O Γουόρεν Μπάφετ αποφεύγει τις επενδύσεις στη Ρωσία, καθώς όταν το προσπάθησε στο παρελθόν βρέθηκε αντιμέτωπος με απειλές και κατασχέσεις. Παρ’ όλα αυτά έχει τονίσει επανειλημμένα πως η αξιολόγηση μιας επιχείρησης και η ποιότητα του μάνατζμεντ είναι πολύ πιο σημαντικές από οποιουσδήποτε γεωπολιτικούς κινδύνους όταν επιλέγει να επενδύσει.

Το επενδυτικό ιστορικό του Μπάφετ συμπεριλαμβάνει επένδυση στην τράπεζα Salomon Brothers το μακρινό 1987. Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα κατείχε μετοχικό μερίδιο σε πετρελαϊκή της Σιβηρίας. Δεδομένης της τεταμένης γεωπολιτικής κατάστασης, η τράπεζα σύντομα άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα με τους Ρώσους.

«Όσο αντλούσαμε πετρέλαιο, τότε όλα πήγαιναν καλά. Όταν θέλαμε να εξάγουμε το πετρέλαιό μας, όμως, τα πράγματα στράβωσαν. Έφτασαν σε ακραία σημεία», ανέφερε ο Μπάφετ και έφερε ως παράδειγμα την προσπάθεια απομάκρυνσης των γεωτρύπανων και των αντλιών πετρελαίου από την περιοχή: «μας είπαν πως αν στείλουμε εργαζόμενους να απομακρύνουν τα μηχανήματά μας, οι εργαζόμενοι δε θα επέστρεφαν ποτέ. Προφανώς μια τέτοια ξεκάθαρη απειλή κάνει οποιονδήποτε να θέλει να αποφύγει τις επενδύσεις στη Ρωσία».

Δεν αποτελεί έκπληξη πως ο Μπάφετ αποφάσισε να επενδύσει στην Κίνα αντί της Ρωσίας το 2003: «αποφάσισα πως η επένδυση στην PetroChina ήταν πολύ πιο θελκτική από αυτή στη Yukos λόγω των προηγούμενων εμπειριών μου με τους Ρώσους», τόνισε.

Παρόμοια άποψη έχει και το «δεξί χέρι» του Γουόρεν Μπάφετ, Τσάρλι Μάνγκερ, ο οποίος δε θεωρεί τη Ρωσία ως επενδυτικό προορισμό λόγω των  ψευδών δεδομένων, της πιθανότητας κατασχέσεων από τη ρωσική κυβέρνηση και τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Το 2014, κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Κριμαία, ο Μπάφετ είχε ερωτηθεί από το CNBC για το εάν τα μακροοικονομικά δεδομένα επηρεάζουν τις επενδυτικές του επιλογές.

Ο διάσημος επενδυτής υποστήριξε πως αγόρασε τις πρώτες του μετοχές το 1942, λίγους μήνες μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, όταν οι ΗΠΑ τα έβρισκαν δύσκολα εναντίον των Ιαπώνων στον Ειρηνικό Ωκεανό: «τα μακροοικονομικά δεδομένα δεν ήταν θετικά αλλά δε με σταμάτησαν από το να επενδύσω και τα $120 που είχα στην τσέπη μου. Δε βασίστηκα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Βασίστηκα στο τι έπρεπε να κάνω για να αυξήσω τα κέρδη μου».

Το ίδιο φαίνεται πως συνεχίζει να κάνει και τόσες δεκαετίες ύστερα. «Οι βασικές επενδυτικές αξίες τις οποίες αναζητώ είναι η σωστή διαχείριση της επιχείρησης, η ηθική και οικονομική τους ικανότητα και η θελκτική τιμή της μετοχής. Αυτοί οι παράγοντες παίζουν πάντα τον μεγαλύτερο ρόλο στις αποφάσεις μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη:

Η Ουκρανία εκτοξεύει το ενεργειακό κόστος – Επί τάπητος νέα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση

Ζόραν Μπογκντάνοβιτς: Τα εναλλακτικά σχέδια που καταρτίζει η Coca Cola HBC για Ρωσία – Ουκρανία

«Χάνονται» φάκελοι ακινήτων στις πολεοδομίες – Απίστευτη ταλαιπωρία στις μεταβιβάσεις