Διεθνή

G7: Ιστορική συμφωνία για την επιβολή παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15%

  • newsroom


Οι υπουργοί Οικονομικών των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, συμφώνησαν να δεσμευτούν στην επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% ανά χώρα

Σε ιστορική συμφωνία προχώρησαν οι υπουργοί Οικονομικών της G7, των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, οι οποίοι αποφάσισαν σήμερα (5/6/2021) να δεσμευτούν στην επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% ανά χώρα.

Με την κίνηση αυτή, η G7 δεσμεύεται να επιβάλλει υψηλότερη φορολογία σε τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως οι Google, Apple και Amazon, γεγονός που όπως επισημαίνει το Reuters θα μπορούσε να συμβάλλει στη συγκέντρωση δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση των οικονομικών συνεπειών που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

«Δεσμευόμαστε να φτάσουμε σε μια ισότιμη λύση ως προς την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης, με τις χώρες να αποκτούν δικαιώματα φορολόγησης τουλάχιστον 20% επί του κέρδους που θα ξεπερνάει ένα περιθώριο 10% για τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες», αναφέρει μια ανακοίνωση των υπουργών, σύμφωνα με το Reuters.

«Θα φροντίσουμε για τον απαραίτητο συντονισμό μεταξύ της εφαρμογής των νέων διεθνών φορολογικών κανονισμών και της κατάργησης όλων των φόρων ψηφιακών υπηρεσιών», τονίζεται.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, έκανε λόγο για μια «σημαντική, άνευ προηγουμένου δέσμευση», η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά θα βάλει τέλος στην πτωτική πορεία της παγκόσμιας φορολογίας. Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι ο ο παγκόσμιος εταιρικός φόρος αφορά τόσο την Amazon όσο και το Facebook, καθώς σε σχετική ερώτηση απάντησε: «Θα περιλαμβάνει τις μεγάλες, επικερδείς εταιρείες και αυτές οι εταιρείες πιστεύω ότι, σε κάθε περίπτωση, πληρούν τις προϋποθέσεις».

Η Amazon έχει μικρότερα περιθώρια κέρδους σε σύγκριση με τις περισσότερες τεχνολογικές εταιρείες και οι ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούσαν ότι δεν θα καλυπτόταν από την αρχική πρόταση των ΗΠΑ στη G7.

«Ίσοι όροι ανταγωνισμού»

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, δήλωσε ότι η σημερινή συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της G7 θα δημιουργήσει ίσους όρους ανταγωνισμού για τις εταιρείες ανά τον κόσμο και πρόσθεσε ότι η αναγκαιότητα εθνικών φόρων ψηφιακών υπηρεσιών θα παραμεριστεί μόλις εφαρμοστεί η παγκόσμια αυτή λύση.

«Έπειτα από χρόνια συζητήσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου συστήματος φορολόγησης, ώστε αυτό να ταιριάζει στην παγκόσμια ψηφιακή εποχή», είπε ο Βρετανός υπουργός στους δημοσιογράφους. Σημείωσε ωστόσο ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο θα αποδώσει η νέα αυτή συμφωνία, καθώς απαιτούνται περαιτέρω συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής της G20.

Ερωτηθείς για το πόσο θα αποδώσει η συμφωνία συγκεκριμένα για τη Βρετανία, ο Σούνακ απάντησε: «Αυτό είναι το πρώτο βήμα, αυτή είναι η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε στη G7, πρέπει ακόμα να πάμε στη G20 και να συμφωνήσουμε με μια ευρύτερη ομάδα χωρών, επομένως είναι δύσκολο να πω πού θα καταλήξει η τελική συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, χαρακτήρισε τη συμφωνία αφετηρία και δεσμεύτηκε να την προωθήσει περαιτέρω. «Πρόκειται για μια αφετηρία και μέσα στους επόμενους μήνες θα κάνουμε αγώνα για να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο ελάχιστος εταιρικός φόρος είναι όσο υψηλότερος γίνεται», είπε ο ίδιος σε βίντεο που ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ιστορική χαρακτήρισε τη συμφωνία και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, σημειώνοντας ότι τώρα οι εταιρείες δεν θα μπορούν πλέον να αποφεύγουν τους φόρους, κερδοσκοπώντας στις χώρες με χαμηλή φορολόγηση. «Η απόφαση για τη διεθνή φορολογική δικαιοσύνη είναι ιστορική. Είναι μια πολύ καλή είδηση για τη φορολογική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη και μια κακή είδηση για τους φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο», σχολίασε.

Το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση της συμφωνίας με μια ευρύτερη ομάδα εταίρων στον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη και την ομάδα της G20, είπε ο Σολτς.

Διαβάστε ακόμη

Γυρίζει σελίδα: Στη φάση της ανάπτυξης περνά η Alpha Bank

Τηλεργασία: Nέοι κανόνες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – Τι ισχύει για τον Ιούνιο

Top 10: Αυτοί είναι οι Έλληνες εφοπλιστές με μικτό στόλο