Ένας-ένας οι ισχυροί παίκτες στους οποίους υπολόγιζε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ για το επιτυχές λανσάρισμα του κρυπτονομίσματός Libra αποχωρούν – κι όχι μόνο: το αντιμετωπίζουν ως “τοξικό”.

Ο επικεφαλής της ING Ραλφ Χάμερς είπε στους Financial Times ότι οι τράπεζες μπορεί να υποχρεωθούν να κόψουν κάθε σχέση με το Facebook αν ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επιμείνει με το λανσάρισμα του ψηφιακού νομίσματος Libra. Είπε πως οργανισμοί όπως η ING λειτουργούν ως “φρουροί του χρηματοπιστωτικού συστήματος”, έτσι θα ήταν δύσκολο να έχουν ακόμα και ως πελάτη μια εταιρία όπως η Facebook όταν υπάρχουν υποψίες ότι οι ενέργειές τους διευκολύνουν οικονομικά εγκλήματα. “Σε μια τέτοια περίπτωση μπορούμε να πάρουμε μέτρα και να απορρίψουμε τον πελάτη ή να μην το δεχθούμε”, προειδοποίησε. “Είμαστε ένας πολύ μεγάλος, πλήρως εποπτευόμενος οργανισμός. Δεν μπορούμε να το ρισκάρουμε”

Εκπρόσωπος της Facebook απάντησε στην εφημερίδα ότι η εταιρία θα πάρει όσο χρόνο χρειάζεται για να γίνουν τα πράγματα σωστά. Είπε δε ότι η Facebook δε θα κάνει διαθέσιμο το Libra μέσα από το ηλεκτρονικό πορτοφόλι Calibra “μέχρις ότου η κοινοπραξία της Libra έχει απαντήσει πλήρως στις επιφυλάξεις των ρυθμιστικών αρχών και λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις”.

Η μεγαλύτερη επιφύλαξη των ρυθμιστικών αρχών για το Libra είναι η δυνατότητα για ξέπλυμα χρήματος που θα δίνει καθώς θα επιτρέπει σε εγκληματίες να μεταφέρουν διασυνοριακά ποσά χωρίς καμιά εποπτεία.

Στο μεταξύ οι τράπεζες αποφεύγουν το Libra… Από τους αρχικά 28 συμμετέχοντες στην κοινοπραξία, οι πέντε έχουν ήδη επίσημα αποχωρήσει μεταξύ αυτών η Visa η Mastercard και η Stripe. O επικεφαλής της JPMorgan Chase χαρακτήρισε το Libra ως “μια καλή ιδέα που δε θα υλοποιηθεί ποτέ”.

Κατάθεση στο Κογκρέσο 

O  Μαρκ Ζούκερμπεργκ δυσκολεύτηκε να πείσει το Κογκρέσο για τα οφέλη του σχεδίου της εταιρείας του να δημιουργήσει ένα κρυπτονόμισμα.

Από την αρχή της κατάθεσης του Ζούκερμπεργκ ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι βουλευτές κατέστησαν σαφές ότι δεν ρωτούσαν απλά για το ψηφιακό νόμισμα, γνωστό ως Libra, αλλά για το εάν μπορούν να εμπιστευτούν τον 35χρονο επιχειρηματία με την τεράστια δύναμη που έχει συγκεντρώσει μέσα από τους 2,7 δισ. χρήστες των προϊόντων της Facebook.

Στη διάρκεια της κατάθεσης, τέθηκαν καυτά ερωτήματα για θέματα όπως η άρνηση του Facebook να κάνει γρήγορο έλεγχο των πολιτικών διαφημίσεων, οι κατηγορίες για εκτεταμένη εκμετάλλευση παιδιών στην πλατφόρμα, η προετοιμασία της εταιρείας για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020 και τα μέτρα που παίρνει για τα “deepfakes” ή τα πλαστά βίντεο.

O Ζούκερμπεργκ υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που προκαλούν ανησυχία αλλά παράλληλα αναφέρθηκε στον κίνδυνο της μη καινοτομίας. “Δεν ξέρω εάν το Libra θα δουλέψει, αλλά πιστεύω στο να δοκιμάζουμε νέα πράγματα”., είπε. Παραδέχτηκε, επίσης, ότι “προηγήθηκαν μερικά χρόνια προκλήσεων” για την Facebook.

Ο ίδιος έδειξε να  γνωρίζει τον σκεπτικισμό που υπάρχει γύρω από το κρυπτονόμισμα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και κεντρικοί τραπεζίτες ανά την Ευρώπη έχουν εκφράσει ανησυχίες για το πώς το project θα προστατεύει την ιδιωτικότητα των χρηστών και θα εμποδίζει τους εγκληματίες από το να το χρησιμοποιούν για να ξεπλύνουν χρήμα. Ο Ζούκερμπεργκ επανέλαβε ότι δεν έχει πρόθεση να ξεκινήσει ένα κρυπτονόμισμα χωρίς την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.