Η σύνοδος του G20 ξεκίνησε στο συνεδριακό κέντρο La Nuvola («το Σύννεφο»), στην συνοικία EUR της ιταλικής πρωτεύουσας.

Είναι η πρώτη που διεξάγεται με φυσική παρουσία των ηγετών μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Tο μεσημέρι του Σαββάτου οι 17 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων (Ρωσία, Κίνα και Μεξικό δεν εκπροσωπούνται σε ανώτατο επίπεδο) έχουν ως κύριο θέμα συζήτησης την ανάγκη στήριξης της δημόσιας υγείας, στα πλαίσια του παγκοσμιοποιημένου οικονομικού συστήματος.

Το απόγευμα παίρνουν μέρος σε πρωτοβουλία για την αρωγή της γυναικείας επιχειρηματικότητας και στη συνέχεια θα επισκεφθούν τα θερμά λουτρά του Διοκλητιανού, στο κέντρο της Ρώμης. Κύριοι στόχοι της συνάντησης: Να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, να μηδενιστούν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι βλαβερές εκπομπές αερίων, να εγκριθεί ένας κατώτατος φόρος για τις διεθνείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Ιδίως σε ό,τι αφορά το κλίμα, όμως, η Κίνα προβάλλει αντίσταση και ζητά να αναβληθεί η όποια απόφαση.

Σε ένα τραπέζι το… 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ

Οι χώρες που είναι παρούσες στη Ρώμη συγκεντρώνουν το 60% του διεθνούς πληθυσμού και το 80% του ΑΕΠ του πλανήτη. Παρά ταύτα όμως -ή ίσως ακριβώς γι΄αυτό- δεν είναι εύκολη η επίτευξη άμεσων λύσεων.

Στη χθεσινή διμερή συνάντηση Μπάιντεν – Μακρόν το κλίμα αναθερμάνθηκε και ο Aμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι οι χειρισμοί της χώρας του στο γνωστό θέμα των υποβρυχίων της Αυστραλίας δεν ήταν προσεκτικοί. Τους χαρακτήρισε «άγαρμπους και άκομψους». Η γαλλική ικανοποίηση ήταν σαφέστατη.

Ενδιαφέρον θα έχει και η σημερινή διμερής συνάντηση του Μάριο Ντράγκι με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την ένταση των τελευταίων μηνών και τη δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, με την οποία είχε χαρακτηρίσει «δικτάτορα» τον Τούρκο πρόεδρο.

Διαβάστε τη συνέχεια στη DW