Τράπεζες

Alpha Bank: Κλείνει σήμερα το βιβλίο προσφορών – Στην strike price η συμμετοχή του Πόλσον

  • Αγγελική Βελεσιώτη


Σήμερα, Τετάρτη, στις 16.00 ολοκληρώνεται η διαδικασία της συνδυασμένης προσφοράς, με την τράπεζα να έχει επιτύχει – και με το παραπάνω - τον στόχο της, ήτοι την άντληση κεφαλαίων, ύψους έως 800 εκατ. ευρώ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, αφού σήμερα, Τετάρτη, στις 16.00 ολοκληρώνεται η διαδικασία της συνδυασμένης προσφοράς, με την τράπεζα να έχει επιτύχει – και με το παραπάνω – τον στόχο της, ήτοι την άντληση κεφαλαίων, ύψους έως 800 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα που αφορά στο 20% του συνολικού ποσού, δηλαδή, περί τα 160 εκατ. ευρώ, έχει κινηθεί πάρα πολύ καλά, με τους εγχώριους επενδυτές να αναμένουν μέχρι και την τελευταία στιγμή, προκειμένου να δηλώσουν την συμμετοχή τους στην ΑΜΚ. Όσον αφορά στο εξωτερικό, όπου θα διατεθεί το 80% των νέων μετοχών ή 650 εκατ. ευρώ της έκδοσης, οι προσφορές φέρεται να ξεπέρασαν το 1,3 δισ. ευρώ, με την τιμή διάθεσης να διαμορφώνεται προς ώρας σε πάνω από ένα ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η μέγιστη τιμή έχει οριστεί στο 1,20 ευρώ, ενώ το διοικητικό συμβούλιο θα καθορίσει την τελική τιμή διάθεσης των νέων μετοχών βάσει των αποτελεσμάτων της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών.

Πολλοί από τους υφιστάμενους μετόχους δε, μεταξύ των οποίων και ο Τζον Πόλσον, ο οποίος μέσω της Paulson & Co Inc. κατέχει ποσοστό 5,6%, επέλεξαν να μπουν στην strike price, δηλαδή, χωρίς να ορίζουν συγκεκριμένη τιμή, αλλά δεσμευόμενοι να συμμετέχουν στην ΑΜΚ ανεξαρτήτως που θα κάτσει η… μπίλια.

Πέραν αυτού θέση στην ΑΜΚ της Alpha Bank λαμβάνουν, τόσο η Schroders Plc, η οποία προσφάτως υπερέβη το 5% του μετοχικού κεφαλαίου μέσα από αγορές που έκανε πριν, αλλά και μετά την ανακοίνωση της αύξησης, όσο και η BlackRock Inc. Υπογραμμίζεται πως η πρώτη κατέχει έμμεσα δικαιώματα ψήφου, τα οποία αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές, καθώς και άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα, τα οποία παρέχουν δικαίωμα αποκτήσεως μετοχών που ενσωματώνουν δικαιώματα ψήφου, σε ποσοστό 5,2%, ενώ μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ και εφόσον αυτή ανέλθει στο ανώτατο εύρος της – το 1,20 ευρώ ανά μετοχή – τότε το ποσοστό της θα διαμορφωθεί σε 3,7% (80.814.063 μετοχές). Όσον αφορά στην BlackRock Inc., αυτή εμφανίζεται να κατέχει σήμερα ποσοστό πέριξ του 3%.

Την ίδια στιγμή, έντονο είναι το ενδιαφέρον για συμμετοχή στην ΑΜΚ, τόσο από το Capital που έχει ποσοστό 3%, όσο και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) με 2,1%, ενώ ποσοστό πέριξ του 3% ευελπιστεί να πάρει η Reggeborgh.

Όπως προκύπτει από το Ενημερωτικό Δελτίο, τα καθαρά έσοδα, εκτιμώμενα σε 757,5 εκατ. ευρώ, που θα αντληθούν από την Alpha Holdings από την ΑΜΚ θα

διατεθούν στην τράπεζα μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της, η οποία θα καλυφθεί πλήρως από την Alpha Holdings και η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός τριών μηνών από την άντληση των κεφαλαίων. Το καθαρό ποσό αυτής (δηλ. το συνολικό ποσό μείον τα έξοδα έκδοσης) θα χρησιμοποιηθεί με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας του εκδότη και του Ομίλου εταιρειών της, στο πλαίσιο της εκτέλεσης της εξαγγελθείσας αναπτυξιακής στρατηγικής της.

Τι θα γίνει σε περίπτωση που η τιμή «κλείσει» στο 1,10 ευρώ

Δεδομένου ότι η συμμετοχή στην ΑΜΚ προϋποθέτει δέσμευση για τη μέγιστη τιμή, ήτοι το 1,20 ευρώ, εάν αυτή γίνει σε τιμή χαμηλότερη θα διαμορφωθεί αναλόγως ο αριθμός των νέων μετοχών. Κι αυτό γιατί, ο συνολικός (τελικός) αριθμός των νέων μετοχών θα είναι ίσος με το πηλίκο του τελικού ποσού που θα συγκεντρωθεί μέσω της αύξησης, διαιρούμενο με την τιμή διάθεσης κάθε νέας μετοχής. Δεν θα εκδοθούν κλάσματα των νέων μετοχών. Τυχόν ποσό άνω της ονομαστικής αξίας ανά νέα μετοχή που θα καλυφθεί θα πιστωθεί στο αποθεματικό υπέρ το άρτιο της εταιρείας. Το τελικό ποσοστό που θα λάβει ο κάθε παλιός μέτοχος που συμμετάσχει με Κατά Προτεραιότητα Κατανομή θα είναι τουλάχιστον ίσο με το ποσοστό των υφιστάμενων μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, για το οποίο έχει δηλώσει συμμετοχή στην ΑΜΚ (δεδομένου ότι μπορεί να συμμετάσχει και με μικρότερο από το συνολικό του ποσοστό), κατά την ημερομηνία καταγραφής (28 Ιουνίου 2021).

Μετά την οριστικοποίηση της τιμής διάθεσης και του αριθμού των νέων μετοχών που δικαιούται να αποκτήσει κάθε ιδιώτης επενδυτής μέσω της δημόσιας προσφοράς, θα επιστρέφεται άτοκα στον δικαιούχο το τυχόν καταβληθέν επιπλέον ποσό ή θα αποδεσμεύονται τα τυχόν επιπλέον ποσά καταθέσεων και σε περίπτωση συμμετοχής στη δημόσια προσφορά με δέσμευση λογαριασμού κατάθεσης που τηρείται στην Alpha Bank θα χρεώνεται ταυτοχρόνως ο εν λόγω λογαριασμός με το ισόποσο της αξίας των νέων μετοχών που κατανεμήθηκαν στον επενδυτή. Δεσμευθέντα ποσά καταθέσεων υπόκεινται στους όρους της αρχικής κατάθεσης (προθεσμία, επιτόκιο, κ.λπ.) μέχρι την αποδέσμευση τους, ενώ η επιστροφή του τυχόν καταβληθέντος επιπλέον ποσού θα γίνεται άτοκα.

Το χρονοδιάγραμμα

Την επομένη της λήξης της Δημόσιας Προσφοράς η τράπεζα προτίθεται να ανακοινώσει την τελική τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, ενώ στις 6 Ιουλίου θα παρασχεθούν στοιχεία σχετικά με την έκβαση της διαδικασίας. Από εκεί και έπειτα ακολουθούν:

9 Ιουλίου: Έγκριση από την αρμόδια επιτροπή του Χ.Α. της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.
9 Ιουλίου: Ανακοίνωση για την ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών.
13 Ιουλίου: Έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών.

Διαβάστε ακόμη

Η Εθνική Τράπεζα πάει για τη… Σκάρλετ, η Τράπεζα Πειραιώς για μια γενναία εθελουσία και ο Άδωνις ονειρεύεται τον Μαχάτμα Γκάντι

Intralot: Τι φέρνει η επόμενη ημέρα – Τα κλειδιά της συμφωνίας με τους ομολογιούχους

«Γέφυρα 2»: Πληρωμές σήμερα για 10.000 επιχειρήσεις