Διεθνή

Financial Times: Η Μεσόγειος φλέγεται – 1.100 δασικές πυρκαγιές – 300 περισσότερες από τον ετήσιο μέσο όρο

  • newsroom


Eντυπωσιακοί χάρτες και γραφήματα για την «έκρηξη» των δασικών πυρκαγιών στην περιοχή της Μεσογείου

Όπου υπάρχει καύσωνας υπάρχουν και φωτιές. Η Ευρώπη έζησε τον δεύτερο θερμότερο Ιούλιο στην ιστορία της φέτος και βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ιδιαίτερα σοβαρό ξέσπασμα δασικών πυρκαγιών.

Αυτό αναφέρουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους παραθέτοντας εντυπωσιακούς χάρτες και γραφήματα για την «έκρηξη» δασικών πυρκαγιών στην περιοχή της Μεσογείου.

Η εφημερίδα τονίζει ότι ο αριθμός των πυρκαγιών στην ΕΕ βρισκόταν πολύ πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα ήδη τον Μάρτιο. Μέχρι τις αρχές Αυγούστου, το Ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών δασικών πυρκαγιών είχε καταγράψει 1.100 πυρκαγιές, δηλαδή 300 περισσότερες από τον ετήσιο μέσο όρο.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του φαινομένου παρατηρήθηκε στις μεσογειακές χώρες όπως στην Τουρκία, Ιταλία και Ελλάδα αλλά και στον Λίβανο, ενώ φέτος παρατηρήθηκε και αξιοσημείωτη ένταση αυτών των πυρκαγιών.

Την περασμένη εβδομάδα, σημειώνει η εφημερίδα, οι πυρκαγιές στην Τουρκία δημιούργησαν επίπεδα ρεκόρ θερμότητας. Στις 29 Ιουλίου, η ημερήσια ακτινοβολία από πυρκαγιές στη χώρα – που αποτελεί μέτρο παραγωγής θερμότητας – κορυφώθηκε στα 18,6 γιγαβάτ. Συγκριτικά, ο υψηλότερος μέσος όρος οποιασδήποτε ημέρας του Ιουλίου στην Τουρκία το διάστημα μεταξύ 2003 και 2020 ήταν 1,2 γιγαβάτ.

Εκτός από τον όγκο, υπήρξαν αλλαγές στα γεωγραφικά πρότυπα των πυρκαγιών φέτος. Η Ιταλία έχει καταγράψει το διπλάσιο ετήσιο μέσο όρο καμένης έκτασης, ωστόσο ορισμένες χώρες – κυρίως η Πορτογαλία – έχουν υποστεί λιγότερες ζημιές από το συνηθισμένο, σημειώνει η εφημερίδα.

Διαβάστε ακόμη:

ΔΟΕ: Το δύσκολο ταξίδι για τον στόχο του net-zero

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ποιες χώρες δίνουν τα πιο ψηλά μπόνους στους χρυσούς ολυμπιονίκες (λίστα)

Φωτιά στην Αττική: Άνοιξαν οι περισσότεροι δρόμοι στις καμένες περιοχές – Συνεχείς οι περιπολίες