ΔΙΕΘΝΗ

«Φρέναραν» οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ – Οριακή πτώση τον Οκτώβριο

Παρά το άλμα της οικονομίας στο γ' τρίμηνο του 2023

«Διάλειμμα» έκαναν οι Αμερικανοί καταναλωτές τον Οκτώβριο, καθώς οι λιανικές πωλήσεις, εξαιρουμένων των αυτοκινήτων και των καυσίμων, υποχώρησαν κατά 0,08%, σύμφωνα με τα κοινά στοιχεία των CNBC και NRF.

Εξαιρώντας και τις δαπάνες για εστιατόρια, παράλληλα, ο σχετικός δείκτης περιορίστηκε κατά 0,03%, στην πρώτη κάμψη έπειτα από αρκετούς μήνες -δείγμα των επιπτώσεων της σφιχτής νομισματικής πολιτικής στις καταναλωτικές δαπάνες.

Τα στοιχεία του Οκτωβρίου δείχνουν μια οριακή μείωση σε μηνιαίο επίπεδο, κάτι το οποίο αναμενόταν από την πλειοψηφία των αναλυτών της Wall Street. Σε ετήσιο επίπεδο, πάντως, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,6%.

Η μεγαλύτερη αδυναμία καταγράφηκε στις πωλήσεις ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων και ειδών σπιτιού. Αντίθετα, τις καλύτερες επιδόσεις εμφάνισαν τα αθλητικά είδη, όπως και τα προϊόντα υγιεινής και προσωπικής φροντίδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θεωρούνται δείκτης – ορόσημο για την πορεία της οικονομίας, δεδομένου ότι η κατανάλωση έχει υψηλό συντελεστή βαρύτητας στη μέτρηση του ΑΕΠ.

Πολλοί φοβούνται ότι τα υψηλά επιτόκια της κεντρικής τράπεζας (5,25% – 5,50%), σε συνδυασμό με τον επίμονο πληθωρισμό, «φρενάρουν» τις καταναλωτικές δαπάνες, υπονομεύοντας τις προοπτικές της οικονομίας, η οποία ενδεχομένως βρίσκεται σε τροχιά επιβράδυνσης.

Πάντως, μέχρι στιγμής, τα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ παραμένουν ανθεκτικά, με την αμερικανική οικονομία να αναπτύσσεται κατά 4,9% στο γ’ τρίμηνο. 

Διαβάστε ακόμα

Η διάλυση ΣΥΡΙΖΑ επί θύραις, το τηλεφώνημα Τσίπρα, το ΠΑΣΟΚ και το νέο κόμμα, η ημέρα της Εθνικής, το σφυρί της Ίριδας και το «χακί ακίνητο» της Αίγινας 

Οίκος Μεταξά – Rémy Cointreau: Η αναγέννηση του ελληνικού ποτού που κατέκτησε τον πλανήτη (pics)

Πλειστηριασμοί: Τα ιστορικά ονόματα και τα… μαγαζιά-φιλέτα που βγαίνουν στο σφυρί (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""