αυτοκίνητα αυξήθηκαν κατά 12,9% και στα μεταχειρισμένα 15,9%.

Γενικά, καταγράφεται αύξηση 16% στις μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ελαστικά, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

Σημαντική αύξηση κατά 31,4% εμφανίζει και ο επιμέρους δείκτης της στέγασης και 13% ο δείκτης διατροφής.

Αξίζει να σημειωθεί η Τράπεζα της Ελλάδος αναθεώρησε πτωτική την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στο 3,2% (1,8% στο δυσμενές σενάριο) και αναμένει ο πληθωρισμός στο σύνολο της τρέχουσας χρονιάς να διαμορφωθεί στο 7,6%. «Καμπανάκι» χτύπησε και το ΙΟΒΕ για τον πληθωρισμό το οποίο «βλέπει» να ανέρχεται στο 9%-9,6% φέτος.

Διαβάστε ακόμη

Η ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, η κρίση πάγωσε τις δουλειές της Cenergy και του Φουρλή, ο γιατρός, οι μπίζνες και τα ποτά 

NOVA: «Τώρα ξεκινά ο ανταγωνισμός στα telecoms» -Τι σηματοδοτούν οι επενδύσεις για ανάπτυξη δικτύου 10 Gigabit

Οικογένεια Πατρώνη: Τέσσερα νέα σφυριά για τα οικόπεδα – «φιλέτα» στη Μύκονο (pics)