Μικρότερο βάρος στην παρουσίαση ειδήσεων μέσω του Facebook αποφάσισε να δίνει από εδώ και στο εξής η Meta, καταργώντας από αυτόν τον μήνα τη λειτουργία Facebook News για τους χρήστες στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Πέρυσι η συγκεκριμένη υπηρεσία είχε διακοπεί σε Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία.

Αυτή η απόφαση δεν επηρεάζει μέχρι τη λήξη τους τις υπάρχουσες συμφωνίες για μετάδοση ειδήσεων μέσω του Facebook που έχει η Meta με εκδοτικές επιχειρήσεις στην Αυστραλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία και αφορούν στο Facebook News, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Η Meta αφήνει να εννοηθεί ότι όταν θα λήξουν οι εν λόγω συμφωνίες με τις εκδοτικές εταιρείες για τη μετάδοση τέτοιων ειδήσεων επ’ αμοιβή, αυτές μπορεί να μην ανανεωθούν.

Οι χρήστες θα εξακολουθούν να μπορούν να μοιράζονται και να βλέπουν συνδέσμους (links) στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης για ειδησεογραφικό περιεχόμενο. Επίσης οι εκδοτικές εταιρείες θα εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να προωθούν και να διαφημίζουν στις ιστοσελίδες του Facebook ρεπορτάζ κι άλλο περιεχόμενό τους. Ομως η υπηρεσία Facebook News δεν θα συγκεντρώνει πια τίτλους ειδήσεων και άλλου περιεχομένου για να παρουσιάζει ανεξάρτητα και συγκεντρωτικά το περιεχόμενο αυτό στους χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Η κίνηση αυτή γίνεται από τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ και τους συνεργάτες του σε μια χρονική περίοδο που η Meta έχει αποφασίσει να περιορίσει τις ειδήσεις και το πολιτικό περιεχόμενο στις πλατφόρμες της. Η εταιρεία έχει δεχθεί αυστηρή κριτική πως συμβάλλει στην πολιτική πόλωση και ότι δεν αντιμετωπίζει καίρια φαινόμενα παραπληροφόρησης για περιεχόμενο που παρουσιάζεται σε ιστοσελίδες του Facebook.

Αυτή η εξέλιξη «δεν επηρεάζει τις αναρτήσεις από λογαριασμούς που επιλέγουν να ακολουθήσουν οι χρήστες. Επηρεάζει (περιεχόμενο ειδήσεων) που προτείνει το σύστημα και οι χρήστες θα μπορούν να ελέγχουν αν θέλουν (να δουν) περισσότερα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Meta, Ντάνι Λέβερ.

Η απόφαση της Meta να καταργήσει τη λειτουργία Facebook News ελήφθη καθώς πλησιάζουν μεταξύ άλλων οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και οι συζητήσεις για το θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι όχι μόνο αυξάνονται συνεχώς.

Διαβάστε ακόμη

Βαλτιμόρη-Νιγηρία-Κίνα: Το τρίγωνο που επηρεάζει τις θαλάσσιες μεταφορές

Ρεύμα: Σταθερό το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Απρίλιο αυξήσεις αλλά και μειώσεις από  άλλους παρόχους

Οι (υπερβολικές) αυξήσεις μισθών βλάπτουν την εργασία και την αγοραστική δύναμη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ