Οι τιμές ενέργειας στη Γερμανία είναι τόσο υψηλές που πολλές εταιρείες μελετούν την πιθανότητα να φύγουν από τη χώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γερμανικής Ομοσπονδίας Βιομηχανιών (ΒDI), Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ. 

Σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξή του στο CNBC, o Ρούσβουρμ υπογράμμισε πως «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οδηγεί πολλές εκ των εταιρειών αυτών να μελετήσουν την μετεγκατάσταση σε άλλη χώρα», προσθέτοντας πως «η τρέχουσα επιχειρηματική κατάσταση στη Γερμανία έχει δημιουργήσει ένα συνονθύλευμα εμποδίων. Πολλές από τις γερμανικές εταιρείες τα πάνε καλά στο εξωτερικό αλλά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα στην ίδια τη Γερμανία, λόγω προβλημάτων όπως η γραφειοκρατία».

Ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, μίλησε όσον αφορά τα πλάνα των εταιρειών αυτών, τονίζοντας πως «κατά την άποψή μου, η Γερμανία είναι ένας πολύ ελκυστικός προορισμός για νέες και παλαιότερες εταιρείες. Προφανώς ορισμένες βιομηχανίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας, αλλά υπάρχουν πολιτικές αποφάσεις οι οποίες πρέπει να ληφθούν».

Οι τιμές ηλεκτρικού και φυσικού αερίου άγγιξαν υψηλά ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη το 2022 μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η νέα κανονικότητα αυτή συνεχίζει και ασκεί πληθωριστικές πιέσεις τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στη Βρετανία.

Τον Μάιο, η γερμανική κυβέρνηση αποκάλυψε τα πλάνα της για την αποταμίευση 4 δισ. ευρώ ετησίως προς επιδότηση των υψηλών τιμών ενέργειας των ενεργοβόρων βιομηχανιών της έτσι ώστε να ενισχύσει τον επιχειρηματικό τομέα της χώρας.

«Θέλουμε να κρατήσουμε τη γερμανική βιομηχανία στη Γερμανία και θα το επιτύχουμε με τις επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό», υπογράμμισε ο Χάμπεκ σε πρόσφατες δηλώσεις του.

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Γιοακίμ Νάγκελ, από την πλευρά του, επεσήμανε πως «η ενεργειακή κρίση στη Γερμανία έχει, ως επί το πλείστον, επιλυθεί» και μίλησε για μία εγγενή δύναμη η οποία θα επιτρέψει στη χώρα να ανακάμψει από το διπλό σοκ της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η γερμανική βιομηχανία έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή και πιστεύω πως θα την ξεπεράσει. Πιστεύω πως σύντομα θα επιστρέψουμε στα προ-πανδημικά δεδομένα», τόνισε ο Νάγκελ.

Παρ’ όλα αυτά η BDI έκανε μία καθ’ όλα αρνητική πρόβλεψη όσον αφορά τη Γερμανία προβλέποντας μείωση του ΑΕΠ το 2023 σε σχέση με πέρυσι. «Η ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2,7% σε παγκόσμιο επίπεδο και κατά 0% για τη Γερμανία υποδεικνύει πως η χώρα μένει πίσω», υπογράμμισε ο Ρούσβουρμ.

Με τις εκτιμήσεις αυτές συμφωνεί και η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας η οποία στις 25 Μαΐου μείωσε τις εκτιμήσεις της όσον αφορά το γερμανικό ΑΕΠ για το 2023 από το 0% στο -0,3%.

Διαβάστε ακόμη

Natixis για Ελλάδα: Φως στην άκρη του τούνελ – Έρχεται η επενδυτική βαθμίδα (γραφήματα)

Πώς θα «ξεφρακάρει» από τις ουρές το Κτηματολόγιο Αθήνας

Έτσι θα είναι το συγκρότημα «Kyma Residences» από την Orilina Properties στο Ελληνικό (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ