Το Σάββατο, οι υπουργοί Οικονομικών των G7, σε μια προσπάθεια μεταρρύθμισης του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, δεσμεύτηκαν στην επιβολή παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15%.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι ένας κοινός κατώτατος φορολογικός συντελεστής θα τερματίσει το «φορολογικό ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών» και συγχρόνως «θα διασφαλίσει τη δικαιοσύνη και τη νομιμότητα τόσο για τη μεσαία τάξη όσο και για όλους τους εργαζόμενους παγκοσμίως».

Οι κυβερνήσεις μεγάλων οικονομιών εδώ και χρόνια βρίσκονται αντιμέτωπες με την πρόκληση της φορολόγησης μεγάλων εταιρειών, όπως οι Facebook και Google.

Οι περισσότερες πολυεθνικές επιλέγουν να φορολογηθούν σε περιοχές με χαμηλό φορολογικό συντελεστή – μια πρακτική που υιοθετείται συχνά – ανεξάρτητα από το πού πραγματοποιούν τις πωλήσεις τους. Αυτό επιτρέπει στις εταιρείες να αποφύγουν την καταβολή υψηλότερων φόρων στις «χώρες καταγωγής» τους.

Η συμφωνία των G7 τροφοδοτεί μια ευρύτερη παγκόσμια προσπάθεια ενημέρωσης των φορολογικών κανόνων και θα συζητηθεί περαιτέρω στη συνεδρίαση των G20 τον επόμενο μήνα.

Τι συμβαίνει στην κάθε χώρα

Σύμφωνα με στοιχεία του CNBC, χώρες στην Αφρική και στη Νότια Αμερική επιβάλλουν από τους πλέον υψηλούς εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές ιδίως σε σύγκριση με χώρες της Ευρώπης και της Ασίας. Αντίθετα, χώρες όπως η Βουλγαρία και το Λιχτενστάιν επιβάλλουν πολύ χαμηλότερη φορολογία.  

Περίπου 15 χώρες παγκοσμίως χαρακτηρίζονται ως «φορολογικοί παράδεισοι» αφού επιβάλλουν μηδενικό εταιρικό φόρο. Ανάμεσά τους οι Βερμούδες, τα νησιά Κέιμαν όπου μεγάλες εταιρείες επιλέγουν εσκεμμένα να μετατοπίσουν εκεί τις έδρες τους για να αποφύγουν τη δυσβάσταχτη φορολογία άλλων κρατών.

Αυτές οι περιοχές επωφελούνται από θέσεις εργασίας που δημιουργούνται για να εξυπηρετούν πολυεθνικές εταιρείες, όπως νομικές και λογιστικές υπηρεσίες. Οι φορολογικοί παράδεισοι κερδίζουν επίσης χρήματα από τέλη που καταβάλλουν μεγάλες εταιρείες για τη δημιουργία θυγατρικών σε αυτές τις περιοχές. Ο Ντάνιελ Μπαν, αντιπρόεδρος για παγκόσμια έργα στο Tax Foundation, δήλωσε ότι παραμένουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα εφαρμοστεί αυτός ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στην πράξη ενώ εκτιμά πως ακόμη και μετά από αυτή την ιστορική συμφωνία των G7, oι φορολογικοί παράδεισοι μπορεί να συνεχίσουν να υφίστανται.

Διαβάστε ακόμα:

G7: Τι σημαίνει η συμφωνία για τον φόρο στις πολυεθνικές – Κερδισμένοι και χαμένοι – Το όφελος για την Ελλάδα

Δικηγόροι: Έρχεται επιδότηση έως 2.000 ευρώ – Οι δικαιούχοι και η διαδικασία για τις αιτήσεις