Την επιμονή τους στις αυξήσεις των επιτοκίων έως ότου ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχωρήσει, επισφράγισαν κατά την τελευταία τους συνεδρίαση -τον Ιούλιο- οι αξιωματούχοι της Federal Reserve, όπως αποκαλύπτουν τα πρακτικά που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Τετάρτη 17 Αυγούστου.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης στην οποία η κεντρική τράπεζα ενέκρινε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξέφρασαν την αποφασιστικότητα να μειώσουν τον πληθωρισμό που βρίσκεται πολύ πάνω από το επιθυμητό επίπεδο 2% της Fed.

Κατά τη συνεδρίαση, δεν συζητήθηκε το πιθανό ύψος των επόμενων αυξήσεων, σημείωσαν ωστόσο, ότι θα παρακολουθούν τα δεδομένα πριν λάβουν την όποια απόφαση.

Όλοι οι συμμετέχοντας συμφώνησαν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι υποχωρούν οι πληθωριστικές πιέσεις και ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Σημείωσαν δε ότι η ισχύς της αγοράς εργασίας δείχνει ότι η οικονομική δραστηριότητα είναι ισχυρότερη από ότι φάνηκε στην αδύναμη μέτρηση του ΑΕΠ β’ τριμήνου, αυξάνοντας την πιθανότητα για ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ.

Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά συνολικά 225 μονάδες βάσης αυτό το έτος, οδηγώντας τα στο 2,25% με 2,50% στο πλαίσιο της προσπάθειας της να χαλιναγωγήσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών.

Διαβάστε ακόμη

Ενεργειακό σοκ όπως πανδημία: Πώς η κρίση έγινε ευκαιρία για τις ναυλαγορές

Πόσα χρήματα «αφήνει» η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

ENTSO-E: 10 ελληνικά έργα διασυνδέσεων στο «νέο» δεκαετές πρόγραμμα