«Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν αυτό το ιστορικό γεγονός», σχολίασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας για την θερμοκρασία-ρεκόρ των 49,5 βαθμών Κελσίου που σημειώθηκε στον Καναδά.

Συγκεκριμένα, κάνοντας αναφορά στο Κέντρο Περιβαλλοντικής και Κλιματικής Αλλαγής του Καναδά, στη Βρετανική Κολομβία, σχολιάζει πως πρόκειται για ρεκόρ που ξεπερνά εκείνο των 47,2 βαθμών Κελσίου στο Λας Βέγκας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας κλείνει τη συγκεκριμένη ανάρτηση με το hashtag #Climatechange [σ.σ. κλιματική αλλαγή].

Το κύμα καύσωνα, στο οποίο αποδόθηκαν δασικές πυρκαγιές εκατέρωθεν των αμερικανοκαναδικών συνόρων, εξηγείται από το φαινόμενο του «θόλου ζέστης», δηλαδή υψηλές πιέσεις που φυλακίζουν μάζες ζεστού αέρα στην περιοχή.

Αυτό το φαινόμενο «είναι ολοένα συχνότερο και εντονότερο καθώς οι συγκεντρώσεις των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου οδηγούν σε αύξηση των θερμοκρασιών παγκοσμίως», προειδοποίησε χθες ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. Αρχίζει «νωρίτερα» και τελειώνει «αργότερα» και προοδευτικά έχει «αυξανόμενο κόστος στην ανθρώπινη υγεία και στα συστήματα υγείας» κάθε χώρας, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως δεκάδες ξαφνικοί θάνατοι σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή του Βανκούβερ, στον δυτικό Καναδά, γεγονός που οφειλόταν άμεσα, σύμφωνα με τις αρχές, στο κύμα καύσωνα, καθώς η θερμοκρασία έφθασε τους 49,5 βαθμούς Κελσίου χθες Τρίτη, σε επίπεδο ρεκόρ στη χώρα της βόρειας Αμερικής.

Ο υδράργυρος πέρασε πολύ γρήγορα το όριο των 30° Κελσίου χθες Τρίτη στο Βανκούβερ, φθάνοντας πολύ ψηλότερα από το επίπεδο που θα θεωρείτο φυσιολογικό για την εποχή (21° Κελσίου), ενώ στην ενδοχώρα η κατάσταση ήταν αφόρητη.

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, στο χωριό Λίτον, περίπου 260 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βανκούβερ, καταγράφηκε εθνικό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας: το θερμόμετρο έδειξε 49,5° Κελσίου, διευκρίνισε η καναδική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Διαβάστε ακόμα

Όλο το σχέδιο για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ από φθινόπωρο – Το παρασκήνιο της συνάντησης με τις τράπεζες

Alpha Bank: Κλείνει σήμερα το βιβλίο προσφορών – Στην strike price η συμμετοχή του Πόλσον

ΟΗΕ: Πάνω από 4 τρισ. δολ. θα κοστίσει η κατάρρευση του τουρισμού στην παγκόσμια οικονομία